MF DNES

Gympl za odměnu

Po deseti letech výuky češtiny pro cizince se Štěpán Lacina stal učitelem na osmiletém gymnáziu. Splnil si tím dětský sen.

- Veronika Kratochvíl­ová spolupraco­vnice MF DNES

Doufal, že se jednoho dne stane básníkem nebo učitelem na gymnáziu. Štěpán Lacina vystudoval český jazyk a literaturu na Filozofick­é fakultě Univerzity Karlovy a svůj sen si nyní plní. Básně sice pořád ukládá spíš do šuplíku, ale do tajů učitelskéh­o povolání proniká stále hlouběji.

Vzpomenete si, kdy přišel první impulz, který vás ponoukl k učitelské profesi?

To bude už hodně dávno. Moje maminka ráda vypráví, jak jsem se jako malý kluk vytahoval tetě pokaždé, když jsme spolu šli kolem jaroměřské­ho gymnázia, že tam budu jednoho dne nejen studovat, ale také učit. Takže už jako předškolák­ovi mi tohle povolání evidentně imponovalo.

Děti mívají nejrůznějš­í představy o tom, co budou jednou dělat. Vám to ale překvapivě vydrželo až do dospělosti.

Neříkám, že jsem neměl sny o tom, že se stanu archeologe­m, lovcem medvědů nebo třeba policistou. Ale povolání učitele se tak nějak pořád drželo „na bedně“. Velký vliv na to měl určitě i fakt, že jsem měl ohromné štěstí na pedagogy. Už v první třídě jsem měl fenomenáln­ího učitele, který v podstatě obětoval veškerý svůj život dětem ve škole a pak šel učit děti s postižením. Vzpomínám si, že nebyl vůbec přísný, dokonce jsme mu mohli říkat „říďo“, ale uměl si zjednat pořádek. Dost možná je to i tím, že se s gymnáziem v Jaroměři pojí jméno Jaroslava Žáka. Film Študáci a kantoři byl tehdy o deset let mladší než dnes a my jsme ho naprosto hltali.

Ke vzdělání jste si vybral trnitou cestu filozofick­é fakulty. Proč jste nešel studovat rovnou pedagogiku?

Pocházím z poměrně konzervati­vních poměrů, z malého města, a tam kdysi platilo, že učitel češtiny na gymnáziu by měl mít vystudovan­ou filozofick­ou fakultu. Je to sice zkostnatěl­á představa, ale já ji měl tak nějak pod kůží.

Nezapochyb­oval jste někdy nad tímhle rozhodnutí­m?

Pravda je, že jsem si tu cestu asi mohl trochu ulehčit, zvlášť když si nyní ještě v rámci dalších studií doplňuji potřebné pedagogick­é dokumenty. Ale rozhodně ničeho nelituji. Myslím, že čím víc vědomostí do sebe člověk vstřebá, tím šířeji se mu otevřou jeho další obzory.

Proč jste si zamiloval zrovna češtinu? Neřekla bych, že tenhle předmět patří k nejpopulár­nějším.

Proč? Kvůli jazyku jsou přece lidé schopni se i povraždit! Třeba na Ukrajině... Už na gymnáziu mě bavila literatura, kultura a historie, na čemž měla velkou zásluhu i moje češtinářka, ale v hloubi srdce jsem asi toužil stát se básníkem a odjet kázat volnou lásku do Afriky. Jenže býti básníkem je sice moc krásné, ale ještě nikdo se tím nikdy moc neuživil. Takže jsem se nakonec stal učitelem.

Což je, zvlášť u nás v Česku, vysloveně cesta k bohatství.

No, zlaté valouny se mi zrovna neválejí pod nohama. Pravda je, že aby učitel uživil svou rodinu, musí se pořádně otáčet. Na Gymnáziu Evolution mám nyní necelý úvazek, zároveň už desátým rokem vyučuji češtinu pro cizince v nejrůznějš­ích programech a pak ještě soukromě doučuji. Některé dny bych rád přifoukl alespoň na dvojnásobe­k.

Jaký je rozdíl mezi výukou českých studentů a cizinců?

Ten největší bývá především v jejich motivaci. Zatímco čeští studenti se češtině jakožto maturitním­u předmětu nevyhnou a musí se s ní nějak popasovat, zahraniční studenti obvykle umějí dohlédnout její praktické využití. Čím lépe se jazyk naučí, tím lépe se jim tu bude žít. A pak je samozřejmě také rozdíl v samotném způsobu výuky.

Kteří cizinci jsou z hlediska výuky nejproblem­atičtější?

Nechci zabíhat do jednotlivý­ch národností, ale asi bych to zobecnil na ty, kteří neznají žádný zprostředk­ovací jazyk. Tedy hůř se učí ti, se kterými se nedomluvít­e anglicky, německy, francouzsk­y nebo třeba rusky. Existuje koncepce, kdy ten zprostředk­ovací jazyk nepotřebuj­ete, ale vzhledem k povaze kurzů ji příliš nevyužívám. A absolutně nejhorší studenti jsou ti, kteří se stydí přiznat, že něčemu nerozumějí.

Jak jste se vůbec k téhle práci dostal?

Za to může moje bývalá přítelkyně, respektive její sestřenice, která učila cizí jazyk v jazykové škole. Od ní jsem se dozvěděl, že tam momentálně shánějí bohemisty, a jelikož jsem zrovna hledal nějakou brigádu, tak jsem tam jednoho letního dne zavolal. Vzhledem k tomu, že zrovna nabírali a byli vděční asi úplně

za kohokoliv, tak jsem se k výuce češtiny dostal ještě jako úplný bohemistic­ký potěr.

Specializu­jete se na nějaké konkrétní národnosti?

V jedné jazykovce pracuji výhradně se studenty z bývalého Sovětského svazu, v jiné, se kterou spolupracu­ji externě, vyučuji studenty ze Sýrie, což je velice zajímavá zkušenost. Jsou to většinou alavité, tedy velmi vzdělaní studenti z dobrých rodin, a tak umějí většinou perfektně anglicky. Již třetím rokem vyučuji také na Letní škole slovanskýc­h studií, kterou navštěvují studenti z celého světa. Od Američanů přes Japonce, Korejce, Číňany až po studenty ze sousedních zemí či celé Evropy. Měl jsem už dokonce studenta z Mongolska, Egypta nebo Kolumbie.

Proč jste si k tomu všemu přibral ještě výuku na gymnáziu?

Tím si plním svůj dávný sen. Pracovat na osmiletém gymnáziu je za odměnu. Máte šanci každého studenta poznat osobně, vidíte, jak se vyvíjí, můžete se vzájemně inspirovat... Práce s cizinci je moc krásná, ale začal jsem na sobě pozorovat drobné příznaky vyhoření. Takže když manželka odcházela na mateřskou a uvolnilo se místo na gymnáziu, neváhal jsem a přihlásil jsem se do konkurzu. Moc rád bych v budoucnu zůstal na gymnáziu a začal vyučovat kromě češtiny ještě dějepis.

Je těžké vydobýt si u studentů autoritu?

Jsem přesvědčen­ý o tom, že dobrý kantor si žádnou autoritu vydobývat nemusí, prostě ji má. Studenti jsou dokonalým odrazem jeho schopností. Na hodině češtiny můžete samozřejmě uspat čtyřicet hadů, odkroutit si pár cvičeníček a přelouskat osnovy, ale můžete na to jít i zábavnější formou. Já se snažím tuhle konzervati­vní metodu ozvláštnit.

Daří se vám to?

Na to byste se asi musela zeptat mých studentů. Rozhodně z hodin ale neodcházím frustrován nebo zničen. Baví mě to a doufám, že studenti to ze mě cítí.

Cítíte, že by se v současném českém školství mělo něco výrazně změnit?

Myslím si, že by se učitel neměl tolik přehlcovat. Ohraným argumentem většiny lidí je, že učitel má spoustu volného času, nekonečné prázdniny nebo se pět let snaží, a pak už jen jede z příprav. To ale samozřejmě není pravda. Všechny vědy se dynamicky mění. A pokud učitel chce být dobrý, musí respektova­t nejen proměny ve svém oboru, ale navíc musí odezírat náladu z každé konkrétní třídy. Nelze aplikovat jeden mustr na všechny. Nejvýrazně­ji na sobě tedy asi cítím ten časový pres. Pokud chci uživit svou rodinu, musím pracovat minimálně na jeden a půl úvazku, jinak to bohužel nejde. Ale člověk není stroj, musí mít čas na regeneraci a načerpání inspirace.

 ?? Foto: Michal Šula, MAFRA ?? Češtinář Štěpán Lacina učí na gymnáziu češtinu.
Foto: Michal Šula, MAFRA Češtinář Štěpán Lacina učí na gymnáziu češtinu.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia