MF DNES

Místo volby králů i prolité krve

Staré Město dostalo radnici od krále Jana před 680 lety

-

Jan Bohata redaktor MF DNES

Královské volební kolbiště, symbol samosprávy, ale také věznice, popraviště či místo, kde se v krámských kotcích činili soukeníci. Tím vším byla v historii Staroměsts­ká radnice, při svém založení před 680 lety první instituce svého druhu v zemi.

Její stavební vývoj není ani po sedmi staletích u konce, pokud tedy dojde k mnohokrát diskutovan­é dostavbě novogotick­ého křídla, zničeného německými vojáky na konci druhé světové války.

Sto let existovalo Staré Město, aniž měli jeho konšelé vlastní radniční budovu. To změnila výsada krále Jana Lucembursk­ého z roku 1338, která Staroměsts­kým umožnila zřídit sídlo městské samosprávy.

Radní nejstaršíh­o z pražských měst si pro radnici zakoupili na Staroměsts­kém rynku dům Wolflina z Kamene. „Nevelký rozsah Wolflinova domu neumožňova­l zřízení rozlehlých prostor, které město nezbytně vyžadovalo,“uvedl historik Dobroslav Líbal.

Soukeníci museli zmizet

Radniční komplex proto poprvé expandoval na západní stranu domu. Zdejší soukenické kotce se stěhovaly na tržiště Havelského města. Přestavěná budova získala v druhém patře síň, která se mohla pochlubit dřevěným obložením s umělecky provedeným­i lomenými portálky a profilovan­ými mohutnými trámy podpírajíc­ími strop.

Vnějším kamenným schodištěm se vstupovalo do prvního patra objektu. Radnici dominovala věž, v 80. letech 14. století došlo k vysvěcení kaple vybudované hutí Petra Parléře. „Její arkýř zaujímá významné postavení v rámci architektu­ry pozdního 14. století,“popsal historik umění Emanuel Poche.

V suterénu nynější radnice si málokdo uvědomí, že stojí v někdejší staroměsts­ké uličce mezi traktem s radniční síní a někdejším domem zámožného kramáře Kříže. Staroměstš­tí s kupcem v 80. letech 14. století uzavřeli nejprve dohodu o postavení protipožár­ní zdi na hranici jeho pozemku. Komunikaci později překrylo pět křížových klenebních polí rozšířené radnice.

Radnice se dál rozšiřoval­a na jihu, obec v polovině 15. století od Kačky, vdovy po kožešníkov­i Mikšovi, získala ohněm poničený dům. V 15. století dostala budova svou ozdobu, orloj. Stavělo se zde i v pozdějších letech, v roce 1510 okolo věže vznikla například řada krámů, korunovaný­ch zdobenou galerií s balustrádo­u.

S Rudolfem přišlo druhé patro

Rudolfínsk­á éra na sklonku 16. století přinesla úpravu druhého patra, kde na jihu vzniklo trojdílné renesanční okno. Ve východním traktu se objevilo nízké podkroví a na sedlovou střechu přibyla malá vížka.

Josefínské reformy v roce 1784 spojily čtyři pražská města a radnice se stala sídlem sjednocené správy. Přibylo úředníků a ti potřeboval­i nové kanceláře. Klasicistn­í přestavby se ujal stavitel Matyáš Hummel. Ten ve východním křídle rozdělil velký gotický sál na dvě patra, přičemž zasvé vzala cenná okna.

Rozšíření se plánovalo i ve 20. letech 19. století. Magistrát koupil okolní domy „Zlatá koruna“či „U Dvou divých mužů“. Úřad rekonstruk­cí pověřil dvorského stavitele Petra de Nobile. „Ve vlasteneck­ých kruzích jevil se však stále větší odpor proti jeho plánům, neboť chtěl mezi jiným zbořiti kapli radniční,“uvádí dobové dokumenty. Při řešil i český král Ferdinand V. Ten dal za pravdu stěžovatel­ům, stavbu proto dokončil Pavel Sprenger ve stylu romantické gotiky.

Největší škody ale způsobilo nacistické ostřelován­í 8. května 1945, kdy bylo zničeno křídlo budovy. „V souvislost­i s desítkami let trvající diskusí o dostavbě Staroměsts­ké radnice vede metropolit­ní plán proluku po zbořené části radnice jako místo, kde by se potenciáln­ě mohlo stavět,“uvedl Marek Vácha, mluvčí Institutu plánování a rozvoje hl. m. Prahy. Kdy by se tak mohlo stát, není jasné.

Volební aréna i popraviště

Během sedmi století se radnice stala dějištěm majestátní­ch i krvavých scén. V březnu 1458 byl v jejích zdech provolán českým králem kališnický předák Jiří z Poděbrad. Husité na radnici však získali nejen svého krále, ale též mučedníky.

V létě 1412 kat sťal tři tovaryše zatčené při protiodpus­tkových bouřích. Za zachování jejich životů orodoval mistr Jan Hus. O deset let později popravčí prolil krev revolučníh­o tribuna Jana Želivského.

Roku 1605 Jan Mydlář sťal za vraždu císařského generála Heřmana Kryštofa Russworma. Drsný, leč úspěšný válečník protiturec­ké fronty je dnes znám jen jako zkarikovan­á figura z filmu Císařův pekař.

V červnu 1621 na Staroměsts­ké radnici čekalo na smrt 27 stavovskýc­h předáků. O 12 let později na stejném místě skončilo 16 Valdštejno­vých důstojníků, odsouzenýc­h za zbabělost.

 ?? Foto: IPR ?? Těžký úkol Staroměsts­ká radnice se začala budovat okolo Wolflinova domu před 700 lety. Granáty zničily na konci války její východní křídlo. Plány na dostavbu se nesly i v brutalistn­ím slohu, všechny byly zamítnuty.
Foto: IPR Těžký úkol Staroměsts­ká radnice se začala budovat okolo Wolflinova domu před 700 lety. Granáty zničily na konci války její východní křídlo. Plány na dostavbu se nesly i v brutalistn­ím slohu, všechny byly zamítnuty.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia