MF DNES

Štybar: Recept na kostky? Vyhýbat se jim

- — Tomáš Macek

Měl být pro kostky do Roubaix předurčen. Zdeněk Štybar na nich už dojel šestý, pátý i dvakrát druhý, naposledy loni. Letos vyrazí na pověstné „pavé“opět coby jeden ze čtyř lídrů týmu Quick-Step, nejsilnějš­í stáje jara. Podle kurzů prestižní sázkové kanceláře William Hill bude Štybar pátým největším favoritem závodu. Ale zároveň „až“třetím v barvách Quick-Stepu.

Kdybyste měl laikům říci návod, jak nejlépe překonat kostky do Roubaix, jak by zněl?

Že se těm kostkám musíte co nejvíc vyhýbat.

Jenže takové manévry rozhodčí neradi vidí. A někdy i trestají.

To je pravda. Každopádně mám výhodu, že díky cyklokroso­vé minulosti dovedu na kostkách poznat i lepší stopu, než jakou volí ostatní. Když potom takovými cestičkami jedu, neunavuje se mé tělo tolik jako těla soupeřů. Přitom tenhle závod je o tom, kolik energie dokážete v jeho průběhu našetřit.

S čímž souvisí i jinde nevídané poziční spurty před každým dlážděným úsekem, že?

Jinak to nejde. Paříž Roubaix je poziční závod. Občas vjíždíte do dlážděného úseku tak, že se nadechnete, zavřete oči a doufáte: Snad to přede mnou nelehne. Na Arenberg naletíte v šedesátce, přitom najednou jako byste se z dálnice ocitli na hrbolaté silničce, kde se vedle sebe vejdou jen dva lidé. Někde se to blokne a zbytek pole musí brzdit, nebo jít pěšky.

Na Arenberg se zavřenýma očima radši nenajížděj­te...

Ono by to někdy vyšlo nastejno. Ten úsek je rovný, nemáte kam zabloudit.

Ovšem právě na Arenbergu, nejslavněj­ším „pavé“, jsou díry mezi kostkami masivní.

Ty trefíte, ať děláte cokoliv, i když před vámi jede třeba jen pět lidí. Musíte koukat před sebe, co ti kluci dělají, a zároveň také na zem a na všechny ty díry. Máme na Arenbergu podél trati spousty lidí s rezervními koly, ale ani ti nemusí stačit, když dojde k defektu. Arenberg je první klíčový moment závodu.

Zvlášť v deštivém počasí. To se však závodu od roku 2002 vyhybá. I letos má být sucho.

Nooo, uvidíme. Předpověď se už nejmíň čtyřikrát změnila. Koukám na ni skoro každou hodinu.

A jakou si přejete? Dříve jste toužil po deštivém Roubaix. Ale po letošním mokrém a blátivém Strade Bianche jste měnil názor.

Abych řekl pravdu, radši chci to sucho. Jinak bude Roubaix mnohem nervóznějš­í a s mnohem větším počtem pádů. Podle jedné předpovědi má být dokonce až 22 stupňů, jenže podle jiné přeháňky a 16 stupňů. Jsou tam velké výkyvy.

Stále se cítíte tak dobře jako před závodem Kolem Flander, který jste opět dojel v Top 10?

Doufám, že k formě z Flander ještě aspoň jedno procento přidám. V týdnu jsem měl dobrý trénink, včetně středečníh­o startu na závodě Scheldepri­js. Forma tam je. Jen ji konečně musím zúročit v pořádný výsledek. Myslím, že i na Flandrech jsem měl nohy na to, abych je vyhrál. Ale k vítězství vám musí doopravdy všechno sednout.

Pojede Quick-Step zase na čtyři lídry? Přestože Philippe Gilbert prohlašuje, jak moc mu Roubaix chybí do sbírky vítězných Monumentů, a Niki Terpstra má na kontě titul z Flander?

Jednoznačn­ým lídrem nikdo nebude. Jen loni jsme jeli Roubaix s Tomem Boonenem na jediného lídra a ta taktika se nám nevyplatil­a. V neděli máme mít stejně jako na předešlých závodech čtyři lídry.

Seznam favoritů v čele s vašim týmem, se Saganem a s Van Avermaetem je podle vás podobný jako ve Flandrech?

Ano. Vezměte první dvacítku ze všech letošních kostkových klasik a někde mezi nimi s velkou pravděpodo­bností najdete cyklistu, který v neděli v Roubaix vyhraje.

Díky cyklokroso­vé minulosti na kostkách dokážu poznat lepší stopu.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia