MF DNES

Dík Pavlíkům: jeden zachránil, druhý rozhodl

-

Tomáš Zatloukal hokejový reportér MF DNES

Jeden těsně před třetí sirénou odpálil puk z hradecké brankové čáry, druhý v prodloužen­í pokořil třineckého brankáře Šimona Hrubce. Jmenovci Filip a Radovan Pavlíkové se postarali o to, že extraligov­é semifinále mezi hokejisty Mountfield­u a Oceláři se protáhne o další zápas, zítra v Třinci.

„Brácha na bráchu, že?“glosoval Filip, starší z obou hrdinů Hradce Králové.

„Čilo? Klíčový hráč. Náš stavební kámen,“opakuje brněnský bek Ondřej Němec. „Každému se hraje skvěle, když ví, že má za sebou výborného gólmana. My ho jen chráníme a děláme mu super klima,“doplňuje další druh z obrany Michal Gulaši.

A Čiliak zase nad Kometou dokáže v rozhodujíc­í fázi sezony utvořit vítězné

Byl to on, kdo obětavým zákrokem odvrátil hořký konec sezony. Za nepříznivé­ho stavu 1:3 na zápasy musel Hradec zvítězit, jenže pár sekund před koncem třetí třetiny sahali po triumfu hosté.

Na kostce nad ledem svítilo skóre 2:2, když po ráně třineckého veterána Lukáše Krajíčka mířil kotouč do domácí branky. Pavlík však na poslední chvíli vleže hokejkou zasáhl.

„Tam jsme unikli hrobníkovi z lopaty. Všichni jsme na střídačce zatajili dech. Říkali jsme si, že mohlo být po sezoně,“popisoval kritickou chvíli jeho jmenovec Radovan. klima. „Základní část je o tom dostat se do play off. A tam se člověk vybičuje do extrému,“poví Čiliak.

Obdobné věty v nejrůznějš­ích úpravách slýchají hokejoví fandové denně, mohou vyznívat jako fráze. U něj to neplatí. Před startem semifinále žasl nad jeho proměnou i trenér plzeňských brankářů Rudolf Pejchar: „Pro mě je překvapení­m, jak se na play off dokáže připravit. V sezoně patří do průměru, ale ve vyřazovací části je vynikající.“Čísla to potvrzují. V dlouhodobé části extraligy sice Čiliak vychytal šest nul, leč v procentuál­ní úspěšnosti zákroků (10.) a průměrném počtu inkasovaný­ch gólů (5.) se řadil spíše k solidnímu standardu.

Nyní v play off oběma statistiká­m vládne a řadí se k hlavním aspirantům na Cenu Václava Paciny pro nejlepšího hokejistu play off, kterou uděluje MF DNES.

Čiliak tuhle trofej už ve sbírce má.

Jak viděl zdánlivě beznadějno­u situaci sám Filip? „Už mi nic jiného nezbývalo než ten puk odpálit. Nějak jsme se tam s Jiřím Polanským zaklínili hokejkami, naštěstí se kotouč odrazil ke mně a já ho trefil.“

Rázným máchnutím hole zahradil Třinci, svému mateřskému klubu, cestu do finále. Po 60 minutách napínavého hokeje tak platilo skóre 2:2 a hrálo se dál.

V čase 65:59 přišla chvíle pro mladšího z Pavlíků. Mládežnick­ý reprezenta­nt si najel mezi kruhy a prudkým švihem poslal kotouč na třineckou branku. Hrubec nestačil reagovat.

Typický Čiliak. Když u něj vše štymuje, jak má, mění se v postrach extraligov­ých soupeřů. Tím spíš, když se navíc venku o slovo hlásí jaro. Poslední dvě sezony platí, že se stoupající teplotou rostou i výkony celé Komety. V minulém ročníku skončila v základní části šestá, teď byla pátá. Ale v play off se mění tým kolem Erata, Němce a Zaťoviče v sebevědomo­u a cílevědomo­u mašinu, která šrotuje naděje oponentů. „Vyhovují mi situace, kdy musíme,“pokývne Čiliak. „Cítím, že to mám postavené tak, že nepotřebuj­u vysloveně trenéra, ale spíš takového mentálního kouče,“dodá gólman, který je v Kometě s přestávkam­i už 13 let. Gól! „Jsem moc rád, že mu to tam padlo a dal vítězný gól,“měl radost z „bráchova“zásahu Filip.

„Je to sen, zvlášť když tu hrajete odmala,“vyznal se Radovan. Hradecký rodák, který se právě pod Bílou věží vyučil hokejovému řemeslu. Před mikrofony a televizním­i kamerami stále rozdýcháva­l nejdůležit­ější trefu své kariéry.

„Dal jsem nějaké důležité góly, když jsme postupoval­i na mistrovstv­í, ale to bylo v mladším dorostu. Tohle je víc,“bilancoval a hlavou se mu honily myšlenky na šestý zápas. „Nemáme už kam couvnout,

Na každý jeho zápas zprvu jezdili ze Zvolena rodiče, v pronajatém brněnském bytě se osamostatň­oval, a když začal brankářsky dorůstat, pendloval po hostováníc­h. „Zažil jsem i pocit, že bych nejraději skončil s hokejem. Nemohl jsem se na něj soustředit, spíš jsem řešil věci okolo, jako třeba za co se půjdu najíst,“vzpomínal slovenský reprezenta­nt na působení v Nitře, kterou tehdy tížily finanční potíže.

Ale i tohle období Čiliak překlenul. Posledních pět ročníků si vydobyl pozici extraligov­é jedničky v Kometě, o kterou však na přelomu roku musel usilovat.

Do Brna dorazil ze zámoří Marek Langhamer. Slibně se uvedl, jenže před play off vsadil šéf a kouč Komety Libor Zábranský opět na Čiliaka.

Slovenskéh­o reprezenta­nta, jehož častou odpovědí při pozápasový­ch rozhovorec­h bývá pohodářské musíme hrát nadoraz. Jedeme do Třince, ale ještě není konec. Chceme to tam urvat a vrátit sérii do Hradce,“burcoval.

Nepůjde o lehký úkol. Vždyť obrat z 0:3 na zápasy v historii extraligov­ého play off ještě nikdo nikdy nepředvedl. Sám Hradec se o náročnosti této mise přesvědčil před třemi lety, kdy se marně pokoušel překlopit čtvrtfinál­e se Spartou.

Ani jeden z Pavlíků se však minulostí odradit nenechá. „Někdo zkrátka musí být první, chceme to dokázat,“říká odhodlaně Radovan. „Jedeme tam vyhrát,“přitakal Filip.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia