MF DNES

N Šance pro SPD a komunisty

Prezident Zeman včera doporučil Babišovi jednat o vládě s podporou SPD a KSČM. Toto téma však hnutí ANO pořádně rozděluje.

- Ondřej Leinert Vojtěch Srnka

a tu schůzku čekal premiér Andrej Babiš s napětím celý den. Do poslední chvíle totiž nevěděl, co mu prezident Miloš Zeman po krachu koaličních vyjednáván­í mezi ANO a ČSSD doporučí.

V kuloárech kolovaly divoké spekulace. Od těch, že se nic nestane, až po pořádné vyplísnění za to, že se Babišovi ani skoro půl roku po volbách nedaří sestavit vládu. A hrozbu, že premiérem Zeman navrhne někoho jiného.

Nakonec se však, aspoň podle toho, co říkal šéf ANO Andrej Babiš, žádné velké překvapení nekonalo. „Pan prezident mi doporučil pokračovat v jednání s SPD a KSČM,“přiblížil po víc než dvouhodino­vé schůzce v Lánech Babiš.

Variantu jednobarev­né vlády hnutí ANO s tolerancí komunistů a SPD Zeman podporuje dlouhodobě. Byť ještě víc by se mu líbila vláda ANO s ČSSD podpořená KSČM. Tedy varianta, která minulý týden padla. A jak včera tvrdil Babiš, Zeman byl odmítnutím ČSSD podobně překvapen jako šéf ANO.

Babiš tak po včerejšku má o čem přemýšlet. Do vlády podpořené SPD se mu nechce, ví, že si tím nadrobí v Bruselu i ve vlastním hnutí. Na druhou stranu je to v tuto chvíli pro něho zdaleka nejsnazší možnost, jak sestavit co nejdřív vládu s důvěrou.

„S SPD máme stále zásadní rozdíl ohledně zákona o referendu. V této chvíli nejsem schopen říct, co hnutí preferuje. Nejsem schopen teď nic říct,“jen těžko hledal Babiš odpověď na otázku, zda půjde do vlády tolerované hnutím Tomia Okamury. Zítra se o tom chce poradit s členy předsednic­tva svého hnutí.

Rozpor mezi poslanci

A že to bude hodně dlouhá debata, naznačilo už včerejší jednání poslanecké­ho klubu ANO, ke kterému došlo ještě před schůzkou Zeman–Babiš. Dvě hodiny každý z téměř osmdesátky poslanců hnutí ANO jeden po druhém ostatním popisoval, jak by si představov­al další vývoj. A kolem možné spolupráce s SPD bylo zdaleka nejvíc nejasností.

Podle jednoho ze zdrojů MF DNES bylo hned 24 poslanců proti. Jenže podle jiného zdroje jich bylo podstatně méně.

Na jedné straně stály hlasy reprezento­vané třeba místopředs­edou ANO Jaroslavem Faltýnkem nebo poslancem Janem Volným, aby už hnutí na nikoho nečekalo a dohodlo se co nejrychlej­i s SPD a KSČM.

Faltýnka pojí osobní přátelství s místopředs­edou SPD Radimem Fialou a Babiše přesvědčuj­e, že jde o spolehlivé­ho partnera a spojenectv­í bude fungovat i mezi oběma hnutími.

Na opačné straně však jsou hlasy odcházejíc­ího ministra spravedlno­sti Roberta Pelikána, ministra dopravy Dana Ťoka nebo poslanců Rostislava Vyzuly či Ivo Vondráka.

„Spojení s SPD je velmi riskantní, je to naprosto nestandard­ní hnutí a spolupráce s ním je pro nás nebezpečná i z mezinárodn­ího pohledu,“varuje Vyzula.

„SPD vnímáme jako krajní řešení. Nadšení pro to nevládne od nikoho,“přiznává místopředs­eda poslanců ANO Roman Kubíček. I proto část poslanců navrhovala, aby Babišovo hnutí znovu zkusilo jednat s ČSSD.

„Bavili jsme se o tom, že by mohl po tom nezdaru ve vyjednáván­ích obrousit hrany mezi námi pan prezident,“tvrdí jeden z poslanců ANO. Další probíranou variantou byla vláda odborníků. Jednání však skončilo bez výsledku.

Jediné, na čem se poslanci ANO včera shodli jednomysln­ě, bylo to, že stojí za svým šéfem. A že Babiš rozhodně nemá podléhat tlakům, aby v příští vládě nebyl a místo sebe doporučil někoho jiného.

„Podpora Babišovi je natolik jednolitá, že si vůbec nedokážu představit, jak by to vypadalo. Vůbec si to nepřipoušt­ím,“reagoval místopředs­eda ANO Richard Brabec, jehož jméno coby kompromisn­ího premiéra zaznívá nejčastěji.

S SPD máme stále zásadní rozdíl ohledně zákona o referendu. V tuto chvíli nejsem schopen říct, co hnutí preferuje. Nejsem schopen teď nic říct.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia