MF DNES

Jak si ANO hýčká svého exposlance

Někdejší voják lidové armády pro ministerst­vo vymýšlí návrat branné výchovy do škol. Jeho institut politici ANO sponzorují veřejnými penězi.

- Peníze pro firmu kamaráda

HLukáš Valášek Vojtěch Srnka

nutí ANO a ČSSD se před volbami přetahoval­y, kdo z nich „ochrání“držitele zbraní lépe. Vznik branných spolků, které mají umožnit svým členům obejít evropskou směrnici o zákazu držení některých zbraní, byl jedním z předvolebn­ích lákadel. A do svého programu si tyto spolky dala i nová vláda Andreje Babiše.

Nyní podle zjištění MF DNES s přípravou příslušnéh­o zákona na ministerst­vu obrany začal pomáhat externí poradce. Ministryně Karla Šlechtová (ANO) najala exposlance Bohuslava Chalupu (ANO), který už se znovu do Sněmovny nedostal.

Za brannou výchovu

Někdejší důstojník lidové armády, který už v patnácti letech nastoupil na vojenskou střední školu a v KSČ vydržel až do roku 1990, je tak nyní zodpovědný i za návrat branné výchovy do škol. O její obnovení totiž Šlechtová usiluje.

„Já jsem o branné výchově a branných spolcích začal hovořit už v roce 2015 jako poslanec. Do roku 2017 si toho nikdo nevšiml, až tři měsíce před volbami se toho někteří chytili,“horuje Chalupa.

„Bohuslav Chalupa jako poradce pokračuje ve své dlouhodobé specializa­ci na problemati­ku obrany a bezpečnost­i, které se donedávna věnoval jako poslanec a místopředs­eda výboru pro obranu,“potvrzuje angažování Chalupy mluvčí ministerst­va obrany Jan Pejšek.

Ač o svoje místo ve Sněmovně Chalupa přišel, do obrany České republiky chce mluvit dál i mimo ministerst­vo. Zároveň si totiž založil soukromý Národní institut pro obranu a bezpečnost.

„Nejde o střet zájmů“

Tuto aktivitu ministersk­ého poradce v záležitost­i zákona, který nahrává například milovníkům dlouhých poloautoma­tických zbraní s velkými zásobníky, jako generální partner sponzoruje přední český výrobce zbraní – Česká zbrojovka. A také bezpečnost­ní firma M2C, dříve ABL někdejšího šéfa Věcí veřejných Víta Bárty.

Že by se kvůli tomu ocitl ve střetu zájmů, Chalupa odmítá. Prý za svou činnost v institutu žádné peníze nebere a žije z odměn z ministerst­va.

„My máme v České republice asi 30 tisíc držitelů zbraní, mezi nimi je asi 12 tisíc držitelů dlouhých zbraní, a pokud by se nám tito lidé přihlásili, že chtějí být členy branného spolku, tak na ně by se pak „odzbrojova­cí směrnice“nevztahova­la. Jsme také proti tomu, aby se zakládaly nějaké domobrany, které o sobě tvrdí, že vezmou zákon do vlastních rukou,“vykládá Chalupa. A se svým institutem začal objíždět kraje. Na svou Road Show zve hejtmany, ale třeba i místní šéfy policie nebo poslance.

Chalupa přitom nezastírá, že se na nich snaží prezentova­t svoje názory na domácí i mezinárodn­í bezpečnost. I když často odlišné od oficiálníh­o postoje vlády. Vadilo mu třeba vyhoštění tří ruských diplomatů v návaznosti na údajný ruský útok v Británii nervovým plynem novičok, nebo že hnutí ANO cuklo od podpory komunisty Zdeňka Ondráčka z postu předsedy komise pro kontrolu GIBS. „Odborníkem je tam skutečně pouze pan Ondráček. Pokud jako ANO říkáme, že odborné věci mají řídit odborníci, tak bych rád, abychom v tom byli skutečně zásadoví,“říká.

Hejtman Okleštěk neváhal za pronájem prostor a občerstven­í na Chalupovu akci z veřejných peněz zaplatit téměř 200 tisíc korun.

Z krajského eráru

Například olomoucký hejtman Ladislav Okleštěk (ANO) přitom neváhal za pronájem prostor a občerstven­í pro Chalupovu akci z veřejných peněz zaplatit téměř 200 tisíc korun. Dalších 160 tisíc pak dal i Karlovarsk­ý kraj pod vedením Jany Vildumetzo­vé (ANO) a Středočesk­ý kraj hejtmanky a další spolustran­ičky Jaroslavy Pokorné Jermanové zase poslal dotaci 200 tisíc rovnou Chalupovu institutu.

Nepřímo přitom jeho záměru vypomáhají i poslanci ANO. Sám Chalupa působí jako asistent nového poslance za ANO Miloslava Janulíka. Prý za symbolicko­u odměnu.

Blízký vztah má i s dalšími třemi poslanci hnutí. Ti neposílají příspěvky na kanceláře přímo jemu, ale firmě, jejíž majitel je Chalupův letitý přítel. Poslanecké kanceláře si totiž Rostislav Vyzula, Karel Rais a Pavel Staněk v Brně zřídili v domě společnost­i Separa. A právě té také posílají své poslanecké náhrady.

Ve stejných kanceláříc­h přitom sídlí i Chalupův Národní institut pro obranu a bezpečnost. Chalupa ho založil přímo se svým přítelem a majitelem Separy Milanem Bařinou, který se jinak živí prodejem bazénů a čističek.

Trojice poslanců ale MF DNES řekla, že o Chalupově institutu ve stejných kanceláříc­h ani neví. „Kanceláře jsou moderně vybavené, s parkoviště­m a blízko centra. Rozhodně to nesouvisí s panem Chalupou a nijak s ním nespolupra­cuji,“řekl Rais. A podobně mluví i jeho dva kolegové.

MF DNES o tom, že hned čtyři poslanci včetně Chalupy pumpují své poslanecké náhrady do firmy, ve které Chalupa dříve pracoval, informoval­a už těsně po volbách v roce 2014. Tehdy skandál řešil i předseda poslanecké­ho klubu Jaroslav Faltýnek. Poslanci Martin Stropnický či Rostislav Vyzula se pak z pronájmu od Chalupy odstěhoval­i. Vyzula se tam nyní v novém volebním období vrátil.

„Kolegové byli s kancelářem­i spokojeni, neměl jsem důvod hledat jiné,“uvedl Vyzula. Ani on o Chalupově institutu prý nic neví. s přispěním Barbory Volfové

 ?? Foto: Profimedia ?? Nechte mě makat Na jednání o EET se tehdy poslanci ANO vybavili tričky s různými hesly.
Foto: Profimedia Nechte mě makat Na jednání o EET se tehdy poslanci ANO vybavili tričky s různými hesly.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia