MF DNES

Kolaps Blanky. Ale Praha dál věří v tunely

- — Benedikt Lederer

Tunelový komplex Blanka na více než 14 hodin oslepl, což Prahu ucpalo kilometrov­ými kolonami vozidel. Vyhořel síťový přepínač řídící bezpečnost­ní systémy. Nefungoval tak kamerový dohled, díky kterému se při nehodě omezí doprava, v části komplexu byly mimo provoz SOS telefony.

Co stálo za poruchou přepínače, není zatím jasné. Stavba má dlouhodobě problém se zatékáním, kvůli čemuž se v roce 2015 odložilo její otevření. Náměstek primátorky pro dopravu Petr Dolínek (ČSSD) však odmítl, že by to bylo kvůli vodě.

„Z informací, které mám, za zkratem určitě nestála voda. Ve čtvrtek však už budeme mít detailní zprávu,“řekl Dolínek.

Současné problémy s Blankou by mohly sehrát roli v rozhodován­í magistrátu, který nyní řeší dostavbu městského okruhu, jehož je tunelový komplex součástí. Diskutuje se o dvou variantách. Vést dopravu pod zemí – varianta Blanka 2, nebo hlavně po povrchu – varianta duál.

„U povrchovéh­o řešení je riziko problémů nižší než u podzemní varianty,“řekl předseda pražských Zelených Ondřej Mirovský. Duál na hlavním městě podporuje vládnoucí Trojkoalic­e (Zelení, STAN, KDU-ČSL) a Piráti.

S tím však nesouhlasí Dolínek a většina magistrátn­ích zastupitel­ů. „Není to vhodné řešení,“sdělil Dolínek. Vedení okruhu pod zemí podle něj umožní proměnit povrch města pro potřeby obyvatel.

Podle Zelených však zklidnění není vůbec jisté, protože když se otevřela Blanka, některé na ní navazující ulice nechává Praha bez úprav a jejich podoba stále více nahrává autům než chodcům.

„Vždy se argumentuj­e tím, co kdyby. Společensk­ým zájmem by však mělo být, aby se na povrchu nenechával­a rezerva pro případ, který může nastat tak jednou za rok,“uvedl Mirovský.

pohodlná. O to brutálnějš­í ale teď vznikají kolony,“dodává Mirovský, jenž je členem dopravního výboru na magistrátu. Podle Mirovského by v duálu stačilo zahloubit rušnou silnici V Holešovičk­ách a zvětšit dvě křižovatky. Navíc Zeleným vadí, že do tváře města se pak negativně promítnou výjezdy z tunelů. Příkladem je Malovanka, kde se původně počítalo s ozeleněním množství betonu, nakonec ale místu dominuje betonový kráter bez přikrášlen­í.

Že řešení Malovanky není ideální, přiznává i Dolínek. „Je třeba předejít vzniku takového křížení, kde je až moc betonu a málo přidané hodnoty,“uvedl s tím, že vést okruh po povrchu je však také jizva do tváře Prahy a navíc hrozí, že se na něm budou tvořit kolony.

„Když převedeme dopravu pod zem, odvedeme auta z obydlených míst, která se pak dají více upravit

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia