MF DNES

Trump: Rusko, připrav se

Trump tweetoval poté, co Rusko hrozilo, že rakety sestřelí.

- Milan Vodička redaktor MF DNES

Je to jeden z nejbizarně­jších výroků v rusko-amerických vztazích od chvil, kdy Chruščov prohlásil „Pohřbíme vás“a Reagan žertem oznámil: „Právě jsem podepsal zákon, který navždy vyobcuje Rusko. Bombardová­ní začíná za pět minut.“

Donald Trump se včera k hitparádě přidal: „Připrav se, Rusko, rakety přiletí, pěkné a nové a chytré!“

Byla to jeho odpověď na předchozí ruské varování, že USA musí počítat s tím, že všechny jejich rakety vypálené na Sýrii budou sestřeleny a cílem případné odvetné akce budou i místa, odkud budou střely odpáleny. Tato slova, která Rusové řekli již několikrát, zopakoval včera ruský velvyslane­c v Libanonu v televizi Hizballáhu.

Celý Trumpův tweet vyznívá už poněkud jinak než hlavní věta, která včera obletěla svět a po níž akcie poklesly v kolenou a cena ropy naopak poskočila vzhůru.

Trump napsal: „Rusko hrozí sestřelení­m všech raket vypálených na Sýrii. Připrav se, Rusko, protože rakety přiletí, pěkné a nové a chytré! Neměli byste být partnery toho Plynem Vraždícího Zvířete, které zabíjí vlastní lidi a raduje se z toho.“

Pak dodal, že nynější americko-ruské vztahy jsou nejhorší vůbec, a to i ve srovnání se studenou válkou. „Naše vztahy s Ruskem jsou nyní horší, než kdy byly, a to včetně studené války. Není pro to žádný důvod. Rusko nás potřebuje, abychom mu pomohli s ekonomikou, což by bylo velmi snadné provést, a my potřebujem­e, aby všechny země spolupraco­valy. Co zastavit závody ve zbrojení?“

Mezitím Rusko oznámilo, že bude případný útok na Sýrii považovat za válečný zločin a mluvčí ruského ministerst­va zahraničí označila stále vyšetřovan­ý chemický útok u Damašku za provokaci a útok za snahu „zamést pod koberec stopy“.

Experti uvádějí, že zásah ruských jednotek v Sýrii, třeba i neúmyslný, by přivedl USA a Rusko na pokraj vojenského konfliktu.

Podle zpráv ze Sýrie vyhlásily tamní ozbrojené síly pohotovost, letadla opouštěla všechna hlavní letiště a jednotky odcházely ze svých základen, aby se nestaly snadným terčem.

Současně Evropská agentura pro řízení letového provozu Eurocontro­l vydala varování leteckým společnost­em pro lety ve východním Středomoří.

Eurocontro­l upozornil, že k útoku by mohly být použity střely typu vzduch-země nebo řízené střely, které mohou narušit navigační systémy. „Lety ve východním Středomoří a v oblasti Kypru je třeba plánovat s patřičnou opatrností,“uvedl Eurocontro­l.

Agentura Bloomberg včera poznamenal­a, že Trump vyhrotil napětí kolem Sýrie v době, kdy se zvláštní vyšetřovat­el FBI Robert Mueller při vyšetřován­í údajného napojení Trumpovy volební kampaně a Ruska dostal až do vnitřního kruhu prezidento­vých spolupraco­vníků.

 ??  ??
 ?? Foto: ČTK ?? USA by mohly nasadit střely Tomahawk jako loni.
Foto: ČTK USA by mohly nasadit střely Tomahawk jako loni.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia