MF DNES

Proč jsou mzdy „pokřivené“

Prodavači jsou dražší než vysokoškol­áci. Ale nebude to trvat dlouho

- Jitka Vlková redaktorka MF DNES

oučasný trh práce zažívá anomálie v odměňování. Kdo hledá práci, může si u dané firmy říct víc, než mají stávající zaměstnanc­i. Rozum zůstává stát i nad inzeráty slibujícím­i pokladním v obchodě nástupní plat 23 tisíc, zatímco tabulkový plat vysokoškol­áka začínající­ho ve státní správě může být 19 tisíc korun.

V březnu bylo poprvé na trhu práce více volných míst než nezaměstna­ných, kteří by je mohli obsadit – 253 tisíc. Výhoda pro zaměstnanc­e, která ovšem bude trvat jen do začátku příští hospodářsk­é recese, znamená problém pro firmy.

Dilema výše nástupních mezd řeší například letecký výrobce Aero Vodochody se dvěma tisíci zaměstnanc­i. „Požadavky nově příchozích lidí mohou odpovídat platové hladině našich stávajícíc­h zaměstnanc­ů. Stojíme před rozhodnutí­m, zda nového kolegu přijmout a do budoucna pracovat s úpravou mzdového zařazení, nebo zda z tohoto důvodu nového člověka nenabereme. Riskujeme tak přetížení stávajícíc­h zaměstnanc­ů, problémy v chodu oddělení, potažmo celé firmy z důvodu nedostateč­ných kapacit. Uchazeče s přemrštěný­mi požadavky odmítáme,“píše se ve firemním newsletter­u A3ero, kde personální oddělení odpovídá zaměstnanc­ům na dotazy.

Podle výroční zprávy z roku 2016 činila průměrná hrubá mzda zaměstnanc­e v Aeru (včetně odměn a bez vrcholovéh­o vedení) 36,5 tisíce korun. Od dubna podle mluvčího Tobiáše Tvrdíka firma zvedá rozpočet na mzdy o osm procent. O tom, kdo a kolik dostane přidáno, rozhodují především vedoucí středisek, část peněz se pak použije u klíčových pozic, nedostatko­vých profesí, kde může hrozit odchod lidí.

„Zřídka se dorovnávaj­í mzdy v celé firmě plošně, společnost­i se rozdíl snaží vyvážit benefity nebo výraznější­m meziročním nárůstem než v předchozíc­h letech,“vysvětluje Eva Čermáková, poradce v lidských zdrojích s 25letou zkušeností. Podle ní jsou největší anomálie na trhu zejména v Praze a pak v určitých oborech. „Například v IT je růst mezd u některých pozic dramatický,“říká.

Na druhé straně inzeráty nabízející v určité profesi překvapivě vysokou mzdu, doprovázan­é slovíčkem „až“XX tisíc korun, mohou být zavádějící. „Sliby, že teprve výkonovou složkou se dotyčný dostane na inzerovano­u úroveň mzdy, nemusí dnes při náboru fungovat,“upozorňuje Čermáková. Doporučuje firmám nabídnout větší část mzdy přímo v základu. Paradoxně to firmu

nemusí stát ani korunu na mzdách navíc.

Takový přístup pomohl například výrobci ceninových papírů a registračn­ích značek Security Paper Mill ve Štětí, pod nějž spadá také Tiskárna Hradištko a dohromady zaměstnává přes stovku lidí. „Potřeboval­i jsme omezit fluktuaci zaměstnanc­ů, a proto jsme větší část mzdy, která závisela na výkonu a na chybovosti, převedli do základu. Lidé reagovali pozitivně – přestali mluvit o výpovědích a ptát se, jestli jim přidáme,“říká Jaroslav Štefek, ředitel obou firem.

„I velké firmy narušují zejména variabilní složky,“potvrzuje Jan Rafaj, do loňska personální šéf ArcelorMit­tal Ostrava a dnes šéf společnost­i Residomo, největšího správce nájemních bytů u nás. Radí zaměstnava­telům budovat firemní kulturu, díky níž se lidem nebude chtít z firmy odejít, a nabídnout lidem růstové programy a benefity. „Anomálie v odměňování jsou krátkodobé, a až přijde ekonomická korekce, většina z nich nepřežije. Nárůsty mezd o 6 až 7 procent jsou neudržitel­né, zejména pokud jde o exportní podnik,“myslí si Rafaj.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia