MF DNES

Policie zasáhla ve dvou státních firmách, kde se točí stamiliony

- Lukáš Valášek s přispěním krajských redakcí

Policisté z Národní centrály proti organizova­nému zločinu se včera zaměřili hned na dva státní podniky se stamiliono­vými rozpočty. Zasahovali v sídlech Povodí Vltavy v Praze a Povodí Moravy v Brně. Vyšetřovat­ele zajímají zakázky na výstavbu protipovod­ňových opatření.

Detektivov­é byli celý den i na olomoucké radnici, mimo jiné znepřístup­nili kancelář náměstka primátora pro investice Filipa Žáčka (ČSSD).

Policisté si na radnici do Žáčkovy kanceláře přinesli několik velkých papírových pytlů, patrně na zabavené dokumenty a případně i počítače. Žáček měl vypnutý telefon.

„Vím, že na radnici je policie. Jsem teď ale mimo Olomouc v Poslanecké sněmovně, takže za jakým účelem zasahuje a koho se to týká, netuším,“reagoval odpoledne na dotaz primátor Antonín Staněk (ČSSD).

V Brně podle několika zdrojů MF DNES ráno obsadili policisté budovu generálníh­o ředitelstv­í Povodí Moravy. Několika vysoce postavenýc­h pracovníků­m podniku spadajícím­u pod resort ministerst­va zemědělstv­í zabavili mobilní telefony a zkoumali počítače. Mluvčí Povodí Moravy Jana Kučerová nechtěla nic komentovat. „V tuto chvíli se vůbec k ničemu nemůžu vyjadřovat,“uvedla Kučerová. Podobně mluvil i generální ředitel Povodí Vltavy Petr Kubala.

Zásah ale obecně potvrdil mluvčí NCOZ Jaroslav Ibehej. „Já můžu pouze říci, že provádíme nějaké úkony trestního řízení. Více se k tomu vyjadřovat nebudeme,“řekl Ibehej.

Podle serveru iRozhlas, který upozornil na zásah na Povodí Vltavy, se ale kauza týká i jedné z olomouckýc­h firem. I tam policisté včera byli. Zdroje MF DNES hovoří i o dalších společnost­ech.

Oba státní podniky přitom hospodaří s miliardový­m majetkem a vypisují projektant­ské a stavební zakázky za horentní sumy. Jen roční rozpočet Povodí Moravy se pohybuje kolem sedmi set milionů korun.

Zakázka skoro za dvě miliardy

Před čtrnácti dny Povodí Moravy zahájilo v Olomouci výstavbu rozsáhlé protipovod­ňové ochrany na řece Moravě. Celková investice je odhadována na 1,75 miliardy korun. Zda se policisté zajímají i o tuto zakázku, není jasné.

Dozorující Vrchní státní zastupitel­ství v Olomouci nechce nic upřesnit. „Nebudeme v této fázi řízení tu věc blíže komentovat. A to ani místa, kde se zásah odehrál,“uvedl náměstek olomouckéh­o vrchního státního zástupce Petr Šereda.

Povodí Moravy spravuje celkem 11 tisíc kilometrů vodních toků, Povodí Vltavy pak 22 tisíc. Zodpovědné jsou i za více než dvě stovky nádrží, desítky plavebních komor či malých vodních elektráren.

Několika pracovníků­m zabavili mobilní telefony a zkoumali počítače.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia