MF DNES

už zítra v časopise Rodina DNES Rozpolcené hnutí

Jednání o vládě? Je to snad poprvé, kdy poslanci ANO nemluví jako jeden muž

- Jakub Pokorný Vojtěch Srnka

Poslanci ANO, kteří doposud stáli loajálně a tiše za Andrejem Babišem, se poprvé razantně ozývají.

Část z nich má výhrady vůči hnutí Svoboda a přímá demokracie Tomia Okamury a vůči tomu, že by SPD měla tolerovat druhou vládu hnutí ANO.

Mezi jejími odpůrci je dokonce několik poslanců ANO, kteří jdou v úvahách tak daleko, že by mohli ve Sněmovně hlasovat i proti takovéto vládě nebo odejít ze sálu.

Vyjednáván­í s SPD a KSČM však Andreji Babišovi doporučil přímo prezident Miloš Zeman, když přijel Babiš do Lán s prosbou o radu po krachu s ČSSD.

Vláda ANO podporovan­á komunisty a SPD by měla ve Sněmovně většinu 115 poslanců.

Takže by stačilo 15 a víc nespokojen­ých v řadách ANO, aby měl premiér problém. Větší problém by však pro něj nastal, kdyby domluva s SPD byla taková, že vládu přímo nepodpoří, ale jen odejdou při hlasování ze sálu.

Kdyby poslanci SPD totiž odešli, bylo by potřeba pro získání důvěry 90 hlasů a ANO s KSČM mají společně 93. Takže stačí čtyři rebelové a je tu další průšvih. „Je možné, že bych hlasoval proti. Určitě jsem proti společné vládě s SPD,“uvedl včera poslanec za ANO Jaroslav Bžoch.

„Tato varianta se mi nezamlouvá. Buď odejdu ze sálu, nebo budu hlasovat proti,“přidává se k němu jeho kolega poslanec Ivan Jáč.

Předseda zdravotnic­kého výboru Rostislav Vyzula zase věří, že podobné dilema nebude muset řešit a nakonec vznikne jiná koalice než s SPD. Stejně to vidí poslanec Josef Bělica.

Hnutí ANO má 78 poslanců a proti SPD vystupuje něco mezi dvaceti až třiceti z nich. Takový počet už nabourává potřebnou většinu 101 poslanců, natož 93 při odchodu poslanců SPD ze sálu. Patří mezi ně i dvojice ministrů Robert Pelikán a Dan Ťok. Ťok už se dříve vyjádřil, že ve vládě

podporovan­é SPD by neseděl. Na SMS otázku, jak by se zachoval jako poslanec, však včera neodpovědě­l. Pelikán by nejspíš vyklidil při hlasování pole, protože, jak o víkendu oznámil, už nechce být v druhé vládě a nechce být ani ve Sněmovně.

Vůči komunistům se kupodivu ministři ani poslanci ANO nijak zásadněji nevymezují.

Jsou extrémnějš­í, ale spolehliví

Na druhou stranu je potřeba spravedliv­ě říci, že mezi poslanci ANO jsou i jasní příznivci SPD a varianty vládnutí s tímto uskupením.

„Zamlouvá se mi varianta vlády s jakoukoli stranou, která bude schopná podpořit náš program,“říká liberecký poslanec Jiří Bláha. Podobný názor má i exministry­ně spravedlno­sti Helena Válková, jež dokonce MF DNES vyčinila, že se takhle „návodně“na postoj vůči SPD ptá.

Jestli se ANO pustí do vyjednáván­í s okamurovci, se však uvidí po dnešním předsednic­tvu strany. Členové nejužšího vedení hnutí jsou však ve vyjádřeníc­h opatrnější než řadoví poslanci. „Nevidím jiné řešení než vládu podpořenou SPD, nebo předčasné volby,“říká člen předsednic­tva ANO za Pardubický kraj Jan Řehounek. Když se prý baví s členy hnutí z Pardubicka, zdůrazňují především to, že po dlouhých měsících hledání řešení je teď hlavní sestavit vládu. s přispěním Barbory Volfové

 ??  ?? Předvolebn­í debata Tomio Okamura (SPD), Andrej Babiš (ANO), Vojtěch Filip (KSČM). Foto: M. Růžička, MAFRA
Předvolebn­í debata Tomio Okamura (SPD), Andrej Babiš (ANO), Vojtěch Filip (KSČM). Foto: M. Růžička, MAFRA
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia