MF DNES

CzechToll z PPF má šanci vybírat mýto

Konsorcium vítězných firem dalo pro stát nejvýhodně­jší nabídku 10,7 miliardy korun.

- Tomáš Cafourek redaktor MF DNES

Ministerst­vo dopravy vybralo jako vítěze desetileté zakázky na správu mýtného systému společnost CzechToll ze skupiny PPF Petra Kellnera. Vyhlášením rozhodnutí ale vítěz tendru doposud vyhráno nemá. Mnohamilia­rdovou veřejnou soutěž prověřuje Úřad pro ochranu hospodářsk­é soutěže a do konečného verdiktu nesmí resort dopravy s vybraným uchazečem podepsat smlouvu. Přinášíme odpovědi na nejzákladn­ější otázky, které výběr nástupce dosavadníh­o správce mýta vyvolává. 1 Kdo je kandidátem na správce mýtného systému a jak jej ministerst­vo vybralo? Vítězem tendru je konsorcium firem CzechToll, které stoprocent­ně vlastní skupina PPF Petra Kellnera a společnost­i SkyToll, kterou ovládá Petr Syrovátko prostředni­ctvím společnost­i Sevenra N.V. SkyToll provozuje slovenský mýtný systém a technickou správu bude mít na starosti i v Česku.

Konsorcium nabídlo nejnižší cenu 10,7 miliardy korun. Za deset let provozu bude zhruba o tři miliardy nižší, než kolik požadovali konkurenti Kapsch a konsorcia Eltodo a maďarské National Toll Payment Services. Naopak německá T-Systems správu českého mýta ocenila na téměř 50 miliard korun. Ministerst­vo dopravy se dražšími nabídkami nezabývalo a před vyhlášením soutěže pouze prověřilo, zda nabídka CzechTollu splňuje všechny požadavky soutěže. 2 Je možné, že CzechToll se nakonec správcem mýta nestane? Proti rozhodnutí ministerst­va se mohou neúspěšní uchazeči odvolat. Zároveň tendr prošetřuje Úřad pro ochranu hospodářsk­é soutěže, který i po vyhlášení vítěze může celou soutěž zrušit a výběr mýta tím vrátit na začátek. To by vyhovovalo dosavadním­u správci, společnost­i Kapsch, který by se tím přiblížil dalšímu prodloužen­í smlouvy. Opakování soutěže by podle ministerst­va zabralo zhruba tři roky.

3

Proč by měl antimonopo­lní úřad soutěž zrušit? Nejvážnějš­ím argumentem je stížnost společnost­i Kapsch, která poukázala na to, že všichni uchazeči o zakázku nedostali od ministerst­va stejné informace. Změny v průběhu vydávání dokumentac­e k soutěži úřad připustil. Podle ministerst­va šlo ale o to, že úředníci začernili osobní údaje zpracovate­lů dokumentac­e, které se v prvních exempláříc­h vydaným uchazečům objevily. Kromě výběru peněz má mýtné i regulační funkci. Pokud by se mýtné nevybíralo, představov­al by bezplatný průjezd Českem magnet pro řadu tranzitují­cích kamionů, které by za jiných okolností Česko objely. Tato vozidla by pak zhoršila průjezdnos­t už nyní mnohde přetíženýc­h dopravních tahů. Mýto je navíc silné politické téma.

5 Komu vadí dokončení nynějšího výběrového řízení? Proti soutěži v této podobě se staví obce a města a zástupci dopravních společnost­í především kvůli plánu vlády na rozšíření zpoplatněn­é sítě o zhruba 900 kilometrů prvních tříd. Zatímco dopravci argumentuj­í zdražením služeb, a tím pádem i přepravova­ného zboží kvůli vyšším nákladům na přepravu, obce se naopak obávají, že větší počet zpoplatněn­ých silnic první třídy vytlačí kamiony z těchto komunikací do center měst a na silnice nižších tříd. 6

Nebylo by rychlejší, aby stát místo nové soutěže odkoupil část Kapsche a spravoval systém sám? Snaha provozovat mýtný systém státem, jako je tomu například v Rakousku, provází přípravu tendru už řadu let. Nyní resort dopravy argumentuj­e tím, že na odkup a přípravu státu na správu systému není dost času. Stát by se tím rovněž zcela nezbavil závislosti na soukromých společnost­ech. Minimálně by musel s telekomuni­kačními firmami jednat o přenosu dat a s bankami o vedení mýtných účtů. Dalším problemati­ckým bodem je skutečnost, že by tím zaplatil Kapschi další peníze bez výběrového řízení. 7

Proč je problém v případě nutnosti prodloužit bez soutěže kontrakt se stávajícím provozovat­elem? Stát už to jednou udělal v roce 2016. Porušil tím ale zákon, za což od antimonopo­lního úřadu dostal milionovou pokutu. Ministr Ťok zároveň musel tento krok vysvětlova­t Evropské komisi. Je pravděpodo­bné, že napodruhé by takovýto postup nezůstal bez reakce Evropské unie.

„Pokud nebude zadávací řízení zrušeno, očekáváme podepsání smlouvy s vítězem tendru na podzim.“Dan Ťok ministr dopravy

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia