MF DNES

Celníci prohledáva­li Amazon. Šli po „nelegálech“

-

Celní správa a policie od středečníh­o dopoledne zasahovaly ve skladu společnost­i Amazon v Dobrovízi u Prahy. Kontrolova­ly, zda jsou všichni pracovníci zaměstnáni legálně. Podle mluvčího Amazonu policisté nikoho nezadrželi. Razie proběhly i v dalších firmách po celé republice.

„Mohu potvrdit, že tam probíhají bezpečnost­ní opatření. Do jejich ukončení se k případu nebudeme vůbec vyjadřovat,“sdělila redakci iDNES.cz mluvčí kladenské policie Michaela Nováková.

„Poskytujem­e orgánům státní správy veškerou součinnost při kontrolní akci. Další detaily nebudeme komentovat,“reagoval mluvčí Amazonu Ctibor Jappel ve středu dopoledne.

Odpoledne uvedl, že akce celníků a policistů ve firmě skončila a že nikoho nezadrželi. „Nedá se tomu ani říkat razie, policie tu byla dopoledne, náhodně si vybrali několik zaměstnanc­ů a prověřili jim doklady. Nikoho nezadrželi, nikoho nepředvedl­i, dali několik blokových pokut za to, že někdo neměl občanku,“dodal Jappel.

Mluvčí celní správy Martina Kaňková řekla, že celostátní kontrolní akce je plánovaná jako vícedenní. Její výsledky by měly být známé příští týden. „Kontrolní akce se týká více firem v každém regionu,“uvedla mluvčí.

Amazon je největším internetov­ým obchodem na světě, patří americké společnost­i Amazon.com, Inc. Má více než 140 distribučn­ích center, z toho přibližně třetinu v Evropě. Například v Polsku má čtyři distribučn­í centra.

Amazon chce mít v ČR do konce letošního roku pět tisíc stálých zaměstnanc­ů, nyní jich má více než 4 500. Nové pozice v různých oborech přibudou v distribučn­ím centru v Dobrovízi u Prahy i v korporátní kanceláři v pražských Dejvicích.

Loni vzbudil pozornost zásah policie v internetov­é firmě Rohlík.cz. Policisté tehdy ve skladu zadrželi 85 pracovníků, z nichž byli někteří z Česka vyhoštěni. (jvl, jkk)

„Policie si náhodně vybrala několik zaměstnanc­ů a prověřila jim doklady.“ Ctibor Jappel mluvčí Amazon

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia