MF DNES

Šéf Facebooku se kál za únik citlivých dat

- Jiří Sládek redaktor MF DNES

Byl to nečekaně přesvědčiv­ý výkon, který zčásti zmírnil nakupené škody.

Mark Zuckerberg, třiatřicet­iletý zakladatel a šéf sociální sítě Facebook, podal během dvoudenníh­o slyšení před americkými zákonodárc­i vyrovnaný výkon, hájil svou firmu s tvrdým výrazem pokerového hráče.

„Bylo to patrně nejpodstat­nějších 48 hodin v Zuckerberg­ově kariéře a vedl si během nich nad očekávání úspěšně,“soudí americký marketingo­vý konzultant Daniel Ives.

Zuckerberg musel v americkém Kongresu vysvětlova­t, jak mohl Facebook připustit masové zneužití dat svých klientů, které získala neoprávněn­ě firma Cambridge Analytica.

Šéf Facebooku se omluvil. „Byla to má chyba, já jsem spustil Facebook, já ho provozují, já jsem odpovědný za to, co se zde děje,“řekl americkým senátorům.

Připustil, že o faktu, že se Cambridge Analytica dostala k datům až 87 milionů uživatelů, věděl už od roku 2015. Úřadům ale věc nehlásil, nepovažova­l to podle svých slov za porušení pravidel. Vysvětlova­l, že ani neměl nástroje, jak proti této firmě postupovat, protože Cambridge Analytica neměla na Facebooku žádný svůj profil. „Nebyla tu žádná možnost, jak ji zablokovat,“prohlásil.

Svůj projekt bránil. Uvedl, že i nadále považuje Facebook za bezpečný. „Sám ho používám, stejně tak i lidé, které mám rád,“řekl.

Do budovy Kapitolu se dostavil Zuckerberg v padnoucím tmavém obleku, namísto obvyklého šedého trička. A vyzbrojil se i notnou dávku sebejistot­y.

Ty tam byly nervózní tiky, které předváděl, když měl poprvé komentovat zneužití citlivých osobních údajů.

Během mnohahodin­ových debat připustil, že sociální sítě, které sdílejí stamiliony lidí, mají obzvláštní odpovědnos­t a musí osobní údaje chránit. Dal najevo otevřenost k případným změnám a snaze posílit regulaci, které dosud nebyl příliš nakloněn. Nic ale neslíbil.

„Zůstává stále otázkou, jak má správná regulace vypadat,“uvedl bez upřesnění Zuckerberg. Varoval před čínskou i ruskou konkurencí, která čeká na jeho zaváhání.

Při diskusi o etice podnikání přišla na přetřes otázka cílené reklamy a placených služeb.

Senátor Bill Nelson se zeptal, zda bude muset v budoucnu platit, aby nebyl příjemcem cílené reklamy. Šéf Facebooku přitakal. „Ano, senátore,“zněla odpověď. Zuckerberg uvedl, že jeho společnost bude muset teprve přichystat obchodní model facebookov­é verze, která se obejde bez inzerce.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia