MF DNES

Karla Šlechtová vstoupí do SPD

- Petr Kolář reportér MF DNES

Socialisté se plácají po zádech ,jaks Andrejem Babišem pěkně vyběhli, když mu ze zásadových důvodů hodili vládní spolupráci na hlavu. Fajn. Nicméně pohled do mediálního archivu Newton mluví jasně. Když si v polovině února na první části sjezdu volili předsedu a bavili se o tom, zda s Babišem do vlády vstoupit, objevilo se druhý den v tuzemských médiích 439 zmínek o ČSSD. Po dubnovém pokračován­í sjezdu – na který jeli už s tím, že ve vládě nebudou, a volili zbytek vedení – jich za následujíc­í neděli i pondělí bylo 111. Přece jen to o něčem vypovídá…

Nemusí proto překvapit, když se i přes dnešní ultimativn­í slova Andreje Babiše o vládě s podporou KSČM a SPD situace nakonec změní. Anebo právě kvůli nim.

Lidovecký šéf Pavel Bělobrádek přišel se vskutku originální­m návrhem řešení situace. Vládu by prý mohly sestavit strany s přízviskem demokratic­ké. Vzhledem k tomu, že dohromady disponují 85 hlasy, by podle předsedy KDU-ČSL takový kabinet mohlo z opozice podporovat hnutí ANO. Je to úplně geniální myšlenka. Bělobrádko­vu vládu by ale zákonitě musel jmenovat Jiří Drahoš.

Krátce po oznámení výsledků říjnových voleb do Sněmovny označila Karla Šlechtová SPD Tomia Okamury za „novodobé fašistické hnutí“. V únoru už jako ministryně obrany vysvětlova­la, že má „pořád stejný názor, ale volilo je 538 tisíc voličů, což musíme všichni respektova­t, ať se nám to líbí, nebo ne“. A včera už líčila, že je sice „celkem zásadový člověk, ale samozřejmě každá strana nebo hnutí si zaslouží určitou šanci, aby se samo ukázalo“, s tím, že by jí podpora vlády od KSČM a SPD nevadila. Ještě pár seancí s ezoterikem či Milošem Zemanem a třeba do SPD rovnou vstoupí.

Primátorka Prahy Adriana Krnáčová (ANO) se zjevně rozhodla uspořádat k oznámení svého konce v hlavním městě happening. Nic symboličtě­jšího než uzavření tunelu Blanka – a tím pádem ucpanou Prahu – zvolit nemohla. Pokud je pravda, že má „za zásluhy“zamířit na velvyslane­ctví v Německu, mají se zpovykaní Berlíňané na co těšit.

Jednou věcí v rezignační­m rozhovoru pro MF DNES ale Krnáčová pobavila. A sice odpovědí na otázku, zda se jí podařilo probudit Prahu, kterou svého času označila za spící Šípkovou Růženku. „Já jsem políbila tolik žabáků, ale žádný se na prince nezměnil,“řekla Krnáčová. A že jich podle legend opravdu bylo. Faktem je, že třeba socialista Karel Březina vypadá pořád jako Karel Březina.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia