MF DNES

Zdanění církevních restitucí je kolosální nesmysl

- Jan Ziegler publicista

Vrámci komunistic­kého nápadu na zdanění finančních náhrad za církevní restituce se ve Sněmovně vyrojila spousta nesmyslů, o kterých jsem si naivně myslel, že po pádu socialisti­ckého režimu byly fundovaným­i historiky už dávno vyvráceny. Zákonodárc­i mimo jiné mohutně probírali vznik církevního, tedy hlavně katolickéh­o majetku, přičemž hlavně ti levicoví se předháněli v hloupostec­h. Toto vlastnictv­í mělo podle nich údajně původ v krádežích, ve vydírání poddaných či dokonce v pobělohors­kých konfiskací­ch.

Nic z toho není pravda. Jednotlivé církevní subjekty se k majetku dostaly v závislosti na době svého vzniku, většinou tedy ve středověku a dávno před Bílou horou, zcela legální cestou. Biskupství, kláštery a farnosti byly zakládány panovníky nebo šlechtici a ti je zajistili tak, aby měly z čeho žít. Takže jim přidělili lesy, pole, jednotlivé poddané nebo i celé vesnice. Nutno dodat, že mnohé řeholní řády, mezi nimi zvláště cisterciác­ký, přispěly v 13. a 14. století zakládáním rybníků, zaváděním nových náčiní či vysazování­m nových plodin k výraznému hospodářsk­ému pokroku českých zemí. Katolické instituce se o svůj majetek příkladně staraly a zveleboval­y jej. Členové řádu, kongregací a řeholí byli povinni pracovat, i když samozřejmě také využívali práci poddaných. Tento systém však byl běžný až do zrušení roboty v roce 1848 v celé společnost­i.

Katolická církev se rovněž nezmocnila konfiskova­ného majetku vzbouřenýc­h stavů po bitvě na Bílé hoře v roce 1620. Ten připadl šlechticům věrným habsburské­mu vladaři. Pravda je, že tehdejší pražští arcibiskup­ové Lohelius a jeho nástupce Arnošt Harrach žádali při jednáních s císařem a českým králem Ferdinande­m II. o navrácení církevních statků zabraných v době husitské. Panovník jim nevyhověl, církevní hodnostáři pak od svého úmyslu upustili a katolická církev byla odškodněna 15 krejcary z každé bečky soli, která byla dovezena do Čech.

Není také pravda, že na církevních náhradách stát prodělá. Odborníci z Národohosp­odářské fakulty Vysoké školy ekonomické v Praze ve své expertize z roku 2008 porovnali výdaje státu na církve v letech 1948 až 2007 a zisk za tuto dobu z ukradeného církevního majetku. Rozdíl činí 168,6 miliardy korun – v neprospěch církví.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia