MF DNES

Fakjů, pane učiteli, potřetí už nemáte co hrát

- Mirka Spáčilová redaktorka MF DNES

Ze všech tří dílů populární německé série Fakjů pane učiteli je nejnovější snímek zároveň tím nejdelším i nejslabším. Nejenže už ani neprovokuj­e, naopak se k náctiletým hrdinům chápavě sklání s poučkami jak od sociální péče. A to každou legraci, natož generační, spolehlivě umrtví.

První díl teenagersk­é komedie měl zábavný novátorský nápad, na post středoškol­ského učitele totiž dosadil kriminální­ka. Druhý alespoň osvěžil kulisy, poslal drsného kantora s celou třídou za akční exotikou do Thajska.

Motivace nadevše

A třetí příběh, který právě nyní vstupuje do našich kin? Nula od nuly, nuda od nudy pojde. Přestože navenek mezi žáky i učiteli propuká panika.

Dotyčnému gymnáziu totiž hrozí, že je pro úbytek studentů zavřou. Navíc hrdinovi svěřenci mají před maturitou, k níž je však pustí pouze tehdy, pokud uspějí při prověrce znalostí. A ještě k tomu selhali při volbě budoucího povolání, takže je sám falešný pedagog musí burcovat ze všeobecné letargie: „Copak vy nemáte žádné sny?“Načež se dočká odpovědi: „Máme, ale ne sny o práci.“

Výchovně naučná linie vůbec nabývá obludných rozměrů, bezmála v každé druhé větě se rozebírá, jak mládež bez jasné životní perspektiv­y motivovat.

Slovo motivace se chlubí pomalu četnějším výskytem než vulgarity, a pokud dojde na konverzačn­í žerty, zhusta se do nich promítají politicky korektní narážky – na uprchlíky, jejichž problémy nikdo neřeší, či na volební obvod v Braniborsk­u, kde dominují extremisté.

Čipy a čípky

Něco zachrání alespoň situační komika, kam spadají například pokusy s čipováním záškoláků, jejich hromadné vláčení na laně po vzoru otroků nebo bezdotykov­ý sex prostředni­ctvím 3D virtuální aplikace. Ovšem vyskytnou se také dětinštějš­í legrácky s čípky a hlavně se napříč bezobsažno­u zápletkou mohutně dojímá, od šikany až po trampoty s rodiči v čele s barmankou žádající peníze od vlastní dcery.

Zkrátka projekt Fakjů pane učiteli 3 ztratil původní šťavnatost i zdravou drzost, takže zosobňuje naprosto zbytečné pokračován­í, nadiktovan­é výhradně obchodní sázkou na zvědavost fanoušků. Však také při loňské podzimní premiéře v Německu, Rakousku a Švýcarsku film zaznamenal nejsilnějš­í start roku v německy mluvících zemích.

 ?? Foto: CinemArt ?? S puberťáky nejsou žerty Studenti jednoho gymnázia mají drsného kantora a ještě je čekají těžké testy. Ve třetím dílu série ale ztratil původní nápad šťavnatost, zůstala jen obchodní sázka na zvědavost fanoušků.
Foto: CinemArt S puberťáky nejsou žerty Studenti jednoho gymnázia mají drsného kantora a ještě je čekají těžké testy. Ve třetím dílu série ale ztratil původní nápad šťavnatost, zůstala jen obchodní sázka na zvědavost fanoušků.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia