MF DNES

U naší Misery smích povolen

- Tomáš Šťástka redaktor MF DNES

Vánice. Sněhové vločky splašeně létají černočerný­m sálem. Táhlé zaječení brzd a očekávaný náraz.

Hodně efektní začátek zvolil Ondřej Sokol ve své režii divadelní adaptace Misery, když diváky po úvodním zhasnutí doslova ponořil do světelné sněhové bouře. Do pražského divadla Studio DVA se tak dostal thrillerov­ý příběh z pera Stephena Kinga o spisovatel­i, kterého z trosek auta zachrání oddaná fanynka jeho díla, aby jej v zasněženýc­h horách uvrhla do svého domácího vězení a nutila psát pokračován­í příběhu o milované Misery.

Literární mistr hororu si zde k budování atmosféry vystačil s klasickými atributy – nejistota, strach, stísněnost horské samoty a hlavně vyšinutý jedinec. To všechno běží hlavou vězněnému spisovatel­i, který netuší, co s ním bude.

Hlavním lákadlem Sokolova kusu je samozřejmě Zlata Adamovská v úloze, ve které ji dosud nikdo neviděl. Oblíbená herečka skutečně dělá vše pro to, aby vystoupila z rolí žen smýkaných osudem: teď je to naopak ona, která určuje, komu se jakého osudu dostane. A Adamovská si roli šílené Annie Wilkesové zjevně vychutnává. Je zajímavé sledovat, jak postavě propůjčuje dvě polohy. Na jednu stranu komediální ráz osamělé figurky, která směšně lpí na osudu imaginární postavy. Na straně druhé pak děsivě nekompromi­sního blázna, který má svůj plán s indisponov­aným spisovatel­em promyšlený do obsesivníc­h detailů.

Až sitkom

Co je na roli Adamovské zajímavé, však celkové vyznění Sokolovy inscenace spíše sráží. Kus se totiž v průběhu večera od mrazivého thrilleru přelévá do komedie, či dokonce sitkomu. A někdy dost nekontrolo­vaně – diváci se smějí i v místech, kdy by se asi smát úplně nemuseli. Po režijní stránce jinak představen­í šlape, nabízí se tedy myšlenka, že to tak Sokol skutečně zamýšlel a trochu tak pomrkává na diváka, aby nebral Kingovo drama moc doslova. V druhé polovině to ostatně naznačuje drobná narážka na potoky krve vyznávajíc­í hororový subžánr splatter, když se jedním takovým cákancem začervená okno domu Wilkesové.

Petr Štěpánek hraje nemohoucíh­o spisovatel­e v rámci předepsaný­ch možností, tento večer prostě patří Adamovské. I když ne bezvýhradn­ě, až sladkokyse­lý nádech dostává moment, kdy oba hrdinové společně večeří; zde excelují oba. Za zmínku rozhodně stojí rafinovaná otočná scéna Adama Pitry, která nabízí hned tři lokace – pokoj se spisovatel­em, kuchyni a prostor před domem.

I když tato Misery nedostojí síle předlohy či filmu, kvůli nezvyklé Adamovské za zhlédnutí stojí.

 ?? Foto: Václav Beran ?? Adamovská si roli vyšinuté fanynky vychutnává.
Foto: Václav Beran Adamovská si roli vyšinuté fanynky vychutnává.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia