MF DNES

„Blanku mohou doplnit záložní kamery“

Město by dnes mělo zjistit, kdo nese vinu za uzavírku Blanky. Kolaps, který Praha zažila, vnáší pochybnost do plánů vést městský okruh tunely.

- Redaktor MF DNES

Beneditk Lederer

Oslepla Blanka, zastavilo se město. Technická závada vyřadila z provozu kamery v tunelovém komplexu. Bez nich nebylo možné vpustit do něj auta, která se hromadila v ulicích metropole.

Než se Blance vrátil zrak, trvalo to více než 14 hodin. „Dlouhých 14 hodin,“uvedl náměstek primátorky pro dopravu Petr Dolínek (ČSSD). Mnoho času podle něj zabralo hledání místa poruchy.

Dnes by měl magistrát zjistit, zda někdo nese zodpovědno­st za to, že vyhořel síťový přepínač, který tunel vyřadil z provozu. „Budeme mít detailní zprávu popisující příčinu,“řekl Dolínek s tím, že podle jeho informací nestojí za zkratem přepínače vlhkost.

Stavba má přitom dlouhodobě problémy se zatékáním, kterých se podle náměstka nejspíš nikdy nezbaví. Kvůli vodě, která zničila kabeláž, se v roce 2015 otevření Blanky o několik měsíců odsouvalo. Problémy trvaly i po zprovozněn­í.

Příčinou nejdelší uzavírky Blanky v její necelé tříleté historii může být podle Dolínka možná jen vadný materiál, za což by nikdo nenesl odpovědnos­t. Je to však jen jedna z možných variant, a proto se město připravuje i na situaci, že vyšetřován­í poukáže na pochybení, kterému šlo předejít.

Radnice hlavního města by mohla vymáhat finanční odškodnění po firmě, která spravuje Blanku. „Pokud se ukáže, že šlo o zanedbání pravidelný­ch kontrol, či že technické parametry neodpovída­jí smlouvě, přistoupím­e k sankčním krokům,“sdělil náměstek. Výše požadované částky vzejde případně až z detailní zprávy o poruše.

Jak dostavět městský okruh?

Problémy s tunelovým komplexem by však mohly mít ještě dohru pro další rozvoj metropole. Magistrát se v posledním roce zabýval dostavbou vnitřního městského okruhu, jehož součástí je i Blanka.

Ve hře jsou dvě varianty, jak okruh uzavřít. Vést dopravu pod zemí, tedy znovu tunelem, což je varianta nazývaná Blanka 2. Tento způsob podporuje v Praze vládnoucí ANO a ČSSD, souhlasí s ním i TOP 09 a ODS. Proti němu stojí varianta „duál“, což je vedení dopravy hlavně po povrchu, které by bylo o desítky miliard korun levnější. Alespoň to tvrdí jeho příznivci – vládní Trojkoalic­e (Zelení, STAN, KDU-ČSL) a opoziční Piráti.

„U povrchovéh­o řešení je riziko problémů nižší než u podzemní varianty,“řekl Ondřej Mirovský, předseda pražských Zelených, kteří jsou hlavními podporovat­eli této varianty. Podle něj je navíc u Blanky vidět, že do metropole natáhla ještě více vozidel.

„Lidé mají tendenci jezdit více autem, protože Blanka je pro přepravu

Kvůli závadě, která vyřadila dohled nad tunelovým komplexem Blanka, nyní magistrát zvažuje, jak se příště tak dlouhé pomlce vyhnout, řekl MF DNES náměstek primátorky Petr Dolínek (ČSSD).

Lze nějak i předejít tomu, aby se Blanka na tak dlouhou dobu zavřela?

Řešili jsme s krizovým štábem a primátorko­u, zda je současný plán souvisejíc­í s dlouhodobý­m výpadkem dostačujíc­í. Proto prověříme, zda je možné zřídit sekundární kamerový systém, který by nebyl běžně používán a běžel na jiném okruhu, aby v případě výpadku hlavního systému mohl zabezpečit potřebný dohled.

Jaký je současný plán postupu, pokud se Blanka v budoucnu znovu uzavře?

Jsou objízdné trasy. Už v minulosti jsem prosadil, aby byly zachovány dva a dva pruhy například v ulici pro pohodlí obyvatel,“popsal Dolínek. Když budou auta pod zemí, na povrchu mohou podle něj přibýt přechody, v klidnější dopravě mohou dostat více prostoru cyklisté.

Zároveň však přiznal, že kolem Blanky se také všechny ulice neupravily do takové podoby, aby byly vstřícnějš­í k chodcům na úkor automobilo­vého provozu. A město v dohledné době ulice jako Korunovačn­í nebo Milady Horákové nehodlá zužovat na méně jízdních pruhů.

„Kdybychom veškeré náhradní komunikace zúžili, budou potom vznikat větší kolapsy. Praha potřebuje mít ulice, které unesou dopravu, když je potřeba,“vysvětlil Dolínek. Podle Mirovského je to však výmluva. „Vždy se argumentuj­e tím, co kdyby. Společensk­ým zájmem by však mělo být, aby se na povrchu nenechával­a rezerva pro případ, který může nastat možná tak jednou za rok,“uvedl. Patočkova, Milady Horákové a jiných oblastech. Aby nedošlo k zúžení třeba Korunovačn­í ulice na hranici Prahy 6 a 7. I tak byla kolona aut od Letenského po Vítězné náměstí. Musíme zachovávat trasy, které jsou funkční.

To se týká i Malé Strany, přes kterou také auta v takových případech více jezdí?

Jsou tu dva druhy komunikací. Páteřní, kde samozřejmě nemohou obyvatelé například Prahy 6 odnášet dopravní situaci celého města. Dokud se nedokončí okruhy, musí silnice fungovat tak, aby tam mohli lidé projet. To se však netýká Starého Města a Malé Strany. Ty nemohou fungovat jako objízdné trasy při dopravních situacích. Tato místa by se měla zklidnit.

Lze nyní říci, v jakých ulicích by po dokončení obou městských okruhů ubyla doprava?

Dokud nebudou okruhy dokončeny, je předčasné řešit, jak by mohly ulice vypadat za dvacet let. Nyní potřebujem­e, aby fungovaly všechny. (ble)

 ?? Foto: Michal Růžička, MAFRA ?? Řidiči včera trpěli na mnoha hlavních i vedlejších tazích v Praze. Auta na snímku stojí v zácpě nedaleko portálu tunelu Mrázovka.
Foto: Michal Růžička, MAFRA Řidiči včera trpěli na mnoha hlavních i vedlejších tazích v Praze. Auta na snímku stojí v zácpě nedaleko portálu tunelu Mrázovka.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia