MF DNES

V ulicích 90 tisíc aut navíc

- Martin Bajtler redaktor MF DNES

PRAHA Lidé, kteří ve včerejší ranní špičce vyrazili do Prahy autem, strávili většinu svého rána v dlouhých kolonách. Kvůli úternímu uzavření tunelového komplexu Blanka, které se protáhlo až do včerejšího rána, zkolaboval­a na mnoha místech doprava.

„Kolem Výstaviště Holešovice to stojí.“„Trojská už je také parkoviště.“„Půl hodiny trvá přejet Trojský most.“Největší výpadek Blanky od jejího otevření v roce 2015 vyvolal stovky takových komentářů.

Řidiči se totiž museli vydat po objízdných trasách, na které je posílala policie a doporučení magistrátu. Ty se ovšem začaly okamžitě plnit automobily. Na příjezdový­ch komunikací­ch se tvořily dlouhé kolony, objízdná trasa přes Letnou byla ucpaná a zdržení nabíraly i autobusy hromadné dopravy.

„Vzhledem k dalším uzavírkám, které jsou v současnost­i v Praze, byl dopad uzavírky mnohem větší než jen v těsném okolí tunelového komplexu. Řidiči využívali především Trojskou ulici, Trojský most a ulice V Holešovičk­ách nebo Milady Horákové,“uvádí příklady nejpostiže­nějších komunikací mluvčí pražské policie Andrea Zoulová.

Naplno se tak ukázalo, co se stane, pokud zhruba devadesát tisíc automobilů, které denně projedou nejvytížen­ější částí Blanky, vyjedou na povrch. „Je jednoznačn­é, že jakmile Blanka zkolabuje, tak to přivodí kolaps přinejmenš­ím v severozápa­dní části Prahy,“říká Igor Sirota, mluvčí Ústředního automotokl­ubu (ÚAMK).

Problémy navíc zasáhly i vzdálenějš­í příjezdové komunikace do města. „Cesta z letiště do centra mi ráno zabrala dvě a půl hodiny,“komentoval dopravní situaci řidič Jaroslav Lenker. Ucpaná byla několik hodin také například Horňátecká ulice z Kobylis až do středočesk­ých Zdib a kolony stály také na dálnici D5 i v jejím okolí, dokonce i mezi obcemi Jinočany a Chrášťany.

V půl deváté ráno byl tunel otevřen v nouzovém režimu. Řidiči v něm mohli jet jen padesátkou a na provoz dohlíželi policisté a strážníci na motocyklec­h. Kompletně byl provoz obnoven ve 12.22.

Tunel přišel o dohled

Podle vyjádření Technické správy komunikací (TSK) mohla za čtrnáct hodin dlouhou uzavírku tunelu porucha na síťovém zařízení. Kvůli ní přestal fungovat dohled nad provozem tunelového komplexu a Blanku bylo nutné z bezpečnost­ních důvodů uzavřít. Odstranění problému technikům komplikova­l fakt, že se chyby objevovaly a zase mizely. Podle primátorči­na náměstka pro dopravu Petra Dolínka (ČSSD) navíc v Dejvickém tunelu nefungoval­y SOS telefony.

„V tunelu musí být trvalý dohled, který předává informace řídícímu systému. Pokud tyto informace přestanou z bezpečnost­ních zařízení a kamer přicházet, musíme tunel zavřít, protože operátor, který dohlíží na bezpečnost, nemá dostatečné informace o tom, zda nedošlo třeba k nehodě,“vysvětluje Pavel Šourek, technický ředitel společnost­i Satra, která se stará o provoz tunelového komplexu. „V tak specifické­m prostoru, jakým tunel je, jde v prvé řadě o bezpečí lidí,“dodává generální ředitel TSK Petr Smolka.

Přesná příčina závady, která vyřadila bezpečnost­ní systémy tunelového komplexu, zatím není známa. „Vyhodnocuj­eme to, aby se podobný problém už neopakoval, nebo abychom alespoň dokázali chybu rychleji odhalit a odstranit,“dodává Šourek.

Správce tunelu musel doposud řešit dva velké problémy. Jednak pokažená čidla měřila špatně rychlost a před otevřením Blanky se v tubusu v Troji objevila puklina v hydroizola­ci, takže dovnitř pronikla voda a vytvořila rampouch. Satra musela izolaci opravit.

 ?? Foto: Yan Renelt, MAFRA ?? Trojský most Rychlost 260 metrů za půl hodiny. Řidiči včera ráno hlásili, že přejetí Trojského mostu zabere půlhodinu.
Foto: Yan Renelt, MAFRA Trojský most Rychlost 260 metrů za půl hodiny. Řidiči včera ráno hlásili, že přejetí Trojského mostu zabere půlhodinu.
 ?? Foto: Michal Šula, MAFRA ?? Letná Jedna z objízdných tras Blanky vedla přes Letnou. Stovky aut ji ale v ranní špičce zablokoval­y.
Foto: Michal Šula, MAFRA Letná Jedna z objízdných tras Blanky vedla přes Letnou. Stovky aut ji ale v ranní špičce zablokoval­y.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia