MF DNES

Landová: Věděla jsem o tom

Kamarádka Gabriely Koukalové vypráví o jejím boji s bulimií.

-

Matěj Tomíček reportér MF DNES

čtyři holky, které si prošly anorexií nebo bulimií. Když se ohlídnu, některé holky na tom byly podobně. Nevím, jestli všechny zvracely, ale často skoro nejedly. Postupně se stávaly protivné a vznětlivé.“

Podobných příznaků si všimla také Landová, která poznala několik anorektiče­k už na sportovním gymnáziu, které obě biatlonist­ky navštěvova­ly. „A není to pěkný pohled. Kostnatí lidé, kteří si myslí, že jsou tlustí, ale ve finále na sobě nemají gram tuku, jsou nepříjemní, nevrlí a je jim pořád zima. To ale nebyl případ Gabči, ta měla spíš bulimii,“má jasno Landová.

U Koukalové byla údajným spouštěčem poruchy příjmu potravy scéna s trenérem, který jí řekl, že je „tlustá jako prase“. Někdy však stačí jen nepovedený žert.

„Někteří trenéři si ani neuvědomí, jak je ta psychika u holek ošemetná. Holky občas nemají žádný smysl pro humor a nechápou, že si z nich člověk dělá srandu. Pak stačí lehké popíchnutí a problém je na světě. Takhle banálně to někdy začíná,“říká Landová.

Jestli se Koukalová k biatlonu ještě někdy vrátí, je v tuto chvíli značně nejisté. Nedávno přiznala, že určitě vynechá i příští sezonu. „A jestli začne trénovat až v té následujíc­í, bude to pro ni hrozně náročné. Jestli se do toho pustí, smeknu klobouk. Na světě jsou každopádně důležitějš­í věci než vítězství, a to už si Gabča ujasnila,“dodává Landová.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia