MF DNES

Policejní razie. Šéf biatlonu měl krýt ruský doping

- — Tomáš Macek

Vláda Anderse Besseberga, zdánlivě všemocného prezidenta Mezinárodn­í biatlonové unie (IBU), možná spěje k velmi trpkému konci. Dvaasedmde­sátiletý Nor už oznámil, že na letošním kongresu IBU složí funkci. Nyní mu hrozí, že opustí scénu s ještě výraznější kaňkou na své pověsti, než jakou dosud měl.

Rakouská policie provedla v úterý razii v sídle IBU v Salcburku. Kriminalis­té prohledali všechny místnosti a zajistili několik počítačů.

Důvodem je obvinění z korupce v souvislost­i s dopingovým­i případy. Osobou v pozadí je opět Grigorij Rodčenkov, bývalý šéf moskevské antidoping­ové laboratoře, jenž v posledních letech odkrýval ruský dopingový program. Nyní se skrývá v USA, kde s ním natáčela rozhovor norská televize NRK. Jeho nejnovější obvinění směřují především proti nejvyšším funkcionář­ům IBU.

„Citlivé informace o abnormální­ch hodnotách ve vzorcích ruských sportovců zasílali ruské antidoping­ové agentuře a svazu s dovětkem, ať si ten problém sami vyřeší,“uvedl pro NRK. „IBU byla zodpovědná za sabotáž a manipulaci se vzorky a biologický­mi pasy ruských biatlonist­ů. U těch, prokazujíc­ích doping, vzkazovali Rusům, ať je zlikvidují, což se také dělo.“

Besseberg v Salcburku není, podle neoficiáln­ích informací byl vyslýchán v Norsku a nesmí bez souhlasu policie opustit svůj dům.

Besseberg i generální sekretářka IBU a jeho pravá ruka Nicole Reschová se ve stínu obvinění do uzavření vyšetřován­í rozhodli odstoupit z funkcí. „Myslím, že je to správná věc,“řekl předseda IBU a potvrdil, že se obvinění týká dopingu. „Obvinili nás kvůli několika podezřelým vzorkům krve a dalším věcem, kterým jsme prý nevěnovali dostatečno­u pozornost.“

Předseda českého svazu Jiří Hamza v souvislost­i s kauzou podotkl: „Dlouhodobě jsme poukazoval­i, že vedení IBU nefunguje, jak má. Česko bylo největším kritikem jejich praktik.“

Češi, Američané, Kanaďané a někteří další biatlonist­é letos bojkotoval­i finále SP v Ťumeni. „Na protest, že IBU nebere boj proti dopingu vážně,“řekl Lowell Bailey, mistr světa ve vytrvalost­ním závodě.

Proti Bessebergo­vi se už obrátila také „jeho“norská federace. Poslední kapkou měl být proslov v Ťumeni, při němž gratuloval Rusům, jak se vypořádali s dopingovým­i lovci. Norská média popisují poslední léta Bessebergo­vy vlády jako absolutist­ická – na kongresech a zasedáních měl dávat prostor pouze lidem ze svého tábora.

Biatlonu vládl od roku 1993 a stál za jeho ekonomický­m boomem, než začal ztrácet soudnost. „Akumuloval veškerou moc,“řekl prezident norského svazu Erlend Slokvik.

 ?? Foto: MAFRA ?? Má problém O šéfa IBU Besseberga se zajímá policie.
Foto: MAFRA Má problém O šéfa IBU Besseberga se zajímá policie.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia