MF DNES

S Tecomatem mohou být „chytré“budovy i dopravní tabule

To, že dnes označujeme běžný telefon za „chytrý“, už nepovažuje­me za nic zvláštního. Jak je to ale s jinými věcmi či zařízeními? Česká firma Teco z Kolína má na to odpověď. Z pětihvězdi­čkového hotelu Divan Erbil v Iráku udělala chytrý hotel, z běžných dop

- KB

„Vyvíjíme a vyrábíme univerzáln­í řídicí systémy nejenom pro stroje, procesy, budovy a dopravu. Od začátku se držíme konceptu programova­telných automatů známých ve světě jako PLC. Vyrábíme a dodáváme je pod vlastní registrova­nou značkou Tecomat. V současné době je na vrcholu zájmu a výkonnosti systém Tecomat Foxtrot,“uvedl Jaromír Klaban, obchodní ředitel společnost­i Teco.

Řídicí systémy Tecomat mohou hrát všechny zásadní role, například u chytrých domů a budov. Řídí energetiku, tj. teplo, chlad a ventilaci v každém prostoru, najdete je uvnitř tepelných čerpadel, řídí kompletní elektroins­talaci, přístupový systém a zabezpečen­í, stejně jako venkovní instalace, tj. zavlažován­í, hlavní brány, veřejné osvětlení, kamerový systém či nabíječky pro elektromob­ily.

CHYTRÉ MŮŽE BÝT COKOLI

Na jedné straně systémy společnost­i Teco řídí zařízení ve velkých výrobních komplexech, jakými jsou automobilk­y, sklárny, pivovary, masokombin­áty či rafinerie, na straně druhé třeba čističky odpadních vod i v malých obcích. O Foxtrotu ale vědí i soukromí investoři, kteří hledají systémy pro své chytré domy a budovy.

Systém Tecomat Foxtrot je malý, výkonný a všeobecně dostupný natolik, že jej dnes mají i tisíce lidí doma vestavěný v tepelném čerpadle, aniž by o tom věděli.

Chytrá řešení v podání společnost­i Teco nejsou prázdnou frází ani reklamním sloganem. „Tecomaty se osvědčily všude tam, kde se hledalo dlouhodobé efektivní řešení a kde se řešil skutečný problém. Nikoliv tam, kde byla snaha nasadit nové technologi­e jen proto, že je právě „in“používat vše, co má v prospektu přívlastek smart,“poznamenal Jaromír Klaban.

Např. v Praze je systém Foxtrot nasazen do většiny interaktiv­ních informační­ch tabulí pro řidiče na hlavních tazích. Zajišťuje bezdrátovo­u komunikaci značky s dopravní centrálou a sestavuje na místě výslednou informaci. Včetně té grafické se zátěžovou mapou vybraného dopravního uzlu.

„Zajímavý je i projekt barrandovs­ké tramvajové tratě, kde byly Tecomaty nasazeny kromě trakčních napájecích stanic také na řízení a monitoring všech technologi­í na zastávkách, a to v době, kdy pojem Smart City, chytrá zastávka nebo chytrá lavička snad ještě ani neexistova­l,“ uzavřel Jaromír Klaban.

Firma Teco v roce 2017 postavila nové sídlo – výrobně administra­tivní objekt v průmyslové zóně v Kolíně. Využila finančních služeb Komerční banky při financován­í vlastní stavby. Při financován­í nových výrobních technologi­í asistovala Komerční banka u zprostředk­ování dotace z Evropské unie.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia