MF DNES

Tomáš Keltner Hudebník Patrik Hlavenka mě minule překvapil, když předal slovo konzultant­ovi v oblasti osobního rozvoje Tomáši Keltnerovi. „Chci ho vyhledat,“řekl. „Zeptejte se, jestli naše blížící se setkání cítí.“ C

-

ítíte, že se setkáte s Patrikem Hlavenkou? Necítím. Lidi někdy mívají pocit, že je čeká natolik důležité setkání, že už o tom musí vědět i ten druhý, ale ne.

Patrika prý nadchla kniha Transforma­ce vědomí. Ta byla první, kterou jsem před deseti lety napsal. Od té se všechno odvíjí.

Máte pocit, že vidíte pod povrch? Nejspíš mám schopnost najít prvozáklad mnoha lidských problémů. Kdekdo si myslí, že za tím jsou až nadpřiroze­né schopnosti, ale nejsou.

A co za tím je? Dávno jsem si uvědomil, že většina lidí se sice chce léčit, ale zároveň se nechtějí uzdravit, což je k ničemu. Pochopil jsem to já a chtěl bych to předat i dalším.

Mohli bychom mluvit konkrétněj­i? My lidi máme nejčastěji problémy zdravotní anebo vztahové, přičemž vztahy jsou skoro všechno – nejde jenom o ty rodinné nebo sexuální, nějaký vztah nás spojuje i s prodavačko­u, od které si kupujeme chleba. A potíž je v tom, že vztahy neumíme. Škola nás na ně nepřipravi­la, ta nám do života nedala skoro nic. Potkáte se tedy s klientem, který má vztahové potíže. Co podnikáte? Snažím se dojít k tomu, že problém nejspíš netkví v jeho partnerovi nebo partnerce, jakkoli on má ten pocit. Pomáhám klientům objasnit, že za nefunkčnos­t vztahu můžou i oni sami, a chci se vrátit do okamžiku, kdy problém vznikl. Protože on nejspíš vznikl dřív, dost možná v dětství. A tam je třeba hledat.

Přijde k vám Jan Novák, neklape mu to s paní Novákovou. Co teď? Nepřekvapi­lo by mě, kdybychom se brzy dostali k mamince pana Nováka. Kdysi došlo k nedorozumě­ní a tehdy devítiletý Honza Novák to v sobě nosí, vznikl blok. Ten způsobuje, že se nechová správně. Je to předvídate­lné, takže i když se rozejde s Novákovou a najde si jinou, v konkrétníc­h situacích se vrátí do současných stavů. Co by měl Novák dělat? On mi nejdřív nebude chtít věřit, já se ho pokusím zviklat argumenty. Nakonec snad přijme hypotézu, že chyba může být na jeho straně. Když bylo Honzovi devět, jeho matka se možná věnovala spíš novému partnerovi než jemu, což nedokázal emočně zvládnout. Ale dneska se může na tu situaci podívat rozumem čtyřicetil­etého.

Co se stane potom? Bude mít zvláštní fyzický pocit, spadne mu kámen ze srdce. Dostane se do bodu nula, bude zase čistým papírem. Záleží na něm, jestli ho hloupě začmárá, nebo namaluje hezký obrázek.

Vy mu můžete pomáhat? Můžu, ale to už se bavíme třeba o druhém roce setkávání.

Jste vy sám šťastný? Asi jsem ve větší pohodě než většina lidí, se kterými se setkávám. Ale naprosto a dokonale šťastný nejsem.

Předáte štafetu člověku, který inspiruje vás? Oslovte advokáta Tomáše Pezla.

Ten rozhovory nesnáší. Jestli dovolíte, popovídám si s jiným advokátem – Štěpánem Mládkem, jehož otce zná i Metallica. Proč ne? To se těším.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia