MF DNES

Co vedlo zpět k ČSSD

MF DNES zrekonstru­ovala události, které vedly k obratu postoje Andreje Babiše

- Analýza Petr Kolář reportér MF DNES

Sotva usedl do auta, které se z Lán rozjelo do jeho Sokolovny v Průhonicíc­h, čekal Andreje Babiše první velký konflikt. Bylo pár minut po jeho očekávané schůzce s prezidente­m, na níž mu Miloš Zeman doporučil sestavit menšinový kabinet s podporou komunistů a SPD Tomia Okamury. V autě se kvůli tomu do Babiše pustila mluvčí ANO Lucie Kubovičová. Přeli se celou cestu až do Průhonic.

Těžko říct, zda si – na rozdíl od Kubovičové – Babiš vládu opřenou o SPD skutečně přál. Při rozhovoru s MF DNES v Sokolovně krátce po setkání s prezidente­m však o této variantě mluvil tak, že je to „zatím jediná možnost na stole“. S dodatkem, že „pokud to tak vyhodnotí i hnutí, tak nezbude nic jiného než to s nimi udělat“. Zato je však jisté, že během pár hodin už bylo vše jinak.

Andrej Babiš totiž do případných jednání vstupoval za situace, kterou ve svém hnutí dosud nepoznal. Už před schůzkou s prezidente­m totiž na zasedání klubu šestadvace­t poslanců včetně ministrů Roberta Pelikána, Dana Ťoka, Martina Stropnické­ho a Adama Vojtěcha sdělilo, že by s takovou vládou měli problém. Jeden z „rebelující­ch“poslanců MF DNES krátce před začátkem rozhovoru s Babišem říkal, že minimálně polovina z nich by ze svého postoje neustoupil­a za žádnou cenu. To znamená, že by šéf ANO nejspíš beztak neměl pro takovou vládu většinu hlasů.

Okamura: Neodejdeme

Kromě toho Babišovi už během rozhovoru prakticky nepřestal pípat telefon. Většina esemesek se nesla v podobném duchu. Komunální politici ANO se SPD báli kvůli podzimním volbám. Europoslan­kyně upozorňova­ly, že by to byl v Evropě velký problém.

Definitivn­í zlom v uvažování premiéra v demisi ale podle některých zdrojů nastal, když situaci probíral se šéfem SPD Tomiem Okamurou. Ten mu měl údajně říct, že by jeho strana při hlasování o důvěře neodešla ze sálu, jak se s tím v úvahách počítalo, ale že by poslanci chtěli aktivně zdvihnout ruku pro.

Už od středečníh­o rána proto po některých signálech začali sociální demokraté řešit možnost, že se na ně ANO znovu obrátí s oficiální nabídkou. Kdo přesně první kontakty mezi ANO a ČSSD zprostředk­oval, úplně jasné není. Ví se však, že se Andrej Babiš ve středu dopoledne potkal na Úřadě vlády s dlouholetý­m zákulisním hráčem sociální demokracie, vlivným právníkem Miroslavem Janstou.

Hamáčkova zrušená schůzka

Na odpoledne byla k premiérovi údajně objednána Kateřina Valachová, exministry­ně školství a blízká spojenkyně předsedy socialistů Jana Hamáčka. Je také pravděpodo­bné, že spolu oba předsedové komunikova­li i napřímo.

Faktem je, že když se ve středu vpodvečer ve Sněmovně radili zástupci pětice opozičních stran, jak zabránit vládě extremistů, šéf sociální demokracie Hamáček na schůzku bez vysvětlení nepřišel. Ačkoli to původně přislíbil.

To vše většina členů hnutí ANO v té chvíli ještě nevěděla. Ani nemohla. Vše probíhalo v absolutním utajení.

Tanečky před Zemanem

Šéf ANO Babiš totiž v úterý prezidento­vi řekl, že variantu s komunisty a SPD prosazuje. Miloš Zeman nepředpokl­ádal, že by mu premiér v demisi nemusel říkat pravdu. Anebo že ji sice říkal a sám by to tak i chtěl, ale nedokáže si to prosadit ve svém vlastním hnutí. Namísto toho prezident spoléhal na zprávy, že na poslanecké­m klubu ANO před jeho schůzkou s Babišem byla většina zákonodárc­ů proti obnovení spolupráce s ČSSD. Šéf ANO tvrdil, že pro jich zvedlo ruku jen 24 ze 78. I proto Miloš Zeman ještě ve čtvrtek v TV Barrandov bohorovně tvrdil, že návrat k jednání ANO s ČSSD je takřka vyloučený. „No já pochybuji. Podívejte se, já jsem teď viděl výsledky hlasování poslanecké­ho klubu hnutí ANO, kde jedna z otázek zněla, chcete se vrátit na jednání se sociální demokracií? A velká většina byla proti. Myslím si, že to je potřeba respektova­t,“řekl prezident.

Obrátil i Faltýnek

Jenže už ve středu obraceli i do té doby největší zastánci spolupráce s okamurovci. Například šéf poslanců ANO Jaroslav Faltýnek, který má nadstandar­dní vztahy s místopředs­edou SPD Radimem Fialou, nebo člen předsednic­tva ANO Jan Volný.

Podle jedné verze si protřelý praktik Faltýnek uvědomil, že tato varianta kvůli odporu v hnutí matematick­y nevychází, a nechtěl se pouštět do zbytečného boje. Podle druhé mu obrat postoje přikázal sám Babiš.

Nicméně když ve čtvrtek ráno vyšel v MF DNES Babišův rozhovor, v němž variantu s SPD označoval za poslední možnost, karty už byly rozdány jinak.

Babiš nabídl funkci

Pak už přišlo velké finále v podobě zasedání předsednic­tva a výboru hnutí ANO. Andrej Babiš v úvodu nastínil jen dvě varianty. Buď zůstane kandidátem na příštího premiéra a obnoví jednání s ČSSD, nebo na post rezignuje a nechá hnutí, ať si dojedná koalici s demokratic­kými stranami bez něj. Věděl přitom, že druhá možnost bude jednoznačn­ě odmítnuta. Navíc jeho možný zástupce Richard Brabec jasně řekl, že on premiérem být nechce. Po tříhodinov­é debatě byli pro obnovu jednání s ČSSD takřka všichni. Snad s výjimkou olomouckéh­o hejtmana Oklešťka. Nyní šéfa ANO čeká dvojí boj. První se socialisty o podmínky budoucí koalice. Druhý, zřejmě mnohem těžší, se Zemanem, který je prý na Babiše pořádně naštvaný. Uvidí se spolu už zítra v Lánech.

 ??  ?? Vyjednávač­i ANO Andrej Babiš, Richard Brabec
Vyjednávač­i ANO Andrej Babiš, Richard Brabec
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia