MF DNES

Trumpova poslední šance v Sýrii

Donald Trump se chtěl ze Sýrie stáhnout, to by však USA v oblasti moc nepomohlo. Mohl by tam znejistit ostatní spojence.

-

kromě Ruska i rozpínajíc­í se Írán. Islámský stát je de facto poražen a on pomalu začínal konsolidov­at moc v zemi.

Jenže útok chlorem vyprovokov­al Donalda Trumpa k výroku: Za tohle Sýrii „odměním“salvou pěkných nových a chytrých raket. Teď se čeká, kdy přiletí. Dnes, zítra. Na načasování tak nezáleží.

Americký prezident se však dostal do situace, kdy přiletět musí. Pokud by Asada nepotresta­l, byl by pro srandu syrskému režimu, Rusům i Íráncům, kterým by tak dal znamení, že si v zemi mohou dělat, co chtějí. A spojenci Trumpa v oblasti Blízkého východu by si mohli říct: Co až někdo napadne nás?

Barack Obama kdysi udělal chybu, protože si nedokázal v Sýrii pořádně dupnout. I proto krveprolit­í, které trvá sedm let a zemřelo při něm okolo půl milionu lidí, ještě neskončilo. Jeho politika vrhla USA v Sýrii do hluboké defenzivy, ze které se nevybabral­y dodnes.

Trump teď má šanci tento proces zvrátit. Může se spolehnout na podporu Macronovy Francie i Británie Theresy Mayové. Do íránského soka si ráda šťouchne také Saúdská Arábie. Je totiž třeba dosáhnout rovnováhy a dotlačit syrský režim a povstalce k jednání, které povede k míru. USA nemůžou dovolit, aby Assad vyhrál, jinak by se mohly ocitnout na mocenské vedlejší koleji na Blízkém východě. Americká odveta však musí být chirurgick­y přesná, jinak by nemusela zasáhnout jen armádu syrského režimu, ale i ruské vojáky v oblasti. Podobné omyly už se USA občas staly. A rázem by se lokální střet mohl změnit ve větší válku.

Z Trumpova jednání však propříště plyne jedno poučení. Státníci by si měli dát pozor, co říkají, jinak uvidíme další konflikty podobné tomu v Koreji či v Sýrii. Stačí totiž pár vět. A diktátoři pozorně poslouchaj­í, co američtí prezidenti říkají, možná pozorněji než sami nájemníci Bílého domu.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia