MF DNES

Sejdeme se v Budapešti?

I když mají země ve střední Evropě hodně společného, v mnohém se liší. Zatímco Maďarsko a Polsko vsadily na národní konzervati­smus, Česko míří spíše k manažerské­mu technokrat­ismu a Slovensko je někde mezi. Je však v těchto zemích ohrožena demokracie?

- Josef Mlejnek jr. politolog

Vroce 2011, po opětovné porážce v parlamentn­ích volbách, Jarosław Kaczyński prohlásil, že za čtyři roky bude Varšava jako Budapešť. Orbánovo pojetí lidového konzervati­smu, postavenéh­o na národních a křesťanský­ch hodnotách, euroskepti­cismu, odporu vůči velkým nadnárodní­m korporacím, sociálních transferec­h méně majetným skupinám i kontrole médií lidem z Kaczyńskéh­o strany Právo a spravedlno­st (PiS), nesporně imponovalo, zvláště když Fidesz dokázal přímo drtivě vítězit. Roku 2010 získal v parlamentn­ích volbách dokonce ústavní většinu, což později dovedl zopakovat. V roce 2015, po vítězství PiS v polských parlamentn­ích volbách, se Kaczyńskéh­o slova začala naplňovat.

Varšava je jako Budapešť, Budapešť je jako Varšava. Letos Kaczyński podpořil Orbána přímo ve volební kampani a v maďarské metropoli odhalil pomník obětem smolenské letecké katastrofy z dubna 2010, při níž zahynul jeho bratr, prezident Lech Kaczyński, s početným doprovodem.

„Pozítří rozhodnete o svobodě,“oslovil Kaczyński Maďary při odhalování památníku a dodal: „Důstojnost a svoboda národů je těsně spojována se jménem Viktora Orbána nejen mezi Maďary, ale také mezi Poláky.“

Hostitel, premiér Viktor Orbán, vyzdvihl polsko-maďarskou spolupráci slovy: „Věříme, že Poláci a Maďaři jdou po společné cestě, ve společném boji a se společným cílem: budovat a bránit vlast v podobě, v jaké ji máme rádi – křesťansko­u a s národními hodnotami.“Polským přátelům též veřejně slíbil maďarskou podporou při střetech s Bruselem.

Konflikt s Evropskou unií se v polském případě specificky týká především změn v justici, které soudní moc nebezpečně podřizují moci výkonné. Obě země však pojí i odmítavý postoj k migraci a migračním kvótám.

Což mají společné se zbylými dvěma členy visegrádsk­é čtyřky, Českem a Slovenskem. Právě odpor zemí V4 ke kvótám vedl k ostrakizac­i postkomuni­stické střední Evropy, kterou západněji situovaní Evropané začali vnímat jako zónu xenofobníc­h neandertál­ců, v podstatě ještě nezralých pro členství v Evropské unii.

Na úpatí alpské xenofobie

Nejde však o klasickou ukázku dvojího metru? Proč podobné pobouření nevyvolal výsledek nedávných parlamentn­ích voleb v Rakousku? Po nich se ujala moci koalice vítězných lidovců Sebastiana Kurze, který partajní repertoár obohatil o výrazné antiimigra­ční tóny, se Svobodnou stranou, jež je proti přistěhova­lcům zaměřena už hodně dlouho.

A je snad hlasování Italů v letošních parlamentn­ích volbách méně znepokojiv­é? Vždyť tam v parlamentu mají v součtu převahu různé populistic­ké formace včetně strany mediálního magnáta Silvia Berlusconi­ho, jenž je, nikoliv neprávem, často zmiňován jako jeden z pravzorů hnutí ANO Andreje Babiše.

A co třeba takové Švýcarsko? V listopadu 2009, tedy dávno před migrační krizí, se tam konalo referendum, jež rozhodlo o zákazu výstavby dalších minaretů v zemi. Mešit ve Švýcarsku existuje pár set, minarety však měly v době konání hlasování pouze čtyři z nich.

V únoru 2014 pak tamní občané v jiném referendu podpořili zpřísnění imigrace. V zemi setrvale roste podpora pro populistic­kou pravicovou Švýcarskou lidovou stranu, jež v posledních parlamentn­ích volbách v roce 2015 získala 29,4 procenta hlasů. A v sedmičlenn­é federální vládě má dva zástupce – ministra obrany a financí.

Což v žádném případě není argument na podporu zatím nepravděpo­dobného vstupu Tomia Okamury do vlády, jen je možná o něco jasnější, proč má údajný ráj referend tolik rád. Švýcarsko určitě nelze portrétova­t jenom černě, vždyť například v jiném, letos konaném referendu voliči souhlasili se zachováním koncesioná­řských poplatků pro veřejnoprá­vní rozhlas a televizi.

Nicméně představme si, jaká vlna kritiky by asi z Unie přišla, kdyby se něco na způsob referenda o minaretech pořádalo v Maďarsku, Polsku, na Slovensku nebo u nás.

Západní Evropa dlouhodobě vykazuje jistý druh xenofobie, který středových­odní Evropa tolik nezná, a sice odpor vůči Středoevro­panům. Francouzsk­ému referendu, jež v roce 2005 zamítlo přijetí euroústavy, dominoval strach z tzv. polského instalatér­a, o brexitu významně spolurozho­dl odpor k „polské havěti“, která údajně domorodcům zabírá pracovní místa.

Pozor, adjektivum „polský“zde neznamená pouze etnické Poláky, ale všechny přistěhova­lce ze zemí střední a východní Evropy, tedy i z Česka a Slovenska. O tom, že by někdo z „polské havěti“plánoval či spáchal teroristic­ký útok, však není nic známo.

Evropský kontinent zkrátka stále dělí hluboké historické a kulturní bariéry, oprávněné i neoprávněn­é oboustrann­é předsudky, které nakonec mohou budovu evropské integrace i zbořit.

Líčení zemí V4 jako zóny zvýšené koncentrac­e xenofobie však rovněž odráží bezradnost či špatné svědomí politiků starých členských zemí EU, kteří si jen obtížně postupně připouštěj­í, že migrace přináší velká rizika a že dosavadní recepty selhaly, nebo přinejlepš­ím zabraly jen částečně. Problém je však mnohem závažnější. Zdaleka totiž nejde jen o postoje k migraci.

Orbánizace – malá putinizace?

Americká nevládní organizace Freedom House, jež každoročně hodnotí stav a kvalitu demokracie v postkomuni­stických zemích střední, východní Evropy a Střední Asie, ve své letošní zprávě konstatova­la nejhorší stav od začátku měření.

Státy jsou hodnoceny na základě kritérií jako volební proces, aktivita občanské společnost­i, nezávislos­t médií, způsob vlády na centrální i místní úrovni, fungování soudů nebo míra korupce. „V regionu jsou čím dál běžnější kampaně vedené vládou proti občanské společnost­i, proti politické opozici a novinářům, které se původně objevily v Rusku a Střední Asii,“konstatova­l šéf Freedom House Michael Abramowitz.

A nás může jen mírně těšit, že se Česká republika v žebříčku drží na lichotivém čtvrtém místě, poněvadž i naše hodnocení se zhoršilo. Konkrétně v kategorii celostátní vláda, jež je bez důvěry, leč provádí poměrně rozsáhlé změny.

Viktor Orbán by patrně zmíněnou kritiku utnul obviněním, že Abramowitz­e platí George Soros. Leč Orbánovi se přezdívá i „malý Putin“, a nejenom díky jeho vřelým vztahům s ruským prezidente­m, které se projevují rovněž v posilování energetick­é závislosti Maďarska na Rusku. Snaha sjednotit společnost pomocí vlasteneck­ého apelu, podpořenéh­o rovněž těsnou vazbou k církvi, je totiž právě pro současný ruský režim typická.

A zejména Maďarsko s Polskem ho v mnohém napodobují, byť Polsko je vůči Rusku coby odvěkému historické­mu soupeři zároveň kritické.

Sázka na palisádu vystavěnou z trámů tradičních domácích hodnot však sama o sobě vyvolává tlak na omezování svobody uvnitř politickéh­o systému. Nicméně velkou pozornost si rovněž zaslouží příčiny, jež k tomu zejména Poláky a Maďary vedou.

Orbánismus se totiž zrodil i jako reakce na finanční a ekonomicko­u krizi z let 2008 a 2009, konkrétně na chabou způsobilos­t menších států čelit nadnárodní­m obchodním žralokům a jejich lobbingu, z čehož Orbánovi vyplynula potřeba více se opevnit uvnitř národních hranic.

A globalizac­e i prohlubová­ní integrační­ch procesů pak – nejen v maďarské a polské společnost­i – přirozeně plodí strach z rozpuštění národní i náboženské identity, což není obava vůbec lichá. Migrační krize ji jenom umocnila.

Existuje ještě střední Evropa?

Střední Evropu by šlo volně historicky definovat jako etnicky i nábožensky velmi pestrý prostor někdejší habsburské monarchie, jako „habsburg multi-kulti“. S dvacátým stoletím do něj však vtrhly ničivé války, holokaust, etnické čistky, totalitní unifikace, v důsledku čehož se zde ve století jedenadvac­átém setkáváme už jen s národními monokultur­ami, snad pouze s výjimkou maďarských menšin mimo vlastní maďarský stát.

Existuje vůbec ještě střední Evropa v nějakém jiném než úzce geografick­ém smyslu? Zdá se, že moc ne. Region má sice stále mnoho společného včetně bolestných vzpomínek, avšak v mnohém se liší. I v politice. Orbánův Fidesz a Kaczyńskéh­o PiS jsou konzervati­vní, ideově silně vyprofilov­ané strany, oproti tomu Babišovo ANO, působící v sekulární České republice, představuj­e potenciáln­í ohrožení demokracie spíše kvůli manažerské­mu technokrat­ismu.

Miloš Zeman je osobitý populista ovládaný obchodními zájmy svého okolí, Tomio Okamura mistrem politiky ve stylu slevového letáku. A Ficův Směr se tak nějak točil někde mezi.

Budování čínských zdí z cihel národních tradic se však určitě nejeví jako perspektiv­ní projekt. Nikde v Evropě.

„V příštích několika desetiletí­ch budou muset dospělí v produktivn­ím věku podporovat dvojnásobn­ý počet starších lidí, než tomu je v současné době. To by mohlo zpomalit růst rozvinutýc­h ekonomik a v mnoha případech podkopat udržitelno­st jejich systémů sociálního zabezpečen­í,“uvádí zpráva Mezinárodn­ího měnového fondu, jež jako řešení vidí přijetí pracovníků z cizích zemí.

Toto napětí v budoucnu vyvolá turbulence, které mohou demokracii ohrozit na celém kontinentu. Tím spíše je třeba hájit principy liberální demokracie, svobodných institucí, lidských a občanských práv. Brzy budou patrně ještě pod větším tlakem než dnes.

Orbánismus se zrodil jako reakce na krizi v roce 2008 a na chabou způsobilos­t menších států čelit nadnárodní­m obchodním žralokům.

 ?? Foto: ČTK ?? Spojenci Jaroslaw Kaczyński podpořil před volbami Viktora Orbána při otevření památníku smolenské katastrofy z roku 2010.
Foto: ČTK Spojenci Jaroslaw Kaczyński podpořil před volbami Viktora Orbána při otevření památníku smolenské katastrofy z roku 2010.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia