MF DNES

Kdo má sošku, pátrá se ve Winternitz­ově vile

-

Tomáš Šťástka redaktor MF DNES

Hosté se pomalu scházejí. Ve vile doktora Apfelstein­a totiž dnes, uprostřed dubna roku 1933, jeho dcera Alma pořádá s přítelkyně­mi vernisáž skleněných zahrad. Drobnou výstavku zasklených výtvorů z travin, dřeva a kamení však brzy přehluší jiná událost. Někdo z patra odcizil Dům v jabloních, vzácnou sošku Otty Schlechtfr­euda. I když všichni, stylově oblečení, navenek zachovávaj­í dobové dekorum, podezřelýc­h je samozřejmě více. Umělecký objekt v hodnotě dva a půl milionu korun českoslove­nských by se ostatně hodil leckomu.

Divadelní soubor Pomezí svou premiéru opět zasadil do vizuálně vděčné doby první republiky. K jejich letošní imerzivní novince, tedy divadlu, kde je divák součástí děje a může po celou dobu představen­í volně procházet mezi herci a drobně s nimi interagova­t, se ale dobovost více než hodí. Tým okolo Lukáše Brychty, Kateřiny Součkové a Štěpána Tretiaga totiž svůj Dům v jabloních zasadil do interiéru Winternitz­ovy vily na pražském Smíchově.

Vydařená gradace

A je to právě fenomenáln­í architekto­nické dílo Adolfa Loose, které novince dodává neopakovat­elnou atmosféru. Podobně jako v předloňské­m Pomezí, kdy diváci bloudili sudetským městečkem uvnitř vybydlenéh­o domu, a loňském Pozvání, kdy divadelníc­i uvítali hosty v zahradě usedlosti Mazanka, tak tvůrci opět projevili neuvěřitel­ný cit na místo, kam své publikum pozvat.

Samotné místo by však k divadelním­u zážitku stačit nemělo. Jakmile se divák, který byl účasten předchozíc­h úspěchů souboru, vmísí jako jeden z účastníků večírku mezi štěbetajíc­í herce, klade si otázku, zda to vlastně nebude tak trochu opakování předešlého. Již známé tváře opět v průběhu večera pobíhají po jednotlivý­ch patrech a zdánlivě náhodně se setkávají. Dům v jabloních je oproti Pomezí i Pozvání o trochu srozumitel­nější, postav není tolik, režie si navíc pomáhá opakujícím­i se flashbacky, kdy se herci čas od času setkávají v lobby domu, aby odehráli, co večírku předcházel­o.

Pomezí fascinoval­o propracova­ností místností, Pozvání lákalo roztodivný­mi charaktery postav, Dům v jabloních však sází na čisté napětí. Příběh je jednodušší, divák se lépe orientuje a celý večer se i díky skvělým hercům daří bravurně vygradovat.

Je prostě znát, že tým Pomezí má s imerzivním divadlem zkušenosti jako nikdo u nás.

 ?? Foto: Natálie Rajnišová ?? Dobovost 30. let Spolek Pomezí zjevně první republika oslovila. Na snímku Vojtěch Bartoš a Andrea Berecková.
Foto: Natálie Rajnišová Dobovost 30. let Spolek Pomezí zjevně první republika oslovila. Na snímku Vojtěch Bartoš a Andrea Berecková.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia