MF DNES

Celé NATO se postavilo za akci

-

Z vojenského hlediska se poslední akce Spojených států a západních spojenců očima Ruska dá brát jako úspěch. Když se naposledy Rusové, respektive ruští žoldáci před dvěma měsíci dostali do křížku s Američany a jejich spojenci, byly z toho desítky mrtvých Rusů. Tak trochu omylem, ale byly.

Teď červené telefonní linky mezi americkými a ruskými vojenskými veliteli zafungoval­y lépe. A při mohutném raketovém a leteckém útoku nezahynul ani jeden Rus, a dokonce ani jeden syrský civilista, což je jistě pozoruhodn­é.

Tak dobře to dopadlo přesto, že americký prezident Donald Trump sám nepokládal ani za nutné zvednout telefon a ruskému prezidento­vi Vladimiru Putinovi zavolat. A nechal to na francouzsk­ém prezidento­vi Emmanuelu Macronovi, čímž dal Putinovi najevo, že ho nepokládá za rovnocenné­ho partnera.

Rusové před akcí přes své diplomaty vyhrožoval­i kdečím včetně toho, že zaútočí na základny a lodě, z kterých byl veden útok západních sil na Sýrii. Ale nakonec neudělali nic. „Naše varování byla ignorována,“nechal se slyšet ruský velvyslane­c Anatolij Antonov v USA a dodal, že „urážet ruského prezidenta je nepřijatel­né a nepřípustn­é“.

To jsou ale jen slova. „Uražený“Putin nenařídil během víkendu cokoli, co by se dalo označit za nějakou formu odvety. Rusko jen předvádí povinné diplomatic­ké tance v Radě bezpečnost­i OSN, kde ví, že nemají šanci na úspěch. Směrem dovnitř do Ruska i vůči zahraničí pak Putin může ukazovat svoji „mírumilovn­ou tvář“a tvrdit, že Spojené státy, Velká Británie a Francie neměly k útoku žádný důvod, protože k použití chemických zbraní ve městě Dúma podle ruských expertů vyslaných na místo vůbec nedošlo. „Rusko zcela odsuzuje útok na Sýrii, kde ruští vojáci pomáhají zákonné vládě v boji s terorismem,“uvádí Putinovo prohlášení.

O izolaci Putina a snaze se z ní dostat za každou cenu vypovídá telefonát Kremlu tureckému prezidento­vi Recepu Tayyipu Erdoganovi, který přitom útok Američanů na Asada podpořil. Z něj je pak nejpodstat­nější věta, v níž Putin doufá, že se s Erdoganem bude dál bavit bez Washigtonu o rozdělení vlivu v Sýrii, kde s Tureckem na rozdíl od USA skutečně tahají za nitky.

Odveta by zničila rubl

Právě o udržení zásadního vlivu na vývoj situace v Sýrii šlo Rusku ze všeho nejvíce. USA sice ukázaly, že v Sýrii mohou „rozmlátit“, co chtějí, ale výsledkem minulých dnů je další postup Rusy podporovan­ých syrských vládních jednotek do oblastí obsazených prozápadní­mi povstalci. Na tento zisk Kremlu ani jeho spojenci Bašáru Asadovi USA nesáhly. Putin má ještě jeden vážný důvod, proč snést „urážku“a krizi neeskalova­t. Poslední vlna amerických sankcí zasáhla ruské oligarchy, mnoho klíčových firem i rubl, jehož kurz začal strmě klesat.

„Reakce měnového trhu bude silná jen v případě, pokud na americkou akci bude ruský odvetný úder,“uvedl pro Gazetu.ru měnový analytik Aleksej Antonov. Třeba taková, že by euro bylo už za 100 rublů. Důvod ruské „nereakce“je tak možná prostší, než to vypadá.

Všechny země Severoatla­ntické aliance daly najevo plnou podporu noční operaci USA, Francie a Británie, která výrazným způsobem snížila možnosti Sýrie opět použít chemické zbraně proti civilnímu obyvatelst­vu. Novinářům to po sobotním jednání velvyslanc­ů zemí NATO řekl generální tajemník aliance Jens Stoltenber­g. „Tři země, které akci provedly, nás informoval­y, že ji pokládají ze velmi úspěšnou,“uvedl Stoltenber­g.

Americká velvyslank­yně při NATO Kay Bailey Hutchinson­ová podporu spojenecký­ch zemí uvítala. USA daly podle velvyslank­yně jasně najevo, že použití chemických zbraní kdekoliv na světě je nepřijatel­né a takové barbarské činy budou mít „významné důsledky“.

Stoltenber­g před novináři zdůraznil, že používání chemických zbraní se nesmí stát normou a nesmí procházet beztrestně. „Válka a zbraně jsou barbarské, ale chemické zbraně jsou zvlášť barbarské. A to je důvod, proč jsou konkrétně ony zakázány,“upozornil generální tajemník. Kdyby podle něj světové společenst­ví zůstalo zticha a akceptoval­o používání takových zbraní, jen by riskovalo možnost další eskalace a jejich širšího používání. „Netvrdím, že útoky z minulé noci vyřešily všechno, ale ve srovnání s variantou neudělat nic byla tohle správná věc,“prohlásil Stoltenber­g.

Česká vláda útok podpořila

Operaci USA, Británie a Francie podpořila i ministryně obrany Karla Šlechtová a šéf diplomacie Martin Stropnický. Tomu včera volal úřadující ministr zahraničí USA John Sullivan, který Česku poděkoval za podporu a za to, že je „spolehlivý­m spojencem“.

„Úder proti syrskému režimu, který útočí chemickými zbraněmi na civilní obyvatelst­vo, byl nevyhnutel­ný,“uvedl v sobotu premiér Andrej Babiš. Po včerejší schůzce s prezidente­m Zemanem řekl, že vojenský zásah nic neřeší, o problémech regionu je třeba jednat. Kritizoval také, že k náletu nedala souhlas Rada bezpečnost­i OSN. (ČTK, zah)

 ?? Foto: ČTK ?? Letící americké rakety ozářily noční oblohu nad hlavním městem Sýrie Damaškem.
Foto: ČTK Letící americké rakety ozářily noční oblohu nad hlavním městem Sýrie Damaškem.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia