MF DNES

Sousedovi výhru nepřejí

Češi v loteriích ročně prosázejí miliardy, půlka se vrátí ve výhrách. Rostou hlavně stírací losy.

- Jitka Vlková redaktorka MF DNES

Provozovat­elé loterií milují pátek třináctého. Lidé totiž sázejí třikrát více než obvykle. Češi ročně utratí v číselných loteriích a za stírací losy 11,5 miliardy korun.

Nejvíce lidí sází podle statistik největší loterijní firmy Sazka v okamžiku, když je v jackpotu přes 100 milionů korun, nebo ve zmíněný pátek třináctého. Sazka k tomuto datu dokonce zaměřuje reklamní kampaně.

„Zájem je mezi sázejícími až třikrát vyšší. Loni byl oba pátky třináctého podán celkem téměř milion sázenek,“říká Václav Friedmann, mluvčí firmy. I díky tomu Sazka za loňský rok zaznamenal­a pětiprocen­tní nárůst vkladů – podle propočtu MF DNES lidé prosázeli více než devět miliard korun včetně sázek zadaných po internetu.

Sazka kraluje trhu číselných loterií s 95procentn­ím podílem, loni vyplatila zákazníkům na výhrách 4,2 miliardy korun. Milionáři u Sazky se loni stalo 259 sázejících (včetně stíracích losů a kurzových sázek). Dvojka na trhu, Loterie Korunka patřící pod Tipsport.net, vytvořila loni 14 nových milionářů a na výhrách rozdělila 300 milionů korun. Nejmenší provozovat­el Fortuna se loni z číselných loterií víceméně stáhl.

Výhra pro celou ulici neprošla

Sazka důsledně pracuje na tom, aby její loterie nebyla veřejností vnímána jako hazard, ale spíše zábava. Podle mluvčího firmy Friedmanna si většina lidí uvědomuje pravděpodo­bnost výhry. „Nicméně už samotný proces vsazení tiketu nebo stírání losu sázející baví. Mnohdy přemýšlejí, jak by s výhrou naložili, kam by vyrazili na dovolenou a podobně,“tvrdí. Lidé si tak vlastně kupují snění.

Denně přijde osobně do budovy Sazky v pražských Vysočanech několik sázejících pro výhru přesahujíc­í 270 tisíc korun. K předání dochází ve speciální milionářsk­é místnosti s trezorem. Je u toho „předávač výhry“, zaměstnane­c Sazky, který odkontrolu­je sázenku a čísla účtů pro zaslání peněz. Sazka těchto lidí zaměstnává několik a jejich identitu tají, protože znají nové milionáře.

Ve snaze osvěžit české sázení se chtěla firma inspirovat v Norsku, kde kromě výherce získávají určitý obnos i lidé, kteří s ním bydlí v jedné

ulici a vsadili si. „Chtěli jsme to zavést i v Česku a udělali jsme si průzkum. Tento koncept je ale zřejmě proti české mentalitě, takže vůbec neuspěl,“říká Friedmann.

Podobně by podle něj zřejmě narazil i švédský model, kdy sázková firma pro výherce a jeho okolí uspořádá oslavu. Češi totiž svou výhru před sousedy raději pečlivě tají.

Vánoční losy táhnou

Nejrychlej­i rostoucím segmentem loterií jsou ty instantní, kde se výhru dozví hráč hned – stírací losy. Od roku 2012 vzrostly útraty za ně šestinásob­ně. I v této kategorii vládne Sazka, která loni prodala losy za 2,175 miliardy korun, což je pětina tržeb firmy. Po loňském převzetí konkurenčn­í Fsázky (Fortuna) má 82 procent trhu.

Dvojkou na trhu je Tipsport s odhadovaný­mi

tržbami v nízkých stovkách milionů. Obě firmy nabízejí zhruba tři desítky různých stíracích losů, Sazka některé i v online verzi.

Image zábavní společnost­i buduje Sazka i v této oblasti. Loni začala otvírat vlastní Kavárny štěstí, kde ke každé objednané kávě dostane zákazník starší 18 let stírací los. Aktuálně má firma tři kavárny v Praze, po jedné v Kladně a Kolíně. Pokud se koncept osvědčí, Sazka zváží otevření dalších.

Stírací losy kupují častěji ženy než muži. Nejspíš je to tím, že matky obvykle chodí nakupovat s dětmi, které na nich los vyškemrají. To má však svá úskalí.

„Každoročně se v Česku vydávají stírací losy zjevně cílící na děti... Na přední straně dětské losy zobrazoval­y zvířecí motivy a v názvech používaly zdrobnělin­y. Pro dětské losy je charakteri­stická nízká pořizovací hodnota,“uvádí se ve vládní Výroční zprávě o hazardním hraní v České republice v roce 2016. Jako příklad uvádí Kapesné, Veselá zvířátka (Fortuna) nebo Oslíku, otřes se (Sazka). Od roku 2017 by již nové emise losů cílící na děti a mladistvé neměly být dle zákona povolovány.

Výroba stíracích losů je věda. V Evropě to podle Friedmanna žádná tiskárna neumí tak, aby z reliéfu stírací vrstvy, která vzniká vrstvením barev, nešlo přečíst, co je pod ní. Proto si Sazka nechává vyrábět losy v USA a v Kanadě. Výrobu musí kvůli povolování ze strany ministerst­va financí plánovat dlouho dopředu. Nyní se třeba řeší vánoční losy. Před Vánocemi o losy stoupá zájem až o 40 procent oproti jiným obdobím roku.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia