MF DNES

Horská střediska investují desítky milionů kvůli létu

-

S obaly a porcemi si hrají všechny velké firmy. Snaží se vyrábět čokoládové tyčinky a další pochoutky tak, aby šly jednotlivé porce snadno od sebe a zákazník si mohl zbytek uchovat na další den.

S tím souvisí nástup znovu uzavíratel­ných obalů. Například zmíněné tyčinky Mars se prodávají i ve velikosti 18 gramů v takzvaném rodinném balení. Pokud rodiče děti udrží a dovolí jim jen jednu tyčinku, dostanou do sebe „jen“11 gramů cukru.

Navést zákazníka na to, aby nesnědl vše najednou, se snaží rovněž Nestlé. „Touhle cestou jdeme, ale ne všude se to asi podaří v krátké době. Když si vezmete tyčinku Margot, je obrovská, jsou v ní čtyři porce, proto máme od konce loňského roku její verzi čtyřprsťák,“popisuje Brožová.

Propracova­ný obal mají v tomto směru želatinoví medvídci od Nestlé, ty se spolu s klasikou nyní prodávají ve verzi, která má o 30 procent méně cukru. Ve firmě se dvěma českými závody je vyvíjeli tři roky. Nejde totiž jen o to ubrat cukr. Musí ho něco nahradit, protože jinak by se medvídek o odpovídají­cí kus zmenšil. Navíc se firma vždy snaží docílit co nejbližší chuti původního výrobku. Zákazníci jsou na jakékoli změny citliví.

„Dlouho jsme si s recepturou hráli. Cukr byl nakonec nahrazen rozpustnou kukuřičnou vlákninou, která není skoro sladká. Klesla i energetick­á hodnota, protože u vlákniny je oproti cukru poloviční,“popisuje Brožová za Nestlé. „Pokud jste zkušený konzument a vezmete si dva medvídky za sebou, tak to poznáte. Ale když je nejíte každý den, tak to není velký rozdíl,“uvádí.

V obchodech se nyní prodávají jak původní medvídci, tak ti noví s nápisem „o 30 procent méně cukru“na obalu. Právě od této úrovně může podle zákona výrobce pokles cukru „prodávat“jako přednost.

Na banáncích v čokoládě od stejné firmy, které se za pár týdnů začnou prodávat s cukrem o desetinu nižším, spotřebite­l na obalu upozornění nenajde. Nové zboží pouze nahradí staré, protože by nemělo smysl prodávat dva druhy, na první pohled nerozpozna­telné.

Mondelez a Mars žádné další výrobky s nižším obsahem cukru nedodaly. Už loni Mondelez uvedl BeBe kakaová s 30procentn­ím úbytkem cukru, a ta jsou na trhu stále vedle těch sladších.

„Produkt má velmi dobré spotřebite­lské reference a stejně tak i prodeje. Ověřili jsme si tak, že naši zákazníci mají o takové produkty zájem,“říká Gabriela Bechyňská. O dalším snižování cukru v produktech ve firmě ale zatím nebylo rozhodnuto, dodává. Tuzemská horská střediska chystají investice do letních atrakcí za více než 30 milionů korun. Jednou z nejatrakti­vnějších novinek bude největší model mamuta na světě, který roste na Dolní Moravě. Kromě letního provozu lanovek patří mezi nejrozšíře­nější aktivity trasy pro horská kola a bikeparky, horské tříkolky, koloběžky, přírodní a pohádkové stezky, lanová centra, letní tubing apod. Na Lipně investují osm milionů korun, mimo jiné tam vznikne nový beachvolej­balový areál, ve SkiResortu Černá hora – Pec v Krkonoších zase například posílí půjčovny koloběžek a elektrokol. (ČTK)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia