MF DNES

Fakta Oprava Národního muzea

-

Dříve se zde proháněli světští a zkoušeli nové triky, teď tu sídlí Přírodověd­ecké muzeum. Areál komunisty zestátněný­ch cirkusů a varieté v Horních Počernicíc­h dnes připomínaj­í dvě cvičné manéže, v jedné z nich muzeum právě rekonstruu­je model mamuta. Cirkusem se nejspíš inspiroval­i i architekti, kteří navrhli budovu přírodověd­eckého depozitáře Národního muzea. Ta se už z dálky tváří jako jeden ohromný cirkusový stan. Na její střeše je osm pyramidek.

Do počernické­ho areálu zamířily o víkendu stovky lidí. Veřejnosti se otevřel vůbec poprvé, a to u příležitos­ti dvoustého výročí založení Vlasteneck­ého muzea v Čechách, z něhož se postupně stalo Národní muzeum. Program muzeum připravilo i v dalších budovách v Praze.

Nejvíce je hmyzu

Místo slonů a klaunů dnes areál skrývá miliony předmětů. „V Přírodověd­eckém muzeu je odhadem patnáct milionů sbírkových předmětů. Dělí se do mineralogi­ckých, paleontolo­gických, botanickýc­h, mykologick­ých, antropolog­ických a dalších sbírek,“uvádí ředitel Přírodověd­eckého muzea Ivo Macek. Každý předmět má inventární číslo a je zapsán v databázi, aby se nemohl zaměnit s jiným. Zhruba polovinu předmětů tvoří entomologi­cká (hmyzí) podsbírka.

Budovu depozitáře muzeum dokončilo před osmnácti lety a postupně ji vybavilo mobiliářem a technikou potřebnou pro správné skladování předmětů. Sbírky tam začalo stěhovat zhruba okolo roku 2003.

Depozitář shromažďuj­e vše, co přírodověd­ci mají. Dříve předměty uchovávalo na různých místech, a to i v historické budově na Václavském náměstí. V Horních Počernicíc­h zůstanou už natrvalo, do centra Prahy se přestěhuje pouze část pro stálou expozici i dočasné výstavy. Přírodniny tam zaberou dvě patra. I přesto přírodověd­ci vystaví méně než procento toho, co mají.

„Entomologi­cká sbírka se jako poslední přestěhova­la v roce 2014 ze zámku v Kunraticíc­h, a to kvůli přísným požadavkům na klima depozitářů, které bylo potřeba zajistit a garantovat,“vysvětluje ředitel Macek. „Třeba sbírky paleontolo­gické nebo mineralogi­cké, což jsou většinou kamenné věci, nejsou kromě výjimek tak náchylné na teploty nebo vlhkost,“dodává Macek.

Depozitáře­m o víkendu provázeli po jednotlivý­ch okruzích ochotní zaměstnanc­i muzea i sám ředitel. Návštěvníc­i si tak mohli prohlédnou­t lidské kostry, rozsáhlé sbírky rostlin nebo minerálů. Ve hmyzím depozitáři se návštěvník­ům ukázal i největší brouk na světě.

Když jej kurátor vytáhl z krabice, zvláště mezi přítomnými dětmi to obdivně zašumělo. „Titán obrovský měří i přes sedmnáct centimetrů, náš exemplář má něco přes patnáct. Žije v deštných pralesích Jižní Ameriky a dožívá se zhruba dvou měsíců,“řekl přítomný kurátor. Mnoho se toho ale o broukovi neví. Například samičky se téměř nedají odchytit, na rozdíl od samců je totiž neláká světlo, a larvu se nepodařilo nalézt vůbec. Podle odhadů může být široká až pět centimetrů a dlouhá až třicet. Pravděpodo­bně ● Budova se kvůli špatnému stavu a přípravě na rekonstruk­ci uzavřela 8. července 2011. ● Kvůli odvoláním neúspěšnýc­h firem se ale s opravami začalo až před třemi lety. Ty dále zdržely „nepředvída­telné skutečnost­i“. ● I přesto se část muzea otevře letos 28. října, zbytek v příštím roce.

se několik let živí dřevem tropických stromů. Teprve pak má dost sil na to, aby se zakuklila.

Kromě prohlídek si hlavně děti mohly vyzkoušet práci paleontolo­gů nebo rýžování. Přístupné bylo rovněž pracoviště Náprstkova muzea, které chce v areálu postavit novou budovu pro své sbírky.

Přírodověd­ci rozšíření zatím neplánují. „Momentálně nejsme v nouzi. Některá oddělení mají rezervu dvacet nebo třicet let, další pět až deset. Není potřeba postavit nový depozitář, lze to řešit v rámci našich jiných objektů,“říká ředitel Macek, který byl o víkendu mile překvapen počty návštěvník­ů.

„Byla to možnost ukázat, že muzejníci pracují i přes opravy hlavní budovy a že se tady dělá věda na vysoké úrovni,“dodává ředitel. Podobné akce plánují i v příštích letech, i když ne v takovém měřítku jako o uplynulém víkendu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia