MF DNES

Je třeba zase zkrotit „šíleného“Maxe

Mladý Verstappen včera „sestřelil“lídra šampionátu F1 Vettela

-

Robert Sára sportovní reportér MF DNES

A ač to bylo klání plné překvapivý­ch zvratů, tak stejně se nejvíce mluvilo o momentu, kdy ve 43. kole přezdívaný Mad Max sestřelil třetího Sebastiana Vettela. Oba skončili v hodinách, poškodili si pneumatiky, a tak Němec dojel až osmý (přesto dál vede šampionát). Verstappen vyfasoval desetivteř­inovou penalizaci, což při vší úctě zní jako směšný trest, a skončil pátý.

Už před týdnem navíc sám sebe po agresivním manévru Hamiltona vyřadil ze závodu.

Přesto to vypadá, že aspoň v něčem je kamikaze Verstappen teď jiný. Zprvu sice do sluchátek křičel, že mu Vettel až příliš zavřel zatáčku, po závodě však za ním zašel a omluvil se. Věděl, že chyboval, a nehledal výmluvu jako dřív.

„Cením si, že za mnou hned přišel. Taky jsem mu řekl, že tak se mají řešit problémy z očí do očí, a ne to nafukovat přes média,“řekl Vettel. A i když právě on býval jeho nejhlasitě­jším kritikem, tak včera – ač sám hlavní postižený – zněl jako Verstappen­ův advokát. „Tohle se vám může stát i po 300 závodech. Nezapomíne­jte, že je těžké správně vyhodnotit každou situaci.“

S dvacetilet­ým mladíkem Vettel na trati nechtěl bojovat. Verstappen díky výjezdu safety car obul nové pneumatiky a jeho auto bylo rychlejší, což Vettelovi ukázal i Daniel Ricciardo, pozdější vítěz a Verstappen­ův týmový kolega. „Vůbec jsem neměl v úmyslu Maxovi vzdorovat. Nemělo by to smysl, takže jsem mu tam nechal i místo. Jenže on udělal chybu a přebrzdil. Na té rovince nám celý závod foukalo do zad. Max se přepočítal a uškodil oběma,“uvedl Vettel, načež Verstappen vysvětlova­l, že už nechtěl s předjetím čekat, a tak zaútočil.

Paradoxně na jejich střetu nejvíc vydělal Lewis Hamilton. Ten se v Číně trápil, jenže Vettel, hlavní rival v boji o titul, skončil za ním a díky zmíněné penalizaci za něj klesl i Verstappen. V pořadí je tak Brit druhý, devět bodů za Vettelem.

 ?? Foto: Profimedia.cz ?? V hodinách Max Verstappen (vlevo) a Sebastian Vettel po vzájemné kolizi ztratili čas a propadli se pořadím Velké ceny Číny.
Foto: Profimedia.cz V hodinách Max Verstappen (vlevo) a Sebastian Vettel po vzájemné kolizi ztratili čas a propadli se pořadím Velké ceny Číny.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia