MF DNES

Když do bruslí teče, pomůžou teče. Hruška trefil Brnu bod

- — Jan Daněk

Už je to moc let. Chytlo mě to, když jsem se vracel ze zámoří do Finska (2009). Tam jsem potkal jednoho klučinu. Dodnes je to můj výborný

Vyčkával na živý rozhovor do České televize a přitom pozoroval, jestli reportér zprovozní ‚stávkující‘ mikrofon. „Tak musíš křičet, ať tě slyší až na Kavčích horách,“pobízel ho Jan Hruška. Ke špásování měl pádný důvod. Dvěma trefami dvaatřicet­iletý centr přispěl ke včerejší výhře Komety 3:2 nad Třincem, kterou brněnští hokejisté dorovnali stav finále na 1:1.

Hruškovy góly byly de facto podobné. V sedmé minutě od mantinelu vyslal pozdrav, který nešťastně tečoval domácí bek Matyáš mezi betony třineckého Hrubce. „Říkal jsem si, že je lepší vystřelit po zemi, kde je větší šance na odraz,“vysvětlova­l Hruška. Druhou branku přidal ve druhé dvacetimin­utovce, když umně usměrnil Krejčíkovu střelu. A puk se opět prošoural mezi betony třineckého brankáře. „Když je něco tečovaného, záleží V životě bych si nevzal rozhodcovs­ký dres a nešel pískat ani dorostence. Zkusil jsem si kdysi nějakou šestou třídu a musím říct, že i když to v zápasech ani nevypadá, prožíváte silné emoce. Díky bráchovi jsem na sudí změnil pohled. Na rozhodčího tak v zápasech neřvu, protože to jen, jestli vás to trefí, nebo to spadne do brány,“krčil rameny nešťastník Šimon Hrubec.

Hruška se zprvu místo gólové oslavy chytil za levou ruku, do které dostal sekeru od bránícího beka. „Zabolelo to,“přikývl dvougólový forvard. „Ale jsou to bolístky, které vlastně nebolí,“pousmál se.

Bylo až symbolické, kdo dorovnal finálovou sérii a vrátil Kometě novou víru v boji o titul.

Hruška je v hvězdném mančaftu téměř jediným odchovance­m, patriotem a rodákem z Brna. S hokejem začínal na dnes neexistují­cím zimáku za Lužánkami, ale coby nadějný mladík v tehdejším (ještě prvoligové­m) áčku Komety dlouho nenašel výraznější uplatnění.

„Nikdy jsem nebyl hráč, který by za zápas odehrál šest sedm minut, párkrát se srazil nebo vyhodil puk a odjel na střídačku,“vysvětlova­l

HC Oceláři Třinec HC Kometa Brno

Hruška při loňské zlaté jízdě. Proto dlouho putoval po nejrůznějš­ích hostováníc­h, rozvíjel kreativitu. Když Kometa v roce 2012 poprvé po návratu do nejvyšší soutěže doputovala do finále, on se učil ve Skalici po boku slovenské kapacity Žigmunda Pállfyho. V následujíc­í sezoně se vrátil do Komety, s níž zatím získal tři extraligov­é medaile.

HC Oceláři Třinec HC Kometa Brno

Dorostl pro Brno a stěžejní roli v týmu. „Je to strašně inteligent­ní centr,“vychvalova­l ho ve zlaté sezoně hvězdný Martin Erat.

Nyní by chtěl 32letý Hruška mistrovsko­u Snažím se stoprocent­ně soustředit na Třinec. Občas koukám na webu, jak si vedou. Situaci tam mají, jakou mají, ale že bych k tomu nějak tíhnul, to se říct nedá. Já jsem prostě teď tady a koncentruj­i se na finále. Šance získat titul už víckrát nemusí přijít. jízdu zopakovat. A včera to na brněnském šikulovi bylo vidět. Jeho útok hýřil pohybem, pravidelně svíral Oceláře ve vlastním pásmu. Výsledkem první brněnské lajny mohly být víc než dvě Hruškovy trefy. „Hráli jsme hlavně zodpovědně, nedělali jsme hloupé chyby,“vykládal hrdina včerejšího podvečera. „Sice na konci bylo drobné drama, ale nic velkého,“usmíval se Hruška. I to je věc, kterou kromě technickýc­h fines vytáčí extraligov­é soky.

Hruška se téměř za každé situace na ledě kření. Všimněte si toho, až jeho tvář v následujíc­ích finálových partiích detailně zaberou kamery. „Od narození mám takový obličej, tak se prostě usmívám,“povídal kdysi jinak přemýšlivý forvard. Nejbližší možnost vidět Hruškovy úsměvy budou mít diváci pozítří, kdy se boje o extraligov­ý trůn přestěhují do Brna.

 ?? Foto: ČTK ?? Odchovanec Jan Hruška dal včera dva góly Komety v Třinci.
Foto: ČTK Odchovanec Jan Hruška dal včera dva góly Komety v Třinci.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia