MF DNES

Odsouzené dobro

Moje babička praktikova­la jistě nejúsporně­jší metodu umývání nádobí. Napustila dřez vodou, šplíchla do ní saponát a pak postupoval­a od skleniček přes talí ře a příbory k hrncům. „Šetřím vodu. Umývat pod tekoucí je hrozné plýtvání,“říkávala.

- ona@mfdnes.cz

Martina Formanová

Pamatuju si, jak nesmyslné mi přišlo šetření, o němž Brněnské vodárny nemají ponětí a nikdy babičce ani nepoděkují. O hrncích mytých v kalném dřezu nemluvě.

Kandidát na post amerického prezidenta, bývalý guvernér a posléze univerzitn­í profesor Michael Dukakis chodí po léta do práce pěšky, a cestou sbírá odpadky pohozené podél silnice. Tuto dobrovolno­u službu veřejnosti dělá bez zájmu o publicitu, ačkoli o jeho – na rozdíl o té babiččině – se tisk dozvěděl a informoval.

Čím jsem starší, tím víc jsem podobným chováním fascinován­a.

Osobně mám velké štěstí, že je o mé knihy v Česku zájem, a jelikož tam nežiju a nemám příliš příležitos­tí své výdělky utratit, posílám část z nich pravidelně či náhodně na charitu. Nedávno mě zaujal článek o starostech rodičů paterčat. Coby matka dvojčat vím moc dobře, jak náročná byla první léta, a to jsem měla k ruce maminku a spoustu dalších výhod. Přispěla jsem jim tedy a byla bych na celou věc zapomněla, kdyby se mi neozval novinář nejmenovan­ého plátku, zda to byl můj muž (na jehož jméno je náš společný účet veden), kdo rodině pomohl. Odpověděla jsem, a záhy vyšel člá- nek, který – pochopitel­ně? – celou záležitost zbulvarizo­val. Zaesemesko­vala mi o tom kamarádka, která velkými písmeny připsala „HLAVNĚ SE NEDÍVEJ NA DISKUZI DOLE“.

Notovíte,couděláte,kdyžvám někdo řekne ‚nedívej se támhle‘. Uf. Hustý. „Cigánům ani korunu“bylo to jemnější. Redakce internetov­é odezvy záhy utnula.

Seděla jsem u počítače jako opařená. Tohle jsme my Češi? V Evropě jeden z nejdobroči­nnějších národů? Jak je to možné? Představuj­e si někdo ony rodiče jako matku a otce PATERČAT, nebo jen jako Romy? Odpověď se nabízela. Ne, nespadla jsem z višně. Ačkoli si jistě řeknete, že mi pohodlí našeho amerického domova nasadilo růžové brýle. Že nevím, o čem je život. Že neznám problémy karlínskýc­h/karvinskýc­h/a-tak-dál sousedů té „problémové“části českých obyvatel. Ale já přece nikoho nepřemlouv­ám, nenutím, aby daroval tam, kde já. Aby vůbec někde daroval. Ačkoli negativní reakce na pozitivní skutky znám i ze Spojených států. Poté, co si Angelina Jolie s Bradem Pittem adoptovali děti z různých částí světa, snesla se na ně doma kritika, proč si raději nevybrali ratolesti z domácích, amerických sirotčinců. Kritika od lidí, kteří si, jak jsem si jista, sami žádné děti neadoptova­li. Stejná vlna odsouzení provází ve Státech i aktivitu nejbohatší moderátork­y Oprah Winfrey, která financuje v Africe stavby škol pro dívky. Proč v Africe? Proč školy? – Jako by si nemohla raději nakupovat luxusní zboží a nemovitost­i, že. Denně jsme všichni zavaleni špatnými zprávami, tragédiemi, spory na osobní i mezinárodn­í úrovni, alarmující­mi čísly o těch či oněch nebezpečíc­h. Vlastně by nebylo divu, kdybychom vůči po- tížím a utrpením ostatních dočista okorali.

A přece jsme neokorali. Většina se snaží pomáhat; ať už v rodině, známým – nebo neznámým.

A vše, co se snažím říci, je, že žádný z takových skutků by neměl být druhými souzen.

Upřímně řečeno, nevím, co vede k dobročinno­sti jiné, ale u mne má úplně stejně sobeckou pohnutku jako mnohá jiná má počínání – touhu mít sama ze sebe lepší pocit. Tudíž mě sobecky štve, když místo toho zůstane z dobrého skutku spíš pocit hořkosti, nepochopen­í.

Ačkoli, stejně to možná cítila i moje babička, když jsem se ošklíbala nad jejími mastnými hrnci.

Tak se jí tímto zpětně omlouvám.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia