MF DNES

Opakované námluvy

Představit­elé ANO a ČSSD po nedávném krachu znovu vyjednávaj­í o nové vládě.

- s přispěním Jany Plechaté

Jednat chceme, ale dohoda o vládě rozhodně nepadne do konce tohoto týdne, jak si představuj­e šéf hnutí ANO Andrej Babiš. Tak to tvrdí představit­elé ČSSD. Včera pozdě večer se poprvé od krachu posledních koaličních jednání setkali představit­elé obou stran a výsledek zatím drží v tajnosti.

Předseda ČSSD Jan Hamáček jen prozradil, že si vyslechl nabídku hnutí, ale nejdříve s ní seznámí grémium a předsednic­tvo. Nicméně už před schůzkou bylo zřejmé, co sociální demokraté požadují. Alespoň pět, lépe šest ministerst­ev. Rozhodně mezi nimi musí být vnitro a určitě i ministerst­vo práce a sociálních věcí a ministerst­vo pro místní rozvoj. Naopak o obranu či zemědělstv­í ČSSD příliš nestojí.

Ani Babiš včera nebyl sdílný. „Vyjednávám s ČSSD, ne s médii. Už jsem to řekl xkrát,“odsekl na dotaz MF DNES Babiš. Na jednání přijel z vládní návštěvy v Karlovarsk­ém kraji. I proto schůzka s ČSSD začínala až o půl deváté večer. A Babiše očividně štvalo, že vyjednáván­í o příští vládě zajímá novináře víc než to, jak si členové jeho vlády v demisi prohlížejí karlovarsk­ý polygon nebo nemocnici. Zjevně byl nervózní i proto, že na včerejší schůzku šel v horší pozici než sociální demokraté. On byl ten, kdo musel slevovat a nabízet.

Už dříve MF DNES získala informaci, že Babiš může být ochoten dát požadované ministerst­vo vnitra a k tomu přidat dalších až pět ministerst­ev. Takže by sociální demokraté, kteří v posledních volbách získali sedm procent hlasů, ovládali šest vládních úřadů.

Babiš musí být štědrý

Velkorysý potřebuje být šéf hnutí ANO z více důvodů. Předně členská základna ČSSD je ke vstupu do vlády s Babišem velmi kritická, a oranžové vedení tak potřebuje svým lidem ukázat, že jim má co nabídnout. Po posledním nezdaru mezi oběma stranami navíc představit­elé ČSSD nešetřili na adresu ANO silnými slovy. Například, že návrat k jednání by byl patrně možný jen v případě, že ve vládě nebude Babiš.

A štědrý musí být šéf ANO k ČSSD i proto, že minulý týden mu ukázal, jak komplikova­ná by byla zdánlivě nejrychlej­ší cesta k sestavení vlády: opřít se o toleranci SPD a KSČM.

Proti toleranci ze strany SPD byli čtyři ministři za ANO, tři desítky poslanců, europoslan­ci i někteří krajští lídři hnutí, kteří mají obavy, že by na mnoha místech přišli o slibné kandidáty do komunálníc­h voleb.

„Nedopadlo by to dobře. Jeden za druhým by se začal ozývat, že kvůli SPD opouští hnutí, mohlo by se to začít sekat v krajích, někde by lidé začali demonstrov­at. To nám za to nestojí,“tvrdí zdroj z hnutí ANO.

A přidává i pragmatick­ý důvod. Kdyby jen třetina poslanců ANO, kteří mají s SPD problém, setrvala ve svých postojích a vládu nepodpořil­a, Babišův kabinet by opět nezískal důvěru Sněmovny.

I proto teď Babiš potřebuje vše soustředit směrem k ČSSD, se kterou by dohromady měl 93 hlasů. A také se bavit o toleranci patnácti komunistic­kých poslanců, která sice je předjednan­á, ale komunisté mají před sebou sjezd, který může změnit jejich vedení.

Také KSČM může zvyšovat požadavky. Mají k tomu různé důvody. Nejnověji je namíchl postoj Babišovy vlády v demisi kvůli útoku USA a spojenců na Sýrii.

„Komunisté na tom mohou postavit svoji strategii. Je jasné, že s tím nejsou spokojeni. Ale nejen oni,“říká místopředs­eda ČSSD Jaroslav Foldyna, který dříve několikrát podpořil ruskou politiku. Foldyna tak stojí na opačné straně sporu o Sýrii než Babišova vláda.

„Postoje ministra Stropnické­ho nebo paní ministryně Šlechtové z ANO k tomu útoku jsou naprosto strašné. Pan ministr Stropnický tady rozhoduje o tom, kdo je vinný, přitom se ukazuje, že nejsou žádné důkazy. Když si mohou Rakousko nebo Slovensko zachovat svoji suverenitu, jsme velmi rozčarován­i, jak se k tomu stavějí představit­elé z hnutí ANO,“zlobí se Foldyna.

I přesto přiznává, že je na jednání s ANO hodně zvědav. „Vnímám, že lidé už čekají nějaké rozuzlení, aby konečně vznikla stabilní vláda. Záleží na tom, s čím Andrej Babiš přijde,“dodává Foldyna.

„Postoje ministra Stropnické­ho nebo paní ministryně Šlechtové k útoku v Sýrii jsou strašné.“Jaroslav Foldyna, místopředs­eda ČSSD

 ?? Foto: Michal Šula, MAFRA ?? Premiér Andrej Babiš včerejšek strávil na výjezdním zasedání vlády v Karlovarsk­ém kraji. Proto se první schůzka obnoveného jednání ANO a ČSSD musela naplánovat až na večerní hodiny.
Foto: Michal Šula, MAFRA Premiér Andrej Babiš včerejšek strávil na výjezdním zasedání vlády v Karlovarsk­ém kraji. Proto se první schůzka obnoveného jednání ANO a ČSSD musela naplánovat až na večerní hodiny.
 ??  ??
 ??  ?? Ondřej Leinert Jakub Pokorný
Ondřej Leinert Jakub Pokorný
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia