MF DNES

Byt na zámku. Od památkářů třeba jen za pět tisíc

Národní památkový ústav pronajímá sedm desítek bytů v luxusních lokalitách za velmi nízké nájemné. Získat smlouvu však není jednoduché

- — Václav Ferebauer, Šárka Pálková

Zatímco dříve bydlel na 1. nádvoří zámku v Českém Krumlově purkrabí, dnes bydlí nejméně ve dvou bytech v budově Starého purkrabstv­í běžní nájemníci. V domě s opravenou renesanční fasádou platí za byt o rozloze 87 m2 jen 4 660 Kč měsíčně a sto korun za služby. Cena druhého, o něco většího je kolem 5 000 Kč.

Národní památkový ústav, který veřejnosti pronajímá 70 podobných bytů, tvrdí, že nájmy odpovídají vždy cenám v dané lokalitě. Realitní experti však hovoří jinak. „Průměrná cena měsíčního pronájmu v Českém Krumlově se v prvním čtvrtletí letošního roku pohybovala kolem 7 900 Kč, ale ani jeden z pronajíman­ých bytů nedosahova­l velikosti 87 m uvedl pro iDNES.cz mluvčí Bezrealitk­y.cz Lukáš Kosprt s tím, že uvedených pět tisíc odpovídá spíš garsonce.

Na ceny pronájmů státních bytů se portál iDNES.cz zaměřil poté, co zjistil, že nyní už bývalá šéfka Státního zdravotníh­o ústavu platila za státní byt v centru Prahy necelou tisícovku měsíčně. Inventura státních pronájmů pak ukázala, že byty pronajímá levně i Státní úřad pro jadernou bezpečnost.

Kdo tam bydlí? To je tajné

Kdo bydlí v bytech ve správě památkovéh­o ústavu, zůstává také tajemstvím. Ústav odmítá jména říct s odkazem na ochranu osobních údajů. A to se týká třeba i nájemníků v domě na Bezručově náměstí v Opavě, kde sídlí i archeobota­nické pracoviště AV ČR. Zde lidé platí za stometrové byty kolem 5 000 Kč včetně poplatků. „Bezručovo náměstí je velmi žádaná lokalita v Opavě. Nevím, která adresa by mohla být žádanější,“konstatova­l Ondřej Veselý z 1. opavské realitky.

Výši měsíčních pronájmů stanovuje Národní památkový ústav. Tvrdí, že správně. „Jsme povinni sjednávat nájem ve výši v místě a čase obvyklém. Není nám známo, že by u některého nájmu bytu v naší správě nebylo toto dodrženo,“uvedla ředitelka ústavu Naděžda Goryczková.

Dodává, že by si ústav mohl udělat posudky, jak vysoké by nájmy měly být, ale to by bylo podle ní nehospodár­né.

Kromě toho podle ředitelky hraje roli, že se často jedná o historické nájmy řídící se smlouvami starými i několik desítek let. „Navýšení nájmu za tyto byty je tak limitováno platnými právními předpisy,“uvádí Goryczková.

Historické smlouvy jsou také důvodem, proč mají zájemci o bydlení na zámku smůlu. Byty se uvolňují jen zřídka. „V posledních několika letech uzavřel NPÚ nový nájem s osobou, která není zaměstnanc­em, pouze v jednom případě,“uvedli památkáři.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia