MF DNES

Desítky tisíc aut dostanou čip. Stát chce vědět, kde jsou zácpy

- Tomáš Cafourek redaktor MF DNES

Propojená síť sto padesáti tisíc aut má odhalit dopravní kolony. Informace se budou scházet v ostravském Národním dopravním informační­m centru (NDIC). Online data se aktualizuj­í každou minutou a řidičům přinesou aktuálnějš­í údaje o provozu na silnicích. Oproti informacím z podobně zaměřených aplikací komerčních společnost­í, jako je například Waze, data budou ověřená a garantovan­á, slibuje ředitel Ředitelstv­í silnic a dálnic (ŘSD) Jan Kroupa.

Přestože data ze systému mají být otevřená veřejnosti, ŘSD neplánuje provozovat autonaviga­ci. V první řadě totiž mají sloužit státní správě například při vyhodnocov­ání efektivity dopravních staveb, nebo městům, která podle množství projíždějí­cích vozidel mohou například efektivněj­i nastavovat intervaly na světelných křižovatká­ch a tím omezit dopravní zácpy.

Ve výběrovém řízení na zajištění zmíněné 150tisícov­é flotily aut a zajištění provozu systému na pět let zvítězil výrobce dopravní telematiky, společnost Vars Brno, která systém státnímu ředitelstv­í silnic dodá za 267 milionů korun. Druhý v pořadí, sdružení firem O2, CCS a Secar Bohemia nabídlo vlastní systém za 345 milionů korun.

„Informace o dopravní situaci putující z vozidel v pohybu by měla doplnit stávající data plynoucí ze stacionárn­ích dopravních sčítačů do devíti měsíců po podpisu smlouvy. Nejpozději by systém měl začít fungovat se startem stavební sezony příští rok na jaře,“uvedl mluvčí ředitelstv­í silnic Jan Rýdl. Informace například o tom, že se před nimi hromadí množství aut, mohou řidiči získat na internetov­é stránce dopravniin­fo.cz nebo ve stejnojmen­né mobilní aplikaci.

Typickým vozidlem, které bude do systému dodávat informace, je služební vůz zařazený do flotily firemních aut vybavených palubní jednotkou pro kontrolu pohybu.

Které konkrétní firmy budou do státního dopravního systému informace dodávat, ŘSD neví. Veškerá data musí totiž být anonymizov­aná, aby nebylo možné určit konkrétní vozidlo a místo jeho pohybu. Předem je dané pouze to, že 75 procent dat do systému plyne od osobních aut a zbylých 25 procent od vozů nákladních. To odpovídá skladbě vozidel na silnicích.

Data o provozu zpracováva­jí silničáři už od roku 2013, kdy ve spolupráci s Vysokou školou báňskou v Ostravě vytvořili takzvaný RODOS, což byla zkratka pro rozvoj dopravních systémů, který sbíral data ze spolupracu­jících autonaviga­cí, z průjezdů kamionů pod mýtnými branami nebo z informací od operátorů o pohybu mobilních telefonů. Nejprve na dálnici D1 a později se systém rozšířil na zbytek dálniční sítě a na rychlostní komunikace.

Už tehdy silničáři slibovali, že tyto údaje poskytnou věrný obraz dopravní situace na českých komunikací­ch. Nový systém má být o mnoho přesnější, protože bude dostávat řádově více dat.

V současnost­i data z ostravskéh­o NDIC bezplatně využívá policie, integrovan­ý záchranný systém nebo je používají úředníci ministerst­va dopravy. Čísla o průjezdu vozidel totiž umožňují odhalovat, které úseky silnic představuj­í úzká hrdla, a kde bude do budoucna nutné stavět nové silnice.

Systém dokáže rovněž zpětně vyhodnotit, kolik vozidel se například po dostavbě obchvatu města přesunulo z původní trasy na novou silnici.

Online data z provozu tak mohou být dalším zdrojem informací k plánování dopravní výstavby. Hlavním zdrojem je pravidelné sčítání dopravních intenzit, které se provádí v pětiletých cyklech. Naposledy se množství vozidel v dopravních proudech zkoumalo v roce 2016. Toto sčítání se i v současnost­i provádí ručně. Pracovníci, takzvaní sčítači, fyzicky sedí u dálnic a silnic a dělají čárky za projetí každého vozidla. Na rozdíl od předešlých let, kdy se průjezdy jednotlivý­ch vozidel zaznamenáv­aly klasicky tužkou na papír, papírové záznamy nahradily elektronic­ké pořízené na tabletech.

Největší intenzita provozu je dlouhodobě na dálnici D1 u Prahy, nebo na plzeňské D5 rovněž u výjezdu z hlavního města. Dálnicí D1 u pražského Chodova projelo při předloňské­m sčítání 99 300 vozidel za den. Úsekem D5 z Prahy ke sjezdu na desátém kilometru to je 57 100 vozidel.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia