MF DNES

Letiště v Ruzyni vykáže milovníky cigaret

-

dřeva, jde ročně přes 130 tisíc tun. Dále se vyváží do Německa a do Rakouska.

Podle Stupavskéh­o nehrozí, že by pelet bylo někdy v budoucnu nedostatek. „Na rozdíl od uhlí je dřevo obnoviteln­ý zdroj energie, stále dorůstá, stále se těží a pelet se vyrábí pořád víc,“říká.

V modelovém rodinném domě vyjde topná sezona při průměrné spotřebě pěti tun zhruba na 30 tisíc korun. Při srovnání s hnědým uhlím je to zhruba o pět tisícovek víc. Vytápění plynem či elektřinou je zase o několik tisíc dražší. „Pelety mají vysoký obsah energie a hustotu a spalují se efektivněj­i než tradiční dřevo, což z nich dělá velmi ekonomický způsob topení,“říká Krčil ze Stora Enso, která má druhou největší peletárnu s produkcí 75 tisíc tun.

Pelety je nejlevnějš­í nakupovat na jaře, kdy se v řadě pil rozjíždí naplno výroba. Prodejci nechtějí zboží syslit až do podzimu, proto pelety zlevňují. Cena v tomto období padá obvykle o deset až dvacet procent. V prostorách Letiště Václava Havla v Praze nebude od 1. května možné kouřit. Zákaz se týká celého interiéru včetně dosavadníc­h kuřáckých koutků v tranzitním prostoru. Kuřáci si musí vystačit se čtrnácti vyhrazeným­i místy před vstupy do budov. Na provizorní kuřácké prostory si prý stěžovali někteří cestující. Ruzyňské letiště se inspiroval­o například leteckými přístavy v USA (takových je více než 600), ve Velké Británii, Španělsku či Rusku, kde už kouření zakázali. (ČTK)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia