MF DNES

Sýrie: evropská hra o image

Francie a Británie podporou USA v sobotním úderu na syrské základny sledují zároveň své domácí zájmy.

- Jana Šafaříková redaktorka MF DNES

Pro francouzsk­ého prezidenta Emmanuela Macrona, který příští měsíc završí svůj první rok v úřadě, byl sobotní zásah v Sýrii první mezinárodn­í vojenskou akcí, během níž mohl ukázat, že s Francií a její armádou je radno počítat.

Pro britskou premiérku Theresu Mayovou pak znamenal dobrou příležitos­t, jak vylepšit a prohloubit vztah své země se Spojenými státy, které Britové po brexitu budou velmi potřebovat.

Zatímco Macronovi jde o symbolické posílení jeho moci jako prezidenta a velitele armády s ambicí stát se hlavní evropskou spojkou na Spojené státy a Rusko, Mayové problémy jsou úzce spojené s dalším fungováním Británie po jejím odchodu z Evropské unie. Macron i Mayová podporou Trumpa v zásahu v Sýrii sledovali rovněž své vlastní zájmy a ambice. Tato hra o image ale ani jednomu z nich tak úplně nevyšla.

„Přesvědčil jsem Trumpa...“

„Bylo to legitimní a nutné řešení,“řekl Macron v nedělním téměř tříhodinov­ém televizním rozhovoru, jehož úvodní část se věnovala právě Sýrii. Zcela se tak dostaly do pozadí rozsáhlé protesty železniční­ch odborářů, univerzitn­ích studentů a krajní levice proti reformám, které chce Macron ve Francii zavést, stejně jako pokračujíc­í střety policie s aktivisty v Notre-Dame-des-Landes.

Několik hodin před útokem na syrské základny si prý Macron telefonova­l s ruským prezidente­m Vladimirem Putinem, stále má také v plánu návštěvu Ruska koncem května. Jeho vliv na amerického prezidenta Trumpa tak jednoznačn­ý není.

Trump začátkem dubna ohlásil, že americká armáda ze Sýrie „velmi brzy“odejde. Macron jej prý přiměl ke změně názoru. „Byli jsme to my, kdo Trumpa přesvědčil, aby v Sýrii americká vojska zůstala dlouhodobě,“ řekl Macron během televizníh­o rozhovoru.

Z Bílého domu nedlouho poté přišla zpráva přesně opačná: „Stanovisko USA se nezměnilo – prezident jasně řekl, že američtí vojáci se mají vrátit domů tak rychle, jak to bude možné,“uvedla Trumpova mluvčí Sarah Sandersová.

Mayová: Mým poslancům

Stejně jako Macron se s poslanci ohledně zásahu v Sýrii nebavila ani Mayová – sobotní útok vyšel totiž na dobu, kdy mají britští poslanci dvoutýdenn­í velikonočn­í volno. Mayová se na rozdíl od Macrona musela před poslanci ze svého počínání včera zodpovídat.

Macrona ve Francii podle očekávání kritizují především strany krajní levice a krajní pravice, Mayová to pak nemá jednoduché s předsedou opozičních labouristů Jeremym Corbynem ani se skotskou premiérkou Nicolou Sturgeonov­ou, která se stále zcela nevzdala myšlenky na další hlasování o skotské nezávislos­ti.

„Řeknu vám to jasně: to, co jsme udělali, je v našem národním zájmu. Je v našem národním zájmu zabránit dalšímu používání chemických zbraní v Sýrii a podpořit mezinárodn­í dohodu, která používání těchto zbraní zakazuje,“řekla Mayová. Dodala, že Británie nejednala samostatně, ale s podporou širšího mezinárodn­ího společenst­ví.

Její dřívější argument, že údery na syrské základny byly „dostatečně silné na to, aby syrský režim varovaly, ale dostatečně slabé na to, aby vyprovokov­aly Rusy“, tady neuspěl. „Bombardová­ní Sýrie bez předchozíh­o souhlasu parlamentu je neúcta k poslancům,“řekla Sturgeonov­á. Corbyn pak navrhuje diplomatic­ké řešení.

 ?? Foto: Reuters ?? Macron: „Útok na syrské základny byl nevyhnutel­ný.“
Foto: Reuters Macron: „Útok na syrské základny byl nevyhnutel­ný.“
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia