MF DNES

Důkazy o útoku se podle syrských lékařů nenašly

-

S tím, jak padá prach na sobotní salvy amerických tomahawků v Sýrii, se pozornost opět vrací k hledání důkazů o útoku Asadových vládních sil chemickými zbraněmi.

Po důkazech o chemickém útoku se nyní pátrá především v syrském městě Dúmá, kde je podle americké verze Bašár Asad použil.

A verze Rusů a Američanů se diametráln­ě odlišují.

Americký zástupce při Organizaci pro zákaz chemických zbraní (OPCW) včera uvedl, že Rusko, které je blízkým spojencem syrského režimu, se mohlo v místě údajného chemického útoku pokusit zahladit důkazy.

Americký diplomat se tak vyjádřil před krizovým zasedáním výkonného výboru OPCW v Haagu za zavřenými dveřmi.

„Máme informace, že Rusové patrně navštívili místo útoku v Dúmě. Obáváme se, že tam mohli manipulova­t s důkazy,“uvedl americký vyslanec při OPCW Kenneth Ward.

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov však vzápětí toto tvrzení popřel. „Mohu zaručit, že ruské síly se vyšetřován­í v Dúmě nesnaží zmařit,“prohlásil.

Mezinárodn­í vyšetřovat­elé, kteří už jsou v Sýrii od soboty, měli dorazit do Dúmy včera. Podle náměstka ruského ministra zahraničí Sergeje Rjabkova byl jejich příjezd do Dúmy odložen kvůli následkům sobotních náletů. Následně tvrzení britské delegace o maření vyšetřován­í označila Moskva za nepodložen­é.

Do debaty přispěla i syrská televize, která vysílala rozhovory s lékaři v Dúmě, kteří žádné stopy po chemickém útoku nenašli. Televize Al-Ichbáríja citovala slova lékařů, kteří v Dúmě byli 7. dubna, že neviděli nic, co by nasvědčova­lo chemickému útoku. (ČTK, sla)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia