MF DNES

Comey vyjel na Trumpa knihou. Honorář: 10 milionů

Pomsta vyhozeného šéfa FBI je finančně sladká. Ale nelíbí se ani demokratům, protože co je moc, to už je příliš – tedy pokud jde o etiku.

- Milan Vodička redaktor MF DNES

Tak přece: Rusové na Trumpa něco mají, asi to, že v Moskvě sledoval prostitutk­y čurající na postel, kde kdysi spal Obama.

A pak se nesmíte divit, že Trump je Putinova loutka v Bílém domě.

Píše to bývalý šéf FBI James Comey. Sice to neví, jen si to myslí. S jistotou ví jen to, že tomu Trump říká „ta záležitost kolem zlatého deště“a že by mu vadilo, kdyby mu manželka věřila jen na 99 procent.

Ale už je tady další zničující odhalení bývalého šéfa FBI: Trump je ve skutečnost­i menší, než opravdu vypadá. Hrůza, je menší... Asi nás podvedl.

Všichni věděli, že to přijde. James Comey, když končil ve funkci ředitele FBI, slíbil Trumpovi pomstu. Slíbil knihu. A už je tady. Dnes vychází a má to být něco obrovského. Nakladatel tiskne 850 000 výtisků. Aby bylo jasné, oč jde: první náklad knihy Palba a hněv od Michaela Wolffa s údajnými šokujícími odhaleními o životě v Bílém domě, která se před pár měsíci stala celoameric­kou bombou, činil 150 000 výtisků. Nakonec se prodaly dva miliony. Tohle má být vodíková bomba. Zdá se, že na její výrobu se Comey metodicky chystal. Po odchodu z FBI řekl, že si z každého setkání s Trumpem pořizoval zápisky.

Knížka se jmenuje Vyšší loajalita a má to být narážka na rozchod s Trumpem: ten prý chtěl, aby Comey byl loajální v první řadě jemu, jenže morálně zdatný Comey chtěl být loajální zemi.

Protože ti dva se rozešli ve zlém, má to být zničující, i když výňatky médií, která dostala recenzní výtisky, to moc nepotvrzuj­í. Ale kdekdo věří, že Comeyho kniha bude tak výbušná, že odsune seriály Západní křídlo a Dům z karet, kde prezident i vraždí, mezi večerníčky.

Kniha má ale zásadní problém. Není jím Trump, nýbrž autor.

Zdá se, že jedním z nejčastějš­ích slov, která používá, je etika. Comey se jí zaklíná, halí se do ní a je to ten důvod, proč musí všechno zveřejnit. Je to i alibi, protože kniha je až moc osobní.

Jenže kdo s čím zachází, s tím také schází. A tak začíná sílit otázka, zda je etické, co dělá Comey.

Není zrovna správné odejít z funkce a napráskat prezidenta: co při setkání říkal, co řekl o manželce, co vaši lidé kolem něj vyšetřoval­i. Je to nejlepší cesta, jak ochromit fungování každé budoucí vlády, protože všichni se budou bát říct cokoliv. Exšéf FBI má mlčet, ale Comey se staví do role posledního skautíka Ameriky, který to prostě říct musí pro dobro demokracie. Dokonce ani Trumpovi odpůrci tohle sousto nepolykají bez zakuckání. Nepříjemná na něj byla protitrump­ovská CNN, Comey se nelíbil ani článku v New York Times. Zdrženliví byli i někteří demokraté, kteří jinak naskakují na kdejaký nesmysl o Trumpovi, jen když je negativní.

Asi je vyděsila Comeyho otřesná neloajalit­a, možná v knize zveřejněné bezelstné přiznání, že pár dnů před volbami úmyslně shodil Hillary Clintonovo­u. Jedenáct dnů před hlasováním tehdy Comey oznámil, že obnovuje vyšetřován­í, zda jako ministryně ohrozila státní tajemství používáním soukromého mailu. Podle Hillary jí to prohrálo volby. A Comey v knize píše, že to udělal ne proto, že musel, ale protože si spočítal, že Clintonová tak jako tak vyhraje a on bude vypadat krásně nadstranic­ký, muž charakteru a principu padni komu padni, John Wayne politiky.

Nakonec údajně v knize nejsou žádná velká odhalení, Comey se asi nechal vyhodit příliš brzo. Všechno už Amerika slyšela.

Ale i tak to bylo dobré rozhodnutí. Za knihu dostal deset milionů dolarů, zhruba totéž, co za memoáry dostávají prezidenti. Za tu částku je člověk etikou přímo posedlý.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia