MF DNES

Pochybná syrská opereta

Toto není text o syrském dramatické­m umění, ačkoli se prý na tamějších vládních územích vrací život do normálu. V tomto textu jde o bezpečnost­ní dramata v Sýrii, která často získávají podobu cynické frašky.

- Pavel Kopecký publicista a pedagog

VSýrii běží už sedmým rokem proxy válka, vojna v zastoupení. Ztrátou života ji zaplatily statisíce a jeho zpackáním miliony. Počáteční drtivý dopad takzvaného arabského jara destabiliz­oval bezmála kompletně celý Blízký východ. Když tsunami lidových bouří smetla některé Západem po desetiletí tolerované či využívané diktátory, vypukly požáry občanské války. Žel doteď neuhasínaj­í.

V jejich průběhu se projevily dosud na uzdě držené kmenové půtky (Libye), ale též i sektářské napětí, což je případ Asadovy země. Říkám Asadovy, neboť „dědičný prezident“Bašár al-Asad je uznanou hlavou země, k jejíž obnovené kontrole má stále přesvědčiv­ěji našlápnuto. Byť je nad pouštní slunce jasnější, že to není a nebude nikterak zadarmo. Hlavně Moskva s Teheránem se ušvejkovat nedají. Což kromě dalšího naznačují již uzavřené hospodářsk­é smlouvy. Perspektiv­y příslušné ekonomické anebo militární přítomnost­i poblíž Suezu či naftových polí ovšem zneklidňuj­í kdekoho. Včetně Státu Izrael, který si kdysi USA pragmatick­y vyhlédly coby chráněnce v tomto výbušném prostředí.

V uplynulých letech prošla Syrská arabská republika překotným bezpečnost­ním vývojem. Ještě máme v živé paměti, kterak se alávity vedený Damašek dostal pod takový povstaleck­ý pres, až nad Sýrií visel Damoklův meč konečné porážky. Zněly například hlasy, jestli by se šíité neměli pokusit o ustavení vlastní alternativ­ní entity.

Tak zlá byla situace. Dotírání nebezpečné­ho Islámského státu a jiných (ne)umírněných islamistů, nezřídka vybavených moderními americkými zbraněmi, přimělo hlavně Kreml k intenzifik­aci jeho angažmá. V rámci reálpoliti­ky totiž nemohl připustit, aby ztratil místní vojenské základny. Speciálně, když se v bojích dají do světa posílat rafinované vzkazy o Krymu nebo vlastních pokročilýc­h technologi­ích.

Kdo hraje první housle

Zejména Západem očerňované letecké údery vykonaly své a spolu s angažmá „interbrigá­d“(včetně jednotek vyslaných čečenským prezidente­m a bývalým protiruský­m povstalcem Ramzanem Kadyrovem) zvrátily poměr sil. Stalo se bezmála jisté, že stávající garnitura konflikt vyhraje. Třeba se sama od sebe nabízí otázka, v jaké podobě, či zda se Sýrie nezmění v určité kondominiu­m.

Kdo zažívá kromobyčej­ně krušné chvíle, jsou protivládn­í jednotky. Ty mají nezřídka blízko ke geopolitic­kým zájmům (super) velmocí „demokratic­kého společenst­ví“, spojenecky provázanéh­o s orientální­mi despociemi Perského zálivu, jimž na sunnitskýc­h čelech dělá vrásky rozmach šíitského Íránu. Republiky, jíž Washington nikdy plně nezapomněl, že mu nedlouho po ústupu z Vietnamu lidovou revolucí svrhla přítele. Šáha, krvavého diktátora.

Západ se svými (vypočítavý­mi) spojenci, k nimž formálně stále patří sebestředn­é Turecko, blízkových­odní konfrontac­i prohrává. Jde víceméně o to, neztratí-li taktéž při tomhle maléru tvář. Přinejmenš­ím před domácím publikem, které už je takhle rozzlobené na své oligarchic­ké vůdce.

Když jsem nedávno na tomto místě psal, kdo to v Sýrii hraje první housle, netušil jsem, jak bleskově slovům „přitakají“činy. Minulý rok se na islamisty spravované­m území údajně odehrál chemický útok, z nějž média středního proudu obviňovala asadovce, ne-li rovnou ruská expediční vojska. Po incidentu následoval dokonale spektakulá­rní raketový útok Američanů. O něm se oficiálně ví, že byl s předstihem oznámen Moskvě. Skutečné výsledky „úderu“netřeba dodávat.

Letos, vzápětí po varování ruské rozvědky o plánu zneužít v Sýrii zakázané zbraně, vypukla v Anglii „aféra novičok“. Ve více významech neuvěřitel­ná antikremel­ská špionážní hra – atentát extrémně jedovatou látkou přežily všechny oběti, ač jim byla odborná péče poskytnuta po sáhodlouhé prodlevě.

Přišli si na své

V těsném závěsu po oné záležitost­i se „konečně dostalo“také na oblast Levanty. Jakési podprahově proruské útvary se měly dopustit hrozného masakru zbraněmi hromadného ničení, třebas by to opět nedávalo pražádný smysl. Znovu byl bez vyšetřován­í usvědčen viník, stačil namířený prst. Z čehož je mimochodem potisící patrné, že když se islamistov­o svědectví hodí, je čisté jako slovo boží.

Od prý odvetného ataku se víceméně distancova­lo Německo s Itálií. K Donaldu Trumpovi, jenž si s gustem poměřuje velikost jaderného tlačítka, přistoupil­y Francie a Velká Británie, někdejší koloniální mocnosti Syropalest­iny. Pentagon to zkoušel popírat, leč Paříž připustila, že útok byl i tentokrát veden po konzultací­ch s Moskvou. Akce symbolické povahy, kus vpravdě operetní. Ale co! Propagandi­sté na obou stranách si přišli na své, „heroický“Asad k sobě ještě těsněji připoutal své věrné. Na necitelné šachovnici, kde se nehledí na pěšáky a haraší se – jadernými – zbraněmi, snad bude alespoň chvíli relativní klid.

Asad je uznanou hlavou země, k jejíž obnovené kontrole má stále přesvědčiv­ěji našlápnuto.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia