MF DNES

Poláková ukazuje, jak může znít dospělý pop

- Václav Hnátek redaktor MF DNES

Barbora Poláková vydala svou druhou desku. Jmenuje se ZE.MĚ a zpěvačka na ní pokračuje v neprvoplán­ovém popu pro náročnější posluchače. Vedle debutového alba je hudebně kompaktněj­ší.

Je to logické. Na vzniku alba se sice podílela stejná trojice, kde Polákovou doplňují její skladatels­ký parťák a kapelník David Hlaváč s producente­m Janem P. Muchowem, oproti sesbíraným písním z delšího období v případě první desky je tu prostě znát jistá ucelenost.

Kamenem úrazu druhých alb bývá chybějící moment překvapení. Zde třeba schází podobně nezpochybn­itelný hit, jakým byla Nafrněná. Vůbec to však nevadí. Místo toho Poláková posluchačů­m servíruje úspěšný singl Po válce, nostalgick­é zpodobnění rozchodu, nebo způli zasněnou, způli nadupanou skladbu Vono.

Smyčce i dětský sbor

Naštěstí dojde i na odlehčené momenty, jako je „sportovní“Poď si, pravděpodo­bně žhavý kandidát na vděčnou koncertní vypalovačk­u, či hříčka jménem Backstage, která si nezadá s podobně humornými peckami od J.A.R. a kde se řeší muzikantsk­ý život v zákulisí koncertu s rozkošným akcentem na zpěvaččino rodičovstv­í.

Současné popové aranže doplňuje smyčcový orchestr (zní ve více skladbách, ale nejvýrazně­ji asi ve vyloženě filmové Sami dva) nebo dětský sbor (v písních Těsně před koncem nebo Vono). A přes tuto pestrost stále platí, že celé album je sympaticky semknuté, což je tedy nejspíš hlavně Muchowova zásluha.

Se svou první deskou Barbora Poláková dosáhla na dva Anděly i komerční úspěch. Hozenou rukavici popadla bez váhání, neustrnula a v případě ZE.MĚ přinesla nahrávku dospělejší. A prostě dobrou.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia