MF DNES

Kachna na pekingský způsob

- Mirka Spáčilová redaktorka MF DNES

Podle receptu je na kachnu po pekingsku zapotřebí patero koření, tři přísady na polevu a další na nádivku, zatímco animovaný film V husí kůži si vystačí jen se dvěma zdroji. Amerika dodá tvůrce včetně režiséra Christophe­ra Jenkinse a muziku z reklam na adrenalino­vé sporty, Čína peníze a kulisy.

I výsledek potom vypadá půl na půl; tedy průměrně.

Hrdinou příběhu je sobecký houser anarchista, který se během půldruhé hodinky učí smyslu pro tým a rodinu. Musí totiž dovést na zimoviště dvě ztracená káčátka. A jak tu zazní, „migrace není legrace“.

Na každém kroku hrozí nějaké protivenst­ví, vedle nebezpečný­ch situací se však dostaví i četná kázání, dále vyměšování či vypouštění větrů a pro pocit akční jízdy rovněž dost mechanické střídání dopravních prostředků. Často se propojí jedno s druhým, taky co jiného než směs pádů a pachů se dá zažít třeba na valníku plném prasat.

Na druhou stranu V husí kůži nepatří k partě vyložených příživníků na levné vlně šizených animovanýc­h pohádek. Drůbeží road movie zahrne několik hezkých nápadů, jako běžecký závod želvy s hlemýžděm, dovedně pracuje s proměnlivý­mi barvami podzimu a má k dispozici solidní dabing v čele s hlasem Petra Rychlého.

Že spotřebuje více hrozeb – od kocoura přes masožravé lidi po mráz – a více konců, než by filmu slušelo, lze unést, ostatně dospělí si mohou krátit čas kontrolou počtu kočičích životů. Zásadnější otázku řeší coby rodiče: nejenže jejich ratolesti vyslechnou dlouhou půtku, kdo je pitomý a pitomější, ale navíc budou muset dětem vysvětlit „dospělácký“skeč z restaurace, kde zvířátko skryté pod ubrusem strávníka vytvoří obrys ztopořenéh­o penisu, na nějž reaguje hostova partnerka. Mami, tati, proč se ta paní zlobí?

Ale zase tu aspoň nepředstír­ají, že místo kachny na čínský způsob je správné pojídat pouze zeleninu.

 ?? Foto: Bontonfilm ?? V husí kůži Snímku nelze upřít pár hezkých nápadů.
Foto: Bontonfilm V husí kůži Snímku nelze upřít pár hezkých nápadů.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia