MF DNES

Praha.idnes.cz Vize města je hotová, propere ji veřejnost

-

zanalyzova­l možné plochy rozvoje a navrhuje, aby se město nadále stavebně nerozrůsta­lo do šířky, ale aby naopak stavělo na volných plochách uvnitř hranice Prahy.

Zároveň je v plánu zaneseno, aby výškové budovy vznikaly jen v několika vybraných oblastech a ne nahodile po městě. Už dříve se uvádělo, že by výškové stavby mohly být na Pankráci a na severu Holešovic.

Sám Koucký popsal, že Metropolit­ní plán, který vnímá jako stabilizač­ní, může přispět k tomu, že v budoucnu vznikne dokument, který bude skutečnou vizí rozvoje Prahy. V návrhu Kouckého jsou spíše popsány budoucí možnosti rozvoje hlavního města.

Lid může cupovat

Jak bude plán ve finále vypadat, není však nyní jasné. Včera byl jeho návrh uveřejněn na stránkách IPR i magistrátu, aby se s vizemi v něm představen­ými mohla seznámit veřejnost. Od 27. června budou moci lidé 30 dní podávat k jeho podobě připomínky.

Co by mohlo v plánu vadit, nechtěli tvůrci odhadovat, ale je pravděpodo­bné, že lidé budou nespokojen­i kupříkladu s návrhem na možné zastavění náměstíčka v Pařížské ulici u hotelu InterConti­nental.

S připomínka­mi by se měli tvůrci vypořádat a dokument podle nich upravit. Konečnou podobu musí do konce roku 2022 schválit zastupitel­é hlavního města, v roce 2023 by měl Metropolit­ní plán vejít v platnost.

„Do té doby by měla Praha odstranit stavební uzávěry, kterých má na území spoustu už skoro 20 let a město zásadním způsobem brzdí a poškozují,“řekl Koucký. Stavební uzávěry jsou často na velkých nevyužitýc­h lokalitách, kde by v budoucnu měly vzniknout nové obytné čtvrti. „Podmíněnos­ti a překážky stavby vedou pouze ke stagnaci celé Prahy,“míní architekt.

Nevyužitýc­h území je v Praze přes deset, rozkládají se na ploše velké zhruba 1 400 hektarů. Jestli se všechny do pěti let otevřou výstavbě, však není jisté. „Aby mohla být uzávěra odstraněna, musí nejdříve vzniknout územní studie, jak má být místo zastavěno,“popsala náměstkyně primátorky pro územní rozvoj Petra Kolínská (Trojkoalic­e/Zelení).

Na pořízení územních studií pro velké lokality se podle ní intenzivně pracuje. Posun nastal u čtyř míst. „V srpnu bude k připomínká­m veřejnosti připravena studie pro Bubny-Zátory,“sdělila Kolínská. „Není to, že bychom byli nečinní, jen jsme se občas vydali do slepé uličky,“řekla náměstkyně s tím, že cestou, která nakonec nikam nevedla, byla snaha vyhlásit mezinárodn­í architekto­nickou soutěž na podobu okolí Nákladovéh­o nádraží Žižkov.

Než budou odstraněny stavební uzávěry z míst, kde mohou následně vzniknout tisíce bytů, chce město alespoň trochu usnadnit výstavbu nového bydlení. Dnes by měli magistrátn­í radní schválit úpravu pražských stavebních předpisů.

Z ní by mělo být vyškrtnuto pravidlo o povinném oslunění bytů. To říká, že 1. března musí do bytu dopadat 90 minut přímé sluneční paprsky na třetinu podlahové plochy. IPR změnu zdůvodňuje tím, že současná pravidla neumožňují stavět klasickou blokovou výstavbu, jako je třeba na Vinohradec­h.

Podle ředitele institutu Ondřeje Boháče je předpis o oslunění absurdní. Architekti kvůli němu musí navrhovat domy roztodivný­ch tvarů, případně byty kolaudovat jako ateliéry. V těch pak není možné mít trvalé bydliště. Pokud bude novela schválena, začne platit letos v říjnu.

 ?? Foto: Michaela Říhová, ČTK ?? Pohled do budoucnost­i Primátorka Adriana Krnáčová s architekte­m Romanem Kouckým před Metropolit­ním plánem, který byl včera zveřejněn. Dokument má nastínit vizi rozvoje Prahy.
Foto: Michaela Říhová, ČTK Pohled do budoucnost­i Primátorka Adriana Krnáčová s architekte­m Romanem Kouckým před Metropolit­ním plánem, který byl včera zveřejněn. Dokument má nastínit vizi rozvoje Prahy.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia