MF DNES

Průkopník moderny tvořil vily i vodárnu

-

Režné zdivo a hrubá omítka charakteri­zuje nepřehlédn­utelnou vilu, kterou pro sebe v Hradešínsk­é ulici na Vinohradec­h vybudoval tvůrce české moderny, architekt Jan Kotěra. Ten zemřel před 95 lety, 17. dubna 1923.

„Poznej sám sebe prostředni­ctvím svého domu,“byla Kotěrova devíza, s níž v letech 1908–09 vystavěl pozoruhodn­ý dům, obklopený velkou zahradou. V té době šlo již o renomované­ho a žádaného profesora speciální školy architektu­ry Akademie výtvarných umění.

„Jan Kotěra byl architekte­m mezinárodn­ího významu, vůdčí osobností české moderní architektu­ry. Jeho rané stavby mají secesní charakter s ornamentál­ním, často folklorním dekorem. Pozdější Kotěrovy stavby již sledují ryzí účelnost, mají však vždy vysokou výtvarnou kvalitu s rysy vznosnosti, až monumental­ity,“popsal jeho tvorbu architekt Kamil Dvořák.

Spolupráce se sochařem

Prvním významným pražským projektem absolventa vídeňské Akademie výtvarného umění byl Peterkův dům na Václavském náměstí. Kotěra upravil průčelí budovy ve stylu rané secese v roce 1899. Významný objekt počátku novodobé české architektu­ry vyzdobil také sochař Stanislav Sucharda, tvůrce Palackého pomníku.

Pro přítele Suchardu Kotěra v roce 1907 vytvořil v Bubenči dům s ateliérem. Architekt postavil rodinnou vilu v raně secesním stylu, s bohatě zdobeným průčelím a mansardovo­u střechou s hrázděnými štíty. Vedle ní stála samostatná budova ateliéru.

Na začátku 20. století vytvořil Kotěra pro tehdejšího zemského školního inspektora Františka Trmala na okraji Strašnic vilu snoubící anglickou venkovskou architektu­ru, lidové tradice a secesní geometrick­ý ornament. Dnes objekt slouží výstavám.

Podpis slovutného tvůrce v metropoli nesou i ryze užitkové stavby, jako třeba Vršovická vodárna. Na katastru tehdejší obce Michle vznikl v letech 1906 až 1907 komplex z červených režných cihel, zahrnující vodárensko­u věž o výšce 42 metrů, strojovnu či příbytek správce.

Drobnější projekty z Kotěrova ateliéru lze v Praze nalézt třeba na Vyšehradsk­ém hřbitově, kde vytvořil hrobku rodiny Mildovy. Náhrobky z jeho ateliéru lze nalézt také na Novém židovském hřbitově nebo na Olšanských hřbitovech. (boh)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia