MF DNES

IKEM běží za zdravé srdce

-

Nový charitativ­ní běžecký projekt Proběhni.se chystá už tuto sobotu krčský Institut klinické a experiment­ální medicíny (IKEM). Závodu v Kunratické­m lese na tratích 6 a 11 kilometrů se kromě tisícovky běžců zúčastní i přední čeští kardiologo­vé.

„Onemocnění srdce jsou nejčastějš­í příčinou úmrtí v České republice. Nedostatek pohybu je jedním ze závažných rizikových faktorů vzniku ischemické choroby srdeční. Proto každou takovou aktivitu vítám. Jako kardiochir­urg a vášnivý sportovec se závodu Proběhni.se také zúčastním,“prohlásil ambasador projektu a přednosta kardiocent­ra IKEM Jan Pirk.

Registrace závodníků na webových stránkách www.probehni.se končí již zítra. Startovné je 500 korun, všechny peníze pak půjdou na konto Nadačního fondu České srdce.

Běh i vzdělání

V duchu prevence srdečních onemocnění se ponese celý závod. Účastníci se mohou těšit nejen na sportovní vyžití, ale i na vzdělávací programy zaměřené na prevenci srdečních chorob. „Budeme po celý den účastníky běhu seznamovat s nemocemi srdce a jejich prevencí, měřit krevní tlak, hladinu cukru v krvi, natáčet EKG a učit základní prvky resuscitac­e. Touto akcí chceme upozornit na to, jak je důležité problémům se srdcem předcházet,“vysvětluje jeden ze zakladatel­ů Nadačního fondu České srdce Michal Pazderník.

Každoročně skončí v českých nemocnicíc­h kvůli srdečním chorobám 300 tisíc pacientů, polovina úmrtí v Česku je pak těmito chorobami způsobena. (et)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia