MF DNES

Program Doteky státnosti

-

Kuzdas, který na cestu letadla z Kbel do Jízdárny Pražského hradu dohlížel.

Před převozem na Hrad bylo potřeba stroji také odmontovat křídla, aby se vůbec vešel do dveří Jízdárny. Tam poté přišel na řadu vysokozdvi­žný vozík, který trup letadla vysadil na předem připraveno­u konstrukci na jedné ze stěn Jízdárny. Návštěvníc­i tak budou mít první českoslove­nský letoun nad hlavami.

„Nejprve jsme letadlo zasadili do ocelových profilů na vrcholu stěny a až poté jsme namontoval­i křídla, což byl v té výšce docela oříšek,“popisuje Kuzdas úspěšné manévry uvnitř výstavního prostoru.

Po nehodě opět na nebe

Do vzduchu se letadlo Bohemia B-5 dostalo poprvé 27. dubna 1919 z tehdejšího letiště Bory u Plzně. O několik dnů později ale letoun tragicky havaroval. Po návratu z letu nad Plzní, který byl uspořádán k vítání prezidenta Tomáše Garrigua Masaryka, ztratil těsně před přistáním rychlost a s dvoučlenno­u posádkou se zřítil k zemi. Šestadvace­tiletý pilotní žák Josef Klíbr při nehodě zahynul, jeho učitel a spoluzakla­datel sdružení Bohemia Rudolf Polanecký neštěstí přežil.

„Během šesti týdnů bylo letadlo opět dostavěno a přestěhová­no do Prahy-Kbel, kde létalo jako letadlo kurýrní a výcvikové. V roce 1924 bylo po skončení životnosti pohonné jednotky předěláno do podoby kluzáku,“přibližuje historii stroje Kuzdas. ● V pořadí druhá výstava z velkého cyklu výstav ke stému výročí republiky se koná v hradu. ● Výstava Doteky státnosti, kterou připravil Vojenský historický ústav, začíná a potrvá až ● Kromě letadla uvidí návštěvníc­i například kolekce dekorací nepřijaté

z let 1918, 1919 i 1993, originály všech ústav nebo sako, které na sobě měl v okamžiku atentátu na Reinharda Heydricha.

Letoun, který návštěvníc­i výstavy Doteky státnosti uvidí, tvoří z většiny originální díly. Původní je trup i obnažená konstrukce křídel. Potažená křídla jsou replikami vytvořeným­i podle dobové dokumentac­e.

Stroj poháněl vodou chlazený benzinový čtyřválec. Vzletová hmotnost letadla byla 520 kilogramů, hmotnost prázdného stroje je 340 kilogramů. „Dnes bychom ho tedy řadili do kategorie takzvaných ultralight­ů,“uvádí Kuzdas s tím, že rozpětí křídel dvojplošní­ku je osm metrů.

„Rychlost byla na svou dobu závratná, na dnešní poměry ovšem poněkud komická. Maximálně létal stroj rychlostí sto deset kilometrů za hodinu a vzlétal asi při šedesátce,“dodává.

Kromě letadla zařadil Vojenský historický ústav do výstavy další zhruba tisícovku exponátů, které se vážou k historii Českoslove­nska a jeho státní symboliky.

K vidění bude například pohřební standarta, kterou byla přikryta rakev prezidenta Masaryka, různé varianty státní vlajky, kolekce dekorací Řádu bílého lva nebo sako, které na sobě měl Jan Kubiš v okamžiku atentátu na zastupujíc­ího říšského protektora Reinharda Heydricha.

„Výstavu jsme pojmenoval­i Doteky státnosti z toho důvodu, že si na ní lidé budou moci prohlédnou­t předměty, kterých se osobnosti, jež tvořily naše dějiny, přímo dotýkaly,“dodává ředitel Vojenského historické­ho ústavu Burian.

 ?? Foto: ?? Do Jízdárny Pražského hradu putoval stoletý dvojplošní­k Bohemia B–5 bez křídel. Ta mu technici namontoval­i až poté, co byl stroj usazen u stropu. Dan Materna, MAFRA
Foto: Do Jízdárny Pražského hradu putoval stoletý dvojplošní­k Bohemia B–5 bez křídel. Ta mu technici namontoval­i až poté, co byl stroj usazen u stropu. Dan Materna, MAFRA
 ??  ??
 ?? Foto: 2x Dan Materna, MAFRA ??
Foto: 2x Dan Materna, MAFRA
 ??  ?? Opatrná práce Do výšky letadlo tentokrát nedostal benzinový čtyřválec, ale vysokozdvi­žný vozík, který je opatrně usadil do předem připravené konstrukce na jedné ze stěn v Jízdárně.
Opatrná práce Do výšky letadlo tentokrát nedostal benzinový čtyřválec, ale vysokozdvi­žný vozík, který je opatrně usadil do předem připravené konstrukce na jedné ze stěn v Jízdárně.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia