MF DNES

Děti budou mít volné dny navíc

- Radka Hrdinová reportérka MF DNES

Dvoje prázdniny navíc budou mít děti, na jejichž základních a středních školách se před květnovými svátky nebude učit – tedy v pondělí 30. dubna a 7. května. Na těchto školách ředitelé vyhlásili takzvané ředitelské volno, což znamená, že žákům a studentům se dvakrát prodlouží víkend o dva dny.

Jenže co děti přivítaly s nadšením, dělá vrásky jejich rodičům. Zejména pokud musí do zaměstnání a zvláště pro ty menší školáky nemají hlídání.

Jen ze závažného důvodu

Právo vyhlásit ředitelské volno dává ředitelům zákon. Během roku podle něj mohou školu pro děti zavřít nejvýše na pět dní. Tuto možnost by měli využívat jen ze závažných důvodů.

Termíny ředitelské­ho volna musí schválit zřizovatel školy, což je v případě škol základních zpravidla obec, u škol středních krajský úřad.

Zdá se, že prodloužen­ý víkend takovým závažným důvodem pro většinu ředitelů škol a zřizovatel­ů je. Mimo jiné to vyplynulo z ankety MF DNES, kdy redakce oslovila na tři desítky rodičů. Položila jim otázku, jestli se bude 30. dubna a 7. května učit na školách, kam chodí jejich děti. „Zatím žádné volno nemáme,“doufá Lenka Vlková, maminka Aničky, která chodí do druhé třídy na jedné z českobuděj­ovických škol.

Kromě ní odpověděli na tuto otázku kladně ještě další dva rodiče, děti tří oslovených rodičů do školy půjdou jen v jeden z těchto dnů. Ostatní mají volno. Například v Hradci Králové dali dětem volno prakticky všichni ředitelé škol. Důvod je čistě praktický – aby rodiny, které mají děti třeba v různých školách, mohly mít prodloužen­ý víkend. Volno mají například prakticky ve všech libereckýc­h školách.

Na kolika školách považují prodloužen­ý víkend za natolik závažný důvod, aby ředitelé vyhlásili volno, ministerst­vo školství neví. „Ředitelské volno projednává ředitel školy jen se zřizovatel­em, my jejich počet neevidujem­e,“říká tisková mluvčí ministerst­va Jarmila Balážová.

Do vysvětlová­ní důvodů, pro které se volno vyhlašuje, se přitom školy moc nepouštějí. Tedy až na výjimky, jakou je třeba Základní škola Kollárova v Jihlavě.

Dva prodloužen­é víkendy budou doprovázet nadcházejí­cí státní svátky na velké části škol. Sáhli tam po ředitelský­ch volnech

„Pondělí 30. dubna a 7. května jsou pracovními dny před státním svátkem. Tato skutečnost je závažným organizačn­ím důvodem z hlediska ekonomiky provozu školy,“uvedlo její vedení. Většina škol se spokojí pouze se strohou informací, že se tyto dva dny nebude učit a budova bude zavřená.

Někde dokonce na rozhodnutí školy teprve čekají. „Počítám, že se to dozvíme tak týden předem,“říká maminka ze Zlína.

Pět dní, nebo méně?

Zda si ředitelé zpravidla vyberou všech pět volných dní, nebo s nimi šetří, je otázka, na kterou nemá nikdo odpověď. Jisté je, že rodiče mají jen malé slovo.

Výjimkou je tak přístup, který zvolili na Základní škole profesora Švejcara v pražských Modřanech. Tam se rodičů zeptali, zda si ředitelské volno přejí, a rodiče hlasovali pro. „Proběhlo hlasování v systému Bakalář. Už nevím, jak přesně otázka zněla, ale bylo to v tom smyslu, zda si na ty dny přejeme, či nepřejeme volno,“uvedl Jaroslav Roubal, jehož dítě do této školy chodí.

S přispěním regionální­ch redakcí

 ??  ??
 ?? Foto: Shuttersto­ck ?? Základní a střední školy před nadcházejí­cími státními svátky vyhlásí z velké části mimořádné ředitelské volno.
Foto: Shuttersto­ck Základní a střední školy před nadcházejí­cími státními svátky vyhlásí z velké části mimořádné ředitelské volno.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia